שתף קטע נבחר
 

רצים אל הגירושים: "השתתפות בקבוצות ריצה יוצרת פערים"

במאמר שפורסם לאחרונה חקר אנתרופולוג הספורט ד"ר אסף לב את הקשר בין אימוני ריצה למרחקים ארוכים ובין משברים בזוגיות. "האימונים בקבוצות הריצה למרחקים ארוכים יוצרים שינוי בזהות. בין המתאמנים נוצרת תחושה של שותפות גורל וקירבה פיזית שבמקרים רבים מתרגמת למשבר זוגי", מסביר החוקר

"40 אחוזים ואף יותר מהרצים שפגשתי בקבוצות הריצה היו גרושים, פרודים או בדרך לשם", כך מכריז ד"ר אסף לב, אנתרופולוג ספורט ומרצה בקריה האקדמית אונו ובמרכז הבינתחומי בהרצליה. הקשר בין זוגיות ובין אימונים לריצות למרחקים ארוכים הוא נושאו של מאמר שפרסם לאחרונה.

 

ד"ר לב, שהרצה על המאמר בכנס בנושא, שהתקיים השבוע בקריה האקדמית אונו, מתאר כי לאימוני ריצה למרחקים ארוכים, ולריצת מרתון בפרט, יש מאפיינים ייחודיים: "בניגוד לפעילויות פנאי אחרות, ריצה למרחקים ארוכים מצריכה טרנספורמציה של זהות המתאמן. זו פעילות תובענית מאוד. המתאמן רוכש שפה, טכניקה וחברים חדשים. הגוף של המתאמן גם עובר טרנספורמציה. האימונים הם כלי להמציא את עצמנו מחדש. כל הדברים הללו יוצרים פער גדול בין בני זוג, פער שבמקרים רבים מסתיים במשבר בזוגיות ואף בפרידה".

 

תובענות האימונים יוצרת פער בין בני הזוג ()
תובענות האימונים יוצרת פער בין בני הזוג

"המחקר שערכתי הוא מחקר איכותני ולא כמותני", מפרט לב, "במחקר אנתרופולוגי החוקר נטמע בקבוצה הנחקרת. אנתרופולוג טוב הופך להיות חלק מהחוויה הנחקרת. הנושא של הקשר בין האימונים והזוגיות של הרצים צף מתוך קבוצות הריצה שאליהן הצטרפתי".

 

"הלבוש החשוף מעורר מתח מיני בין הרצים"

לדברי החוקר, התובענות המאפיינת את שגרת האימונים לריצה למרחקים ארוכים הופכת אותה למוקד שמוביל לעיתים קרובות למשבר: "בניגוד לקבוצת כדורגל חובבנית, למשל, ריצה למרחקים ארוכים היא לא פעילות שאתה עושה במשך שעה או שעתיים בשבוע ושוכח ממנה.

 

"הריצה הופכת לסוג של קריירה שאינה חומרית. היא מצריכה השקעה אדירה של זמן ובמקרים רבים גם כסף. בין המתאמנים נוצרים קשרים חברתיים הדוקים ותחושה של שותפות גורל. הרבה פעמים המתאמנים גם טסים יחד לתחרויות בחו"ל. מדובר בפרויקט גופני גדול מאוד. קבוצת הריצה הופכת להיות מקום שמבינים אותך ומחמיאים לך. הזהות החדשה הזו יוצרת במקרים רבים משבר זוגי".

 

עוד בנושא:

מתחילה לרוץ, עושה מרתון - וזה נגמר בגירושים

10 נקודות שחייבים לברר לפני שמצטרפים לקבוצת ריצה

ריצה בחוץ או על הליכון: מה בריא יותר?

 

ד"ר לב מוסיף ומתאר כי גם לאופי האימונים לריצות למרחקים ארוכים יש השפעה על היחסים הזוגיים של הרצים. "קבוצות ריצה מעודדות גם קרבה פיזית בין המתאמנים. אנשים רצים במקרים רבים בלבוש חשוף או ללא חולצה. האינטראקציות הללו מוסיפות למתח המיני בין הרצים. האימונים יוצרים פער בין בן הזוג הרץ ובין בן הזוג הפסיבי.

 

"המתאמן מוציא כמויות אדירות של אנרגיה מחוץ לבית. הגוף שלו משתנה, שגרת היום שלו משתנה – הוא הולך לישון מוקדם יותר ואפילו התזונה שלו משתנה. הרץ במקרים רבים מצטרף לקבוצות של רצים אחרים ברשתות החברתיות, ועולם הריצה הופך להיות עולם בו מבינים אותו טוב יותר. כל המאפיינים הללו מכניסים מורכבות לקשר הזוגי ובמקרים רבים יוצרים נתק בין בני הזוג. בקבוצות הריצה אנשים חשים שיש להם אפשרות להמציא את עצמם מחדש בעוד שבבית יש שחיקה גדולה מאוד", מפרט החוקר.

 

"הריצה יוצרת גם קרבה פיזית בין המתאמנים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"הריצה יוצרת גם קרבה פיזית בין המתאמנים"(צילום: מוטי קמחי)
 

"מאבדים פוקוס בתחומים אחרים בחיים"

שיפרה, רצה בת 50 ואם לשלושה ילדים שהתראיינה למחקר של ד"ר לב, מסבירה כי "הבעיה מתחילה כשאתה נשאב לריצה. הריצה מעסיקה אותך במשך כל היום – אתה חושב ומדבר רק עליה והיא הופכת להיות הדבר הכי חשוב עבורך. אתה מאבד פוקוס בדברים אחרים בחייך. הרבה אנשים חיים בשביל האימונים. זה מאוד קשה לנהל חיי נישואין כשאתה נעדר מהבית כל הזמן".

 

רצה אחרת המצוטטת במאמר מסבירה כי "זה מאוד קשה לנהל חיי משפחה כשאתה נעדר מהבית כל הזמן. בשעות הבוקר למשל, השעות שבהן מכינים את הילדים לבית הספר, אתה לרוב לא נוכח. הרצים גם לא מבלים עם המשפחה בסופי שבוע, וגם כשהם כן נמצאים הם מאוד עייפים. כשאתה לבסוף מבלה עם בן הזוג הבילוי משעמם אותך כי תחומי העניין שלך השתנו. רצים אחרים בקבוצה גם חווים את אותן לחוויות ומבינים אותך טוב יותר מבן הזוג".

 

"זוגות רבים מנהלים משא ומתן על שגרת האימונים", מפרט ד"ר לב, "יש בני זוג שמגבילים את המתאמן למרתון אחד בשנה. אני לא חושב שאפשר להצביע על מסקנה מהמאמר. זה עניין מאוד אינדיווידואלי. מומלץ למצטרפים חדשים לקבוצות ריצה לערוך דיאלוג פתוח עם בן הזוג לצורך תיאום ציפיות. רצים רבים הולכים לאיבוד בתהליך ולא מבינים למה הם נכנסים. צריך לשתף את בן הזוג בחוויה ולגשר כמה שאפשר על הפערים שהיא יוצרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלאש 90
מרתון ירושלים
צילום: פלאש 90
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים