"המשתמט" שהפך למיליארדר: פרידה מ"זוס"
משולם ריקליס בלע חברות ענק, התרועע עם 10 מאהבות בו זמנית, הופיע ב"מעושרות" ואהב את פיה זאדורה - גם שנים רבות אחרי שהתגרש ממנה. "אוהב את המדינה, אבל שונא ישראלים, עם של זונות", אמר בעבר. מי שהיה "הישראלי העשיר באמריקה" נפטר בגיל 95. זהו סיפור חייו
הוא עזב את ישראל ב-1947 וכונה משתמט. ב-1966 הוא נחשב לישראלי העשיר ביותר באמריקה. 20 שנה לאחר מכן היה נשוי לאחת הכוכבות המפורסמות בעולם, גם בזכותו. ובתחילת העשור הנוכחי, כשכבר היה בן 88, הופיע בתוכנית הריאליטי "מעושרות", לצד אשתו השלישית. משולם ריקליס, שהלך לעולמו אתמול (ו') בגיל 95, היה גם אחד מאנשי העסקים הישראלים המפורסמים בעולם - וגם אחד הצבעוניים שבהם. זהו סיפור חייו של "זוסקא" ריקליס, או אם תרצו - "זוס".
שנה לפני מלחמת העצמאות היגר ריקליס לארצות הברית עם אשתו יהודית שטרן. בראיונות רבים חזר וטען כי התנדב לעלות על אונייה בניו יורק ולשוב ארצה, אבל כשסירבו לאפשר לרעייתו ולבנו להתלוות אליו, נותר מאחור. הוא היה אז סטודנט צעיר, אחרי שירות בן ארבע שנים בצבא הבריטי באירופה. "לא ברחתי ולא התחמקתי. העצוב בכל הסיפור זה שאף אחד לא מעוניין בהסבר שלי. אז שיגידו מה שהם רוצים", אמר בעבר ל"ידיעות אחרונות" על הטענות כי השתמט משירות צבאי.
בארצות הברית החל כוכבו לדרוך במהרה. ב-1950 עוד התפרנס מהוראת עברית, אבל בהמשך הפך לאנליסט, או כמו שזה נקרא אז "מחשב סיכויים". ב-1955 כבר נמנה ריקליס על עשירי ארצות הברית. "ריקליס, נמרץ ושאפתני, מהווה סנסציה בעולם העסקים האמריקני", נכתב ב-1966 ב"ידיעות אחרונות" על ריקליס בן ה-43. "בוול סטריט תוהים על כוונותיו ועוקבים אחר צעדים הנועזים".
הסרדין בולע לווייתן
לשיטתו, שדרכה צבר את הונו, הוא קרא "הסרדין בולע לווייתן". הרעיון היה להשתלט על חברה ששווי המזומנים בקופתה עולה על ערך מניותיה. אחר כך הוא לקח את הנכסים שלה והשתמש בהם כדי להשיג הלוואה ולהשתלט על חברה גדולה יותר - ואז על עוד אחת ועוד אחת. ותמיד עשה זאת באשראי. "כסף מזומן זה בשביל להסתכל, לא להשתמש," אמר. "אני אשלם לך יותר, אבל רק בתשלומים".
באמצעות שיטה זו הקים את האימפריה הראשונה שלו בשנות השישים - רשת חנויות כלבו קטנות בשם "מקרורי". בשיאה היו לו יותר מ-1,400 חנויות כלבו כאלה, ברחבי ארצות הברית. אחר כך היו בבעלותו המזוודות של "סמסונייט", האפטרשייבים של "פאברז'ה", שעוני היהלומים של "קרטייה", האופניים של "מונגוס", התחתונים של "בי.וי.די", שולחנות ההימורים של "הריוויירה", וגם אוניות התענוגות של "קרניבל".
אבל לצד ההצלחות, היו גם כישלונות רבים וכואבים. המשבר הראשון היה בתחילת שנות ה-60 והשני ב-1974, אז מכר את "קרניבל" לתד אריסון ב-16 מיליון דולר בלבד. אריסון הפך את "קרניבל" לעסק של מיליארדים והיה לאחד האנשים העשירים בעולם. והיו עוד טעויות. את "קרטייה" מכר רק ב-20 מיליון דולר. "גם בזה טעיתי, אבל אני לא חי על העבר. אז טעיתי", אמר בכעס. גם אחת ההשקעות הבודדות שלו בארץ, "ברגר קינג", נגמרה בפשיטת רגל.
בראיון לפני כשבע שנים הודה: "אני גזען". "אני אוהב את המדינה, אבל שונא את הישראלים," אמר בראיון אחר ל"ידיעות אחרונות". "אני לא אוהב לעשות עסקים איתם. זה עם של זונות. כל הנוכלים והרמאים נמצאים פה. אני לא סובל את המרוקאים והעיראקים. ייקח עוד 40 שנה עד שהכל יתערבב. אנחנו עם שנלחם על הקיום שלו יפה מאוד, אבל כל הזמן גם אוכל אחד את השני. כשאתה חי עם יהודים אתה צריך לקחת בחשבון שיש קנאה עצומה. מצביעים עליך. כל הזמן הסתכלו לי בכיסים פה. כמה עשית, כמה הרווחת, כמה אתה שווה. זה מה שבראש ובתחת שלהם. איך אתה יכול להיות פופולרי פה כשאתה עושה מיליונים? ואני הייתי הישראלי הראשון שעשה מיליונים".
