שתף קטע נבחר

ניצולי השואה תורמים ונתרמים

ניצולי השואה בישראל הם אחת מהאוכלוסיות שהכי מרגש וחשוב להתנדב עבורן. לרגל יום השואה הבינלאומי, עמותת 'רוח טובה' המחברת בין מתנדבים לעמותות הזקוקות להם, ריכזה כמה סיפורים על חיבורים יוצאי דופן שנוצרו בין מתנדבים לניצולי שואה

אם תחושת הסיפוק בעקבות התנדבות כלשהי מרחיבה את הלב והנפש, הרי שהתנדבות עבור ניצולי שואה, היא פעולה עוצמתית ומרגשת לכל המעורבים בה.

 

אחת העמותות הבולטות בעשייה למען ניצולי השואה היא עמותת "עמך", מרכז ישראלי לתמיכה נפשית וחברתית בניצולי שואה ובדור השני. העמותה מספקת מענה ייחודי לכ-20,000 ניצולי שואה ובני משפחותיהם באמצעות מועדונים חברתיים וביקורי בית, ומתחזקת עשרות פרויקטים מקסימים שמרוממים את רוחם של הניצולים.

 

אחד הפרויקטים המצליחים של העמותה מתקיים בסניף באר שבע של העמותה ומצליח לחמם את הלב של המשתתפות, ולא רק במובן המטאפורי.

 

אווה קראוס, אחת המתנדבות במקום, יזמה קורס סריגה בהתנדבות במטרה ללמד את הניצולות שמגיעות למועדון לסרוג. "רוב הנשים אלמנות אז חשבתי שיהיה להן נחמד לסרוג בשעות הערב כשהן לבד בבית", היא מספרת.

 

ניצולי שואה במועדוני עמך ()
"רוב הנשים אלמנות אז חשבתי שיהיה להן נחמד לסרוג בשעות הערב כשהן לבד בבית"

 

אווה חשבה כיצד לייצר עניין בפריטים החמים והחליטה לפנות לכמה גורמים ששמחו מאוד לקבל את הפריטים הסרוגים, ביניהם מחלקת הפגייה בסורוקה ו'אם לאם' - תוכנית התנדבותית שמעניקה תמיכה רגשית והכוונה לאימהות חדשות ותינוקות עד גיל שנה.

 

בנוסף, חלק גדול מהפריטים שנסרגים משמש את ניצולי השואה האחרים, שכלל לא יוצאים מהבית בשל מצבם. "עובדות סוציאליות לוקחות מאיתנו שמיכות וכובעים ונותנות לניצולים שמרותקים לכיסא גלגלים בבתיהם", מספרת אווה. ההצלחה של הפרויקט מפתיעה מאוד מבחינתה והיא מספרת שכשהעלתה את הרעיון לסרוג עבור תינוקות וילדים בפני בנות הקבוצה, הן דמעו מהתרגשות והסכימו מיד.

 

גם אנחנו רוצות לתרום לקהילה

"לרבים מהניצולים שהיו תינוקות וילדים בשואה לא היו חפצים אישיים. לרבים היה חסר החיבוק והחום בימי החורף הקשים. אנו זוכות להרבה חום ותמיכה מהצוות והמתנדבים המסורים ב'עמך' וגם אנחנו רוצות לתרום לקהילה", מספרות הניצולות המשתתפות ביוזמה המרגשת.

 

"אנו רוצות להעניק חיבוק וחום לתינוקות לקראת החורף המתקרב. בחרנו לסרוג ולהעניק להם כובע מחמם ושמיכה שתעטוף אותם כמו חיבוק חם ועוטף", הן מסכמות.

 

ניצולי שואה במועדוני עמך ()
"כולם ידעו יידיש מהבית, במידה זו או אחרת, חלק ניכר קראו וכתבו יידיש. היינו קוראים ספרות או מאמרים מעיתונות. שרנו וסיפרנו בדיחות וסיפורים"

עבור רותי רוסינג, דור שני לשואה, שמעבירה חוג יידיש ב'עמך' ירושלים, הפעילות שיזמה הייתה מאתגרת לא פחות. "הרעיון היה להעניק לבאי 'עמך' עוד פעילות", נזכרת רוסינג. "התחלנו לפני 13 שנים, התגובה הייתה חיובית והיו מגיעים 20-25 משתתפים כל שבוע. כולם ידעו יידיש מהבית, במידה זו או אחרת, חלק ניכר קראו וכתבו יידיש. היינו קוראים ספרות או מאמרים מעיתונות. שרנו וסיפרנו בדיחות וסיפורים".

 

המשתתפים שהגיעו מארצות מוצא שונות באירופה גילו התלהבות רבה. "המפגש הוא מקור סיפוק, גם להם וגם לי. הזדמנות להחליף מילה בשפה של הבית שרובם כבר לא משתמשים בה על בסיס יומיומי וכמובן מפגש רעים".

 

במקרה של המתנדב דוד ויינר, השגרה של ביקורי הבית אצל ניצול השואה אליאס פיינסיברג בן 101, התפתחה לקשר יוצא דופן, במסגרתו הוא החליט לתעד את סיפורי הניצול ולכתוב רומן ביוגרפי היסטורי על חייו. "כשהתחלתי לשמוע ממנו סיפורים על אייזנהאוור, מנדלה, ז'בוטינסקי ובן גוריון, בעקבות פגישות שלו איתם, הבנתי שיש כאן משהו שצריך לתעד", הוא מספר.

 

ניצולי שואה במועדוני עמך ()
המתנדב דוד ויינר עם ניצול השואה אליאס פיינסיברג

 

בין השניים נוצר תוך זמן קצר חיבור מיוחד משום ששניהם עלו מארצות אמריקה הלטינית לישראל - אליאס מגוואטמלה ודודו מקוסטה ריקה, כך ששניהם דוברי ספרדית ושניהם חוו חוויה של עליה לארץ.

 

רוב המפגשים מתקיימים בביתו של אליאס אך לעיתים הם מבקרים יחד ביד ושם ומארחים קבוצות של סטודנטים וחיילים בבית ואליאס מספר להם את סיפורו. "הקשר בינינו מאוד חזק ויש ציפייה רבה לכל מפגש בינינו." מסכם דוד.

 

  • יום מעשים טובים שיתקיים השנה ב-2 לאפריל, הוא פרוייקט הדגל של עמותת רוח טובה המחזיקה במאגר ההתנדבויות הגדול בישראל. להתנדבות במגוון פרוייקטים לרווחת ניצולי השואה  לחצו כאן .   


  • יש לכם סיפור טוב? אל תהססו, לחצו כאן כתבו לנו אותו, ואולי הוא יתפרסם אצלנו וידביק רבים בעשייה החיובית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים