בחינות הלשכה: ציון המעבר הורד - אבל הרוב נכשלו
בעקבות מחאת המתמחים ציון המעבר בבחינות לשכת עורכי הדין ירד ל-60 - אבל רק 36% עברו בהצלחה את המבחן. גם בקרב הנבחנים לראשונה, הציון הממוצע היה נמוך מהנדרש. במכללות רבות פחות מ-25% עברו בהצלחה
ציון המעבר היה נמוך יותר, אבל עדיין כמעט שני שלישים מהנבחנים בבחינות לשכת עורכי הדין נכשלו: על רקע מאבק המתמחים ופרשת מעצר ראש הלשכה המתפטר אפי נוה, פורסמו הבוקר (יום ג') תוצאות בחינות ההסמכה של עורכי הדין. על פי הנתונים, רק 36% מתוך 2,700 הניגשים למבחן עברו אותו בהצלחה. ציון המעבר הפעם היה 60, לעומת 65 בבחינות הקודמות.
מבין 1,340 המתמחים והמתמחות שניגשו לראשונה למבחן, 54% עברו את המבחן בהצלחה והציון הממוצע היה 59.3 - גם הוא נמוך מהנדרש. מתוך 709 הנבחנים בפעם השנייה רק 26% עברו בהצלחה, והציון הממוצע היה 52.9. מבין 651 הנבחנים בפעם השלישית או יותר, הציון הממוצע היה 47.3 - ו-8% בלבד עברו בהצלחה. בסך הכול, הציון הממוצע של 2,700 הנבחנים היה 54.7 - רחוק מהנדרש כדי לעבור את המבחן בהצלחה.
שיעור המעבר הגבוה ביותר בבחינה שנערכה בירושלים הוא של בוגרי האוניברסיטה העברית - 84%. אחריה ברשימה: אוניברסיטת בר אילן (81% עברו בהצלחה), אוניברסיטת תל אביב (80%), המרכז הבינתחומי (72%) ואוניברסיטת חיפה (63%). מנגד, בשורה של מכללות שיעור המעבר נמוך מ-25% - המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, הקריה האקדמית אונו, מכללת נתניה, המרכז האקדמי פרס, שערי משפט והמכללה האקדמית כרמל, שבמקום האחרון עם 13% בלבד שעברו.
עו"ד יניב לנקרי, שמייצג נבחנים במשך כמה שנים, אמר בהתייחסו לתוצאות כי "אלו נתונים שמלמדים פעם נוספת על יישום אג'נדה פסולה בדבר הצרת צעדיהם של הרוצים לבוא בשערי המקצוע. נדמה כי הלשכה והוועדה לא מיישמות את פסקי הדין האחרונים של בית המשפט העליון, אשר קבעו מפורשות שישנם כשלים מהותיים בבחינה.
"לנוכח הפרשייה הסוערת שמיוחסת לכאורה לראש הלשכה, הרי שנראה כי העניין כולו מצוי בכאוס ממשי, ועל כן אני קורא לשרת המשפטים לקחת את המושכות לידיה לאלתר. ככל שלא ייוותר המנוס, נפנה פעם נוספת לבית המשפט".
אחרי הסערה: הורדת ציון המעבר
שרת המשפטים איילת שקד (הימין חדש) הודיעה בשבוע שעבר ברקע סערת המתמחים בנושא כי בסיכום עם יו"ר ועדת הכנסת ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), ח"כ אסנת מארק (ליכוד) ונציגי לשכת עורכי הדין הוחלט להעמיד את ציון המעבר בבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין על 60 במקום 65.
לפי ההודעה, ציון המעבר המעודכן יהיה בתוקף לכל בחינות ההסמכה הבאות, וכן יחול על מי שנבחנו בשלושת מועדי הבחינה האחרונים שנערכו במתכונת החדשה.
עוד סוכם כי מי שניגשו לאחד משלושת מועדי הבחינה האחרונים וקיבלו ציון בטווח שבין 50-59 יוכלו לגשת למועד בחינה מיוחד, שבו תיערך בחינה על פי המתכונת הקבועה בחוק, בהיקף מצומצם, שהוועדה הבוחנת תקבע לגביה רשימת מיקוד מצומצמת. מועד הבחינה המיוחד ייקבע בהתייעצות עם המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, בהתאם לקבוע בתקנות.
ההחלטה למעשה מייתרת את הצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה לפני פיזור הכנסת, ולפיה נבחן שקיבל ציון 55 בבחינת ההתמחות של לשכת עורכי הדין, מהמועד שנערך בנובמבר 2015 ואילך, יראו אותו כמי שעבר את בחינות לשכת עורכי הדין.
בלשכת עורכי הדין התנגדו בתוקף להצעת החוק ולדבריהם, משמעותה היא כי לא פחות מ-2,000 מתמחים יהפכו בן-יום לעורכי דין. לנוכח העברת החוק בקריאה ראשונה, התפטרה הוועדה הבוחנת את בחינות הסמכה, ובלשכת עורכי הדין הבהירו בשבוע שעבר כי גם אם החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית, הם לא יכירו בו ויעתרו לבג"ץ.
שרת המשפטים שקד אמרה לאחר פרסום הודעתה כי "החקיקה שאושרה בהכנה לשניה ושלישית איננה פתרון נכון. אסור היה להוריד את רף המעבר ל-50. בתקנות החדשות נציב את עורכי הדין בשורה אחת עם מקצועות אחרים כמו רואי חשבון. ההסכמה שהושגה בין כל הגורמים הנוגעים בדבר תפעל למען מאות מתמחים שחסרו להם נקודות ספורות כדי לקבל את ההסמכה כעורכי דין. אני מודה ליו"ר הוועדה הבוחנת השופט שוחט, לוועדה כולה על עבודה מסורה, לח"כ מיקי זוהר ולמנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור על ההסכמה המשותפת והמאוזנת אליה הגיעו לטובת כלל הנבחנים".
חקירות נוה
ראש לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, החשוד המרכזי בפרשת "מין תמורת מינויים", נחקר אתמול בפעם השלישית במשרדי להב 433. במשטרה מייחסים לו חשד לשוחד והפרת אמונים.
לפי המשטרה, החשדות המרכזיים בפרשה הם ביצוע עבירות בנוגע למינוי שופטת וניסיון להביא לקידום של שופט מבית משפט השלום לבית המשפט המחוזי - מהלך שלא צלח בסופו של דבר.
בין היתר נחקרים חשד למתן שוחד מיני ועבירות נוספות, בהן פגיעה בטוהר המידות. במהלך החקירה אף נבדק קשר של נוה עם סטודנטית למשפטים, ונחקר אם הוא סייע לה בבחינות הלשכה שלא כדין.