"אריק אוכל כל הזמן, עייזר שותה כל הזמן"
אבל לא רק המיליונים שעשה - ואלו שאיבד - הפכו את ריקליס למפורסם. גם חברותו עם המדינאים המובילים בארץ, ועם נשים רבות מספור, הפכו אותו לכזה. שניים מחבריו הטובים הפכו לנשיא ולראש ממשלה - עזר ויצמן ואריק שרון, לו סייע לקנות את חוות השקמים. "כשהם יוצאים איתי למסעדה, אריק אוכל כל הזמן ועייזר שותה כל הזמן", אמר ל"ידיעות אחרונות".
יהודית שטרן הייתה כאמור האישה הראשונה שלו. השנייה הייתה כבר מפורסמת בהרבה. לפיה זאדורה, זמרת ושחקנית, הוא קנה ב-1985 את ארמון המגורים "פיקפייר", שהיה שייך לכוכבי הקולנוע מרי פיקפורד ודאגלאס פיירבנקס. "זה בית היסטורי", הסביר אז ריקליס. "זה חשוב לאשתי שהשם שלה יהיה קשור לבית כזה. היא רק בת 30 והחיים כולם לפניה. חוץ מזה יכולנו להרשות לעצמנו לקנות אותו בלי להילחץ. אני לא אוהב להוציא לאנשים את העיניים".
יותר מ-20 שנה לאחר מכן, שנים רבות אחרי שהתגרש ממנה (ב-1993), אמר: "אני מאוהב בה, וגם היא משוגעת עליי. אין יום שהיא לא מתחרטת על זה שעזבה אותי". ב"ידיעות אחרונות" נכתב כי "באייטיז עזרו המיליונים שלו להפוך אותה לסוג של פאריס הילטון - כלומר, לכוכבנית סקסית להפליא אך עם כישרון שיש עליו עוררין".
"כשאמות פיה תקבל עוד 40 מיליון, ואין לי בעיה עם זה"
כבר לפני 10 שנים נכתב שאותם גירושים עלו לריקליס 40 מיליון דולר, למרות שזאדורה הספיקה בינתיים להתחתן פעמיים נוספות. "כשאני אמות היא תקבל עוד 40 מיליון דולר," חייך ריקליס, "ואין לי בעיה עם זה. להפך. אני שמח מאוד. אבל אני צריך למות קודם".
באותו ראיון הוא סיפר על ידידותיו הקרובות: "סינדי הייתה המאהבת מספר אחת שלי. היא גרה בדירה מולי בשדרות ווילשייר בלוס אנג'לס. אני קניתי לה את הדירה. גם למאהבת מספר שתיים סידרתי דירה, אבל היא מניו יורק. כשאני בניו יורק, אני גר אצלה. מספר שלוש גרה בלאס וגאס. היא הייתה אלופת ארצות הברית בהחלקה על קרח. אבל אנחנו לא ביחד יותר. נתתי לה מיליון דולר. גם מספר ארבע גרה בוגאס. היא רקדנית. אני אוהב לבלות איתה על אונייה מדי פעם. בלוס אנג'לס יש לי גם את ליסה, אבל רק בימי רביעי בערב".
"מאוהב בכולן, עד גיל 40"
כשנשאל אם לסינדי זה לא מפריע, ענה: "לא שאלתי אותה. גם לא את האחרות. הן יודעות אחת על השנייה. כמה מהן אפילו נפגשו זו עם זו. גם פיא יודעת הכול כמובן. לא חושב שיש קנאה ביניהן. הן מסתדרות אחת עם השנייה כי אני מתייחס לכולן בצורה מאוד יפה. אני מאוהב בכולן. אני תמיד מאוהב בכולן. עד גיל 40. זה המקסימום. הן גם יודעות את הסדר. זו מספר אחת וזו מספר שתיים, ככה עד עשר. כולן מקבלות ממני יחס מצוין. לכולן דאגתי. היו לי יחסים אינטימיים עם רבות מהמזכירות שלי ואף אחת לא תבעה אותי על הטרדה מינית".
בשנים האחרונות חי ריקליס בישראל. כאן כיכב בתפקיד משנה, לצד אשתו השלישית טלי סיני ריקליס, בתוכנית "מעושרות". "זו היתה אהבה ממבט ראשון, החזרתי לו את הרצון לחיות וגרמתי לו לעשות עליה", אמרה טלי לפני שבע שנים. "הוא חיזר אחריי, הגיע להורים שלי וכבש גם אותם. זה איש שאני מאוד גאה בו". אתמול הודיע בית החולים איכילוב בתל אביב כי ריקליס הלך לעולמו, בגיל 95.