מנהיג האופוזיציה בוונצואלה: "אשקול חנינה למדורו"
חואן גוואידו, שהכריז על עצמו כנשיא הזמני, חזר על הצעתו להעניק חנינה לאנשי ממשל וצבא שיתנתקו ממדורו. הוא אמר שחנינה אפשרית גם לשרי ממשלה ואף למדורו עצמו, אם יתפטר מרצונו. ארה"ב קראה לאזרחיה "לשקול ברצינות" לעזוב את ונצואלה והחזירה דיפלומטים
חואן גוואידו, מנהיג האופוזיציה בוונצואלה שהכריז על עצמו כנשיא הזמני של המדינה, אמר כי הוא ישקול להעניק חנינה לנשיא ניקולס מדורו. הדברים נאמרו בריאיון לרשת Univision שחלקים ממנו פורסמו הלילה (יום ו').
בראיון הראשון שקיים מאז שהכריז על עצמו כנשיא הזמני, חזר גוואידו על הצעתו להעניק חנינה לאנשי ממשל וצבא שיתנתקו ממדורו ואמר שניתן גם להרחיב את החנינה כך שתחול על שרי הממשלה ואף על מדורו עצמו, אם יעזוב מרצונו את השלטון.
"דברים דומים כבר קרו בעבר בתקופות מעבר. זה קרה בצ'ילה, זה קרה בוונצואלה ב-1958", אמר גוואידו. "אפשרות של חנינה נמצאת על השולחן עבור כל אלה שיצדדו בחוקה כדי להחזיר את הסדר החוקתי".
הוא הוסיף כי עכשיו זו "תחילת הסוף" של מדורו וכי הוא יפעל כדי להבטיח סיוע הומניטרי ולנקוט אמצעים כלכליים חדשים כדי להקל על הלחץ הכלכלי במדינה. "האתגר שלנו הוא להבטיח בחירות חופשיות ואנחנו רוצים אותן בהקדם, אבל אנחנו חיים בדיקטטורה", אמר.
בתוך כך, ארצות הברית הורתה לכמה מהדיפלומטים ואנשי הצוות שלה בוונצואלה שאינם נחוצים לתפעול השגרירות לשוב חזרה לארצם. עם זאת, השגרירות בקראקס תמשיך לפעול, זאת למרות החלטתו של הנשיא הרודן ניקולס מדורו לנתק את היחסים בין המדינות.
מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה הלילה הודעה מיוחדת לאזרחי ארצות הברית ששוהים בוונצואלה וקראה להם "לשקול ברצינות" לעזוב את המדינה בעקבות ההתפתחויות האחרונות ובשל הנתק בין המדינות, שפוגע ביכולת ארה"ב לסייע לאזרחיה במקרה הצורך.
לאחר שארה"ב הודיעה כי היא מכירה בגוואידו כנשיא החוקי של ונצואלה, הודיע הנשיא המכהן מדורו על ניתוק היחסים עם וושינגטון. הוא הורה על סגירת השגרירות בארה"ב וכן על סגירת הקונסוליות של ונצואלה שם.
בהודעתו על ההכרה בנשיאותו של גוואידו אף רמז שלשום נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי ייתכן שארה"ב תפעל צבאית נגד ונצואלה, אם מדורו ינסה לפגוע ביריביו. "כל האופציות מונחות על השולחן", אמר. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ביקש לתדרך מחר את מועצת הביטחון של האו"ם בהתפתחויות האחרונות בוונצואלה, קרא לקיים פגישה של שרי החוץ של מדינות האזור והפציר בארגון מדינות אמריקה לפעול בעניין.
הנשיא מדורו זוכה לתמיכה גדולה מרוסיה. הנשיא ולדימיר פוטין שוחח אמש עם מדורו והביע את תמיכתו בו. מהקרמלין נמסר כי פוטין אמר שהוא "תומך ברשויות החוק של ונצואלה ובקיום דיאלוג בדרכי שלום במדינה". עוד נמסר כי השניים הביעו בשיחה רצון להמשיך לשתף פעולה במגוון תחומים.
רוסיה גם הזהירה אתמול את ארה"ב שלא לפעול צבאית בוונצואלה והבהירה כי קראקס היא שותפה אסטרטגית של מוסקבה, "שותפה שבה תמכנו ונתמוך". בהודעה הרוסית נאמר כי התערבות צבאית אמריקנית בוונצואלה תהיה תרחיש קטסטרופלי, וכי רוסיה תעמוד לצד ונצואלה כדי להגן על ריבונותה ועל העיקרון של אי-התערבות בענייניה הפנימיים.