ונצואלה מנתקת יחסים עם ארה"ב, התנגשויות אלימות בקראקס
הנשיא ניקולס מדורו אמר שארה"ב "עושה טעות חמורה" בהכרתה במנהיג האופוזיציה כנשיא זמני, והורה לדיפלומטים האמריקנים לעזוב את המדינה בתוך 72 שעות. "אנחנו ננצח", הוא אמר וקרא לצבא לשמור על אחדות ומשמעת. 13 נהרגו בעימותים שפרצו ברחבי המדינה בין מתנגדי מדורו לכוחות הביטחון
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו הודיע אמש (ד') כי הוא מנתק את הקשרים הדיפלומטיים עם ארצות הברית. זאת בעקבות הכרתו של דונלד טראמפ במנהיג האופוזיציה כנשיא הזמני.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בנאום שנשא בפני תומכיו שהתכנסו מחוץ לארמון הנשיאות בבירה קראקס, הוא הוסיף כי כל הדיפלומטים האמריקנים המוצבים במדינה נדרשים לעזוב בתוך 72 שעות. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר בתגובה כי למדורו אין כל סמכות להורות על כך. שר ההגנה של ונצואלה, ולדימיר פדרינו, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "הצבא המקומי לא יכיר באף מנהיג התובע לעצמו את המנהיגות באופן עצמאי, ומונע מאינטרסים זדוניים".
במקביל, עימותים פרצו בבירה בין כוחות הביטחון לתומכי האופוזיציה. לפי ארגוני זכויות אדם, 13 נהרגו במהלך העימותים ברחבי המדינה ביומיים האחרונים.
"כנשיא על פי החוקה, החלטתי לנתק את היחסים הדיפלומטיים והמדיניים עם הממשל האימפריאליסטי של ארה"ב", אמר מדורו. הוא הוסיף כי מדובר בניסיון הפיכה וכי ארה"ב "עושה טעות חמורה" בניסיונה לכפות על ונצואלה נשיא אחר.
מדורו קרא לצבא לשמור על אחדות ומשמעת. "אנחנו נתגבר גם על זה. אנחנו ננצח", הוא אמר. שר ההגנה ולדימיר פדרינו אמר כי הכוחות המזוינים של המדינה יתנערו מכל נשיא שמינה את עצמו או נכפה על ידי "אינטרסים אפלים".
מוקדם יותר הכריז על עצמו מנהיג האופוזיציה, חואן גוואידו, כנשיא הזמני, בנאום שנשא בפני המוני מפגינים נגד מדורו בקראקס. ארה"ב ושורה של מדינות נוספות, בהן קנדה, ברזיל וקולומביה הודיעו כי הן מכירות בהכרזה.
"אנו יודעים שיהיו לכך השלכות", אמר גוואידו לקהל שהריע לו ודרש את התפטרותו של מדורו. המפגינים מאשימים את מדורו במשבר הכלכלי החריף הפוקד את המדינה ובבידוד הבינלאומי.
מפגינים רבים בבירה נופפו בדגלים וצעקו "מדורו החוצה!". ההפגנה אמש בקראקס הייתה הגדולה ביותר מאז גל המחאה ב-2017 שהותיר יותר מ-120 הרוגים.
"העם בוונצואלה דיבר באומץ נגד מדורו ובעד חופש ושלטון החוק", אמר טראמפ. הוא הוסיף כי בכוונתו לנצל את עוצמתה של כלכלת ארה"ב וכוחה הדיפלומטי "על מנת להשיב את הדמוקרטיה לוונצואלה", ורמז לפעולה צבאית: "כל האופציות על השולחן".
ממשל טראמפ נע לכיוון הכרזה כזו של תמיכה בגוואידו מאז שמדורו הושבע לכהונה שנייה לפני כשבועיים. סגן הנשיא מייק פנס אמר השבוע כי מדורו הוא "דיקטטור שלא זכה בבחירות חופשיות והוגנות".
מוקדם יותר השבוע הודיעה ממשלת ונצואלה שהיא סיכלה ניסיון הפיכה צבאית, ועצרה 27 קצינים שחברים במשמר הלאומי. בהודעת הממשלה נמסר שקבוצת הקצינים גנבה נשק ולקחה בני ערובה, ופשטה לפנות בוקר על מטה המשמר הלאומי סמוך לארמון הנשיאות של בבירה. כוחות הביטחון של ונצואלה השתלטו במהרה על חבורת הקצינים.
לפני דיכוי ניסיון ההפיכה פורסם ברשת סרטון שבו פנה אחד הקצינים לעם בוונצואלה, וקרא לו לצאת לרחובות ולמרוד בשלטון של מדורו. הסרטון צולם מחוץ למטה המשמר הלאומי שאליו נכנסה החבורה. "אזרחי ונצואלה, אני צריך את התמיכה שלכם", אמר החייל בסרטון וקרא למרוד "במשטר שאנחנו לא מכירים בו".
מדורו הושבע לכהונה נוספת על רקע ביקורת קשה נגדו מאז הניצחון בבחירות אשתקד – שלטענת רבים הושג במרמה. עשרות ממשלות בעולם מסרבות להכיר בממשלתו של מדורו. ונצואלה, נזכיר, נמצאת כבר תקופה ארוכה במצב של קריסה כלכלית. מיליוני אזרחים עזבו אותה, ובמדינה יש מחסור חמור בתרופות ומוצרי מזון.
מנהיגי האופוזיציה ומתנגדי המשטר שנמצאים בגלות קראו לכוחות הביטחון למרוד במדורו. הנשיא גינה את המאמצים לעודד הפיכה נגדו, ובצבא אמרו שימשיכו להתנגד למעשים כאלה – "שבהחלט מונעים מהאינטרסים של הימין הקיצוני".
בחודש יולי האחרון חשף בכיר בממשל האמריקני כי טראמפ שקל לפלוש לוונצואלה. בישיבה שהתקיימה ב-2017 בבית הלבן ושעסקה בסנקציות על ונצואלה, פנה טראמפ ליועציו הבכירים ושאל אותם: בהתחשב באיום הנשקף לביטחון באזור בעקבות קריסתה המסתמנת של ונצואלה – מדוע ארה"ב אינה יכולה פשוט לפלוש אליה?
לפי דיווח ב-AP, חילופי הדברים בעניין נמשכו כחמש דקות. יועציו של טראמפ נאלצו להסביר לו, כל אחד בתורו, מדוע פעולה צבאית עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות ולסכן את התמיכה של מדינות אמריקה הלטינית – תמיכה שגויסה בעמל רב – בהטלת סנקציות על ממשלתו של מדורו, ההופך את המדינה בהדרגה לדיקטטורה.