שתף קטע נבחר

"לידה היא דבר לא צפוי - וצריכה להתרחש רק בבי"ח"

הטרגדיה שאירעה השבוע בלידת הבית באשדוד עוררה מחדש את הדיון בין המתנגדים ללידות בית ובין התומכים בהן. צפו בדיון באולפן בין פרופ' ירון צלאל שטוען שלידה היא מצב חירום רפואי ולכן חייבת להתבצע בבית החולים, לבין גילה רונאל שאומרת שלידות בית הן בטוחות יותר בתנאי שהן מתוכננות

 

 

 

בעקבות מותה של התינוקת שנולדה בלידת בית באשדוד בתחילת השבוע, הזמנו לאולפן ynet את פרופ' ירון צלאל, גינקולוג ומיילד, שחושב שכל הלידות צריכות להתרחש בבית החולים, ואת גילה רונאל, דולה ותומכת בלידות ביתיות.

 

על אף שלידה היא דבר טבעי ומרבית הלידות מסתיימות בטוב, אומר לנו פרופ' צלאל, הבעיה היא שלידה יכולה להיות מצב חירום רפואי, וכמו כל מצב חירום רפואי, היא אינה צפויה. "הדברים מתרחשים כהרף עין, וכשהכל טוב לידות בית הן בטוחות, וכוללות פחות התערבויות בלידה, אבל ברגע שקורה מצב חירום רפואי, צריך שיהיה צוות רפואי מיומן ואחראי שאמון על טיפול חירום, כי מדובר בטיפול חירום".

 

דולה (צילום: shutterstock)
"כשיש מצב חירום רפואי, צריך להיות צוות מיומן במקום"(צילום: shutterstock)
 

-כל לידה צריכה להתרחש בבית חולים כי היא עלולה להיגרר למצב סיכון? 

"נכון, כי הדברים לא צפויים. נכון שיש מחקרים שאומרים שאין הבדל בין תמותת תינוקות בין לידות בית ללידות בבתי חולים, ושבלידות בית יש הרבה פחות התערבויות בלידה, ושהסביבה היא ביתית ותומכת. אני מסכים עם הכל. אבל מנגד, מחקרים אחרים מדברים על עלייה של פי 4-3 בתמותת תינוקות בלידות בית. ואנחנו יודעים גם שכ-20% מהניתוחים הקיסריים הם לא מתוכננים, וקורים בגלל דברים כמו דימום קשה, האטה בדופק, קרע ברחם וכיו"ב דברים לא צפויים שדורשים התערבות רפואית מיידית".

 

עוד כתבות בנושא:

טרגדיה בירושלים: תינוקת מתה שעות לאחר לידת בית

הלל יפה: ניתוח חירום הציל חייה של יולדת בלידת בית

הרופא צעק על היולדת: "תשתקי או שארדים אותך"

 

"בהולנד ברירת המחדל היא לידה ביתית"

גילה רונאל, דולה עם ותק של למעלה מ-25 שנה, מדריכת דולות ומלווה לידות ביתיות, רואה את הדברים אחרת. לטענתה, לידת בית היא בטוחה יותר סטטיסטית מלידה בבית החולים, ולראייה, לדבריה, בהולנד למשל לידת בית היא סוג הלידה בברירת המחדל של המדינה. בנוסף, לטענתה, רוב לידות הבית שמסתבכות הן לא מתוכננות: "המיילדות שמיילדות לידות בית בישראל הן חברות בארגון, כולן מוסמכות והן פועלות לפי כללים. יולדות שיולדות בבית הן יולדות שבהיריון שאינו בר סיכון או בסיכון נמוך, הן עוברות את כל הבדיקות, יש מכשיר דופלר, יש מעקב צמוד, רואים כל שינוי ביולדת, יש העברות אם צריך".

 

-ואם משהו מסתבך מה את עושה? 

"אני נמצאת עם מיילדת שמעריכה את המצב, והיא מזמינה אמבולנס אם צריך והיולדת מגיעה לבית חולים לפני שקורה משהו שלא אמור לקרות. חלק מהקטסטרופות שאנחנו שומעים עליהן בעיתונים קרו בלידות בית לא מתוכננות. "לידת בית אפשרית בלידה הראשונה, אבל מומלצת יותר בלידה השנייה. בהולנד, למשל, לידת בית היא ברירת המחדל מבחינת המדינה, כי היא נחשבת יותר בטוחה".

 

פרופ' צלאל, השתכנעת?

"זה ממש לא לידות בית לא מתוכננות, המקרה האחרון היה לידת בית מתוכננת עם צוות לא מוכן שהיה שם, הלידה שהיתה בפוריה לפני שנתיים, אישה שילדה שלוש פעמים קודמות בלידת בית ושמו לב להאטה בדופק, התינוק הגיע ללא רוח חיים לבית החולים. גם בבתי החולים קורים דברים, אנחנו מודעים ליתרונות שאתן מדברות עליהן בלידות בית, אנחנו מנסים לשים חדרי לידה טבעיים עם צוות יותר קשוב, אם הקטסטרופות קורות בחדר לידה טבעי שסמוך לחדר ניתוח ואם האישה מדממת יש אפשרות לטפל בה ולא מחכים לאמבולנס. ממש לא השתכנעתי, אני חושב שהאישה אחראית לגופה, היא יכולה להחליט איפה היא רוצה ללדת, היא צריכה להיות מודעת לסכנות, זה קורה גם בבתי החולים אבל בבית חולים מקבלים טיפול מיידי".

 

רונאל: "אני חושבת שמשרד הבריאות צריך לעשות הערכה מחדש לכל נושא הילודה בארץ, כולל תקינה מחודשת למיילדות, מיילדת לכל יולדת, כולל החזרת ופתיחת מרכזי הלידה שנסגרו וכולל שיתוף פעולה עם יולדות הבית שיוכלו להיות בקשר עם חדרי הלידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"לידה היא אירוע לא צפוי"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים