שתף קטע נבחר

 

מי מנסה להפיל את החוקרים שקישרו בין NSO לחיסול העיתונאי הסעודי?

בשתי הזדמנויות שונות, סוכנים שהתחזו לאנשי עסקים פנו לעובדי הארגון שטען כי תוכנה ישראלית סייעה לסעודים לעקוב אחרי ג'מאל חשוקג'י. לפי תחקיר של AP, הסוכנים ניסו להוציא מהחוקרים מידע שיציג אותם כאנטישמים בדרכים שהזכירו שיטות פעולה של חברה ישראלית מוכרת נוספת

החוקרים שדיווחו על כך שתוכנת הריגול של חברת NSO הישראלית סייעה לאיתורו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י שחוסל על-ידי הסעודים נמצאים תחת מעקב של סוכנים סמויים. כך עולה מתחקיר של סוכנות הידיעות AP שפורסם הבוקר (שבת).

 

תחקיר בארה"ב: "בלאק קיוב היא כמו זרוע פרטית של המוסד"

 

החוקרים, חברי הארגון הקנדי Citizen Lab שפועל לחשיפת האקרים מרחבי העולם שפועלים בשליחות של ממשלות, טוענים כי בחודשיים האחרונים גברים שהתחזו למשקיעים נפגשו עימם פעמיים במלונות פאר ושוחחו איתם במשך שעות ארוכות על הדרכים שבהן גילו את מעורבותה של החברה הישראלית ועל חייהם. לטענתם, המפגשים תועדו באופן חשאי מצד הסוכנים. מנהל הארגון, רון דייברט, תיאר את הפגישות כ"שפל חדש".

חצי חצי ג'מאל חשוקג'י חברה NSO (צילום: אוראל כהן , EPA)
התוכנה הישראלית סייעה לחיסול? ג'מאל חשוקג'י(צילום: אוראל כהן , EPA)

 

תיעוד רגעיו האחרונים של חשוקג'י

תיעוד רגעיו האחרונים של חשוקג'י

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אנחנו מגנים את הפעילות החשאית הזאת בכל דרך אפשרית", מסר אתמול דייברט בהצהרה. "מדובר במתקפה ערמומית על הארגון ששם לעצמו למטרה להגן על החופש האקדמי". לפי סוכנות הידיעות, הגוף שמאחורי אותם סוכנים אינו ידוע, אך התנהלותם דומה לאיסוף מודיעין על גורמים שנוטים לבקר מוקדי כוח, ממשלות ועסקים.

 

אנשי Citizen Lab דיווחו בחודש אוקטובר האחרון שמכשיר האייפון של חשוקג'י הכיל תוכנת ריגול של חברת הסייבר NSO שהותקנה בו חודשים לפני הרצח המזעזע. חברו של העיתונאי, עומאר עבד אל-עזיז, אף טען שמדובר בחלק משמעותי בריגול אחריו לקראת החיסול - ותבע את החברה בבית משפט השלום בתל אביב על 600 אלף שקל.

 

החוקרים מספרים כי הראשון שקיבל פניה מאותם סוכנים הוא באהר עבד א-רזאק, פליט סורי שעובד עבור הארגון הקנדי. ב-6 בדצמבר, גבר בשם גארי באומן יצר עימו קשר ברשת החברתית לינקדאין והזמין אותו לפגישה. באומן הציג את עצמו כבכיר בחברה עסקית מדרום-אפריקה שפועלת במדריד, והתעניין בפעילותו עבור פליטים סורים אחרים. "אני מאמין שעבודתך עם הפליטים והרקע הטכני שלך יסייע ביוזמה החדשה שלנו", כתב לו באומן.

 

עבד א-רזאק טען כי ההצעה נשמעה לו מוזרה, אך הוא הסכים להיפגש עימו במלון היוקרה שאנגרי-לה שבטורונטו. הפגישה, שנערכה ב-18 בדצמבר, עסקה בעיקר בעבודתו של עבד א-רזאק עבור Citizen Lab ועל המחקרים בעניין תוכנת הריגול של NSO. הוא סיפר לסוכנות הידיעות כי הרגיש שבאומן שאל שאלות שנכתבו מראש, והתעניין במיוחד בגובה המשכורת שלו ובעמדותיו על ישראל, המלחמה בסוריה, ורמת האמונה הדתית שלו. "הוא שאל אותי אם אני נוהג להתפלל, ודרש לדעת מדוע אני כותב רק על NSO", אמר עבד א-רזאק. "אתה כותב עליהם בגלל שהם מישראל? אתה שונא את ישראל", שחזר.

 

ג'מאל חשוקג'י סעודיה טורקיה ארה

החוקר הסורי אמר כי הוא יצא מהפגישה בתחושה מעורערת. הוא דיווח לעמיתיו בארגון שקבעו באופן מיידי שארוחת הבוקר השגרתית שערך עם באומן הייתה רק סיפור כיסוי. "תחושת הבטן המיידית שלי הצביעה שמדובר בזיוף", אמר ג'ון סקוט-ריילטון, אחד מעמיתיו של עבד א-רזאק. החברה שאותו מתחזה, לדברי החוקרים, התיימר לעבוד בה, לא נמצאה בחיפושים ברשת מלבד עמוד בלינקאידן ובאתר נוסף עם מידע על חברות עסקיות. בחיפוש מעמיק יותר אחר תמונתו של באומן, נמצא כי מדובר בתמונה ממאגר צילומים אינטרנטי.

 

סוכנות הידיעות האמריקנית הצליבה את המידע שקיבלה מהחוקרים, ואישרה כי אין כל זכר לחברה שבאומן הציג את עצמו כבכיר שמועסק בה. כמו כן, שמו של באומן לא נמצא בשום מאגר רשמי של מספרי טלפון במדריד, כמו גם שמו של מנכ"ל החברה המזויפת. כתב של סוכנות הידיעות אף הגיע לגורד השחקים שלפי החברה מאכלס את משרדיה - ולא מצא זכר.

 

ארוחת פאר, עימות - ובריחה

במקרה נוסף שחברי הארגון דיווחו עליו, אדם שהציג את עצמו כמישל למברט, מנהל בחברת הייטק חקלאי מפריז יצר קשר עם סקוט-ריילטון. הפעם, כך מתארים החוקרים, הסוכן עשה את שיעורי הבית מבעוד מועד. החוקר סיפר כי במייל ששלח אליו הוא הרעיף מחמאות על עבודת מחקר שערך בעבר על שיטות מיפוי אווירי. למברט אמר כי החברה שבה הוא מועסק מקדמת פרויקטים שיכולים להיעזר בשיטה שסקוט-ריילטון חקר וביