שתף קטע נבחר

מחלוקת צעדת הנשים

מצעד הנשים שרק לפני שנתיים סחף את ארה"ב כולה, הוביל השנה תנועה דלילה ומחלוקת גדולה סביב האנטישמיות והרוח האנטי ישראלית שמובילות מנהיגותיו. מהקשר ללואיס פארחאן ועד הקריאות לחרם על ישראל

בסוף השבוע אלפים לקחו חלק בצעדת הנשים בוושינגטון, וברחבי ארה"ב. מדובר אמנם במספר לא מבוטל של אנשים שיצאו בקור המקפיא כדי לזעוק ולהיות חלק מהתנועה, זו השנה השלישית ברציפות, אבל משהו השתנה.

 

אחרי שנתיים בהן מאות אלפים יצאו לרחובות, להילחם על זכויות הנשים, על צדק חברתי ובמידה רבה גם נגד הנשיא טראמפ, דווקא בימים אלו, על רקע השאטדאון והירידה המשמעותית של הנשיא בסקרים, הנשים בחרו להישאר בבית.

מה שעומד מאחורי השינוי הדרסטי הזה במעמד הקונצנזוס של מצעד הנשים הוא האיום האנטישמי. מארגנות הצעדה נחשדו בשנה האחרונה בתמיכה באנטישמיות, בעיקר על רקע תמיכתן במנהיג הארגון האנטישמי "אומת האיסלאם", לואיס פרחאן.

 

לואיס פארחאן בן ה-84, הוא איש שחור ואנטישמי קולני שעומד בראש תנועת ׳האומה האיסלאמית׳ בארה״ב. כאן פארחאן הוא דמות ידועה למדי, אבל בקרב ישראלים, על אף הקריאות הקשות שלו נגד מדינת ישראל, הוא מוכר הרבה פחות.

 

עוד מימי עלייתה של תנועת מצעד הנשים בארה״ב אנחנו עדים למחלוקות שנוגעות בריבוי האג׳נדות שמעלות כמה ממנהיגותיה, מלינדה סרסור שקוראת במצעדי הנשים כי ציונות היא נגד זכויות הנשים ועד טאמיקה בלורי, ממובילות המצעד שנראתה כמה פעמים בשנתיים האחרונות לצידו של פארחאן בעת שזה נושא נאומים אנטישמים חריפים.

 

בשנה שעברה נשא פארחאן נאום בכנס של הארגון שבראשותו, במשך קרוב לשלוש שעות. במהלך הנאום טען כי היהודים הם האויבים האמיתיים והם אחראיים להפיכת ההתנהגות הגברית לנשית בהוליווד, בין השאר.

פארחאן הוא מתנגד ידוע לקיומה של מדינת ישראל, תוך שאיננו מפספס הזדמנות לדבר בגזענות ושנאה על יהודים, זאת כאשר הוא מכחיש את היותו אנטישמי.

 

- ()
סרסור ומלורי. חרם על ישראל

 

לאורך השנים יותר ויותר תומכים הצטרפו לארגון של פארחאן כשמרבית הפוליטיקאים מנסים לתפוס ממנו מרחק. לפני שנה פורסמה תמונה של פארחאן עם הנשיא אובמה מ-2005, אחרי שנטען כי נעשו מאמצים גדולים למנוע את פרסומה.

הנשיא אובמה מיהר להגיב על פרסום תמונתו עם פארחאן וטען כי ביקר ושלל לאורך כח הדרך כל סוג של גזענות או אנטישמיות, והזכיר את הביקורת הציבורית הנוקבת שלו נגד פארחאן לאורך השנים.

 

כשנראתה טמיקה מלורי, ממנהיגות מצעד הנשים עלו שוב הביקורות הרמות סביב אנשי ציבור שמביעים תמיכה בפארחאן.

אומת האסלאם, היא תנועה שקיימת בארה״ב עוד משנת 1931, כשהוקמה על ידי פארד מוחמד. היא התבלטה לראשונה לאחר שאיש בשם מלקולם ליטל הצטרף לארגון. בעידודו של אליהו מוחמד, הוא שינה את שם משפחתו ל- X והפך לשר בתנועה.

 

אדוארד א 'קרטיס, מחבר הספר "הדת המוסלמית השחורה בעם האסלאם", גרס כי בעוד שהאומדנים נעו בפראות על כמה חברים שייכים לאומת האסלאם, הוא מאמין שהיו עשרות אלפי חברים בשנות ה -60 ותחילת שנות השבעים. עוד טען שמיליונים אחרים הזדהו עם עמדתה האנטי-קולוניאלית של התנועה והגיעו אליה בהשראת חברם המפורסם ביותר, מוחמד עלי. גם פרחאן הגיע לתנועה באותם ימים.

הוא נולד בברונקס כלואיס יוג׳ין ווילקוט בשנת 1933, והצטרף לארגון בשלהי 1950 כשהתקרב למלקולם אקס.

לאחר רצח מלקולם X ב -1965, הפך לאחד החברים החזקים ביותר של האומה והדובר הראשי שלה.

 

- ()
משבח את היטלר. פארחאן

 

עם השנים הפך למוביל הארגון, הביע יותר ויותר את סלידתו מיהודים, מישראל והביע תמיכה בעם הפלסטיני. בנוסף, נהג לשבח את אדולף היטלר, ועוד ב-1984 תועד שמכנה את היטלר כ״איש גדול מאוד״

בתום הנאום האנטישמי שנשא בזמן שמנהיגת צעדת הנשים בקהל, טענה הליגה נגד אנטישמיות כי פארחאן הוא למעשה שם נרדף לאנטישמיות.

 

בעשרות השנים האחרונות פארחאן הביע תמיכה בפוליטיקאים שונים ואלו, לפחות כלפי חוץ, ניסו להתנער ממנה. כך היה עם ג'סי ג׳קסון, ברק אובמה ואפילו דונלד טראמפ.

 

כשמלורי נשאלה אודות השתתפותה בכנס של פארחאן, סירבה להגיב. כשנשאלה לאחרונה בנוגע לעמדתה כלפי ישראל טענה שעם אחד לא יכול לחיות על חשבון הסבל של עם אחר וסירבה להתייחס לזכות של ישראל להתקיים.

כמי שמובילה את תנועת הנשים, טמיקה מלורי הכריזה על מחויבותה להפסיק את הגזענות נגד שחורים, הומופוביה ואנטישמיות. לקשר שלה עם פארחאן סירבה להתייחס, אך הודתה שמגיעה לכנסים שלו מדי שנה.

 

וכך, נראה כי תנועה שהובילה מיליונים, שסימלה את הצדק והכוח הנשי עבור רבות ורבים, טמנה ידה במחלוקת שהכתימה את המורשת שטרם הספיקה לבנות. המשתתפים בקושי מילאו את הכיכר הסמוכה לבית הלבן. על הבמה המרכזית הופיעו פעילות ארגוני שמאל אמריקאיים, אבל אף פוליטיקאית בולטת לא התייצבה הפעם לנאו, זאת על אף המומנטום האטרקטיבי עם ריבוי המועמדות החדשות לפריימריז במפלגה הדמוקרטית.

 

על רקע הקריאות והטענות על אנטישמיות שהציפו את התקשורת ביום המצעד, ניסו המארגנות לשים בקדמת הבמה כמה וכמה נואמות יהודיות, כל אחת מהן אגב, התעקשה שמדובר בניסיון של התקשורת לפצל את התנועה והקשר בינן לבין אנטישמיות הוא שמועה בלבד.

לינדה סרסור, דחתה את ההאשמות הללו גם בראיון ל-CNN בו התעמתה עם הדמוקרטית דבי וסרמן שולץ שהודיעה שבצער רב מתרחקת מהתנועה וגם מעל הפודיום במצעד. היא האשימה את התקשורת בעוינות וטענה שזו לא עושה את עבודתה נאמנה. "השערורייה האמיתית היא מה שמתרחש כרגע בבית הלבן", קראה. חשוב לציין שעם כל הלהט, סרסור עדיין הזכירה את ישראל ואת נסיונות הקונגרס למנוע חרמות על המדינה: "אנחנו נגן על הזכות החוקתית שלנו להחרים את מי שנרצה במדינה הזו".

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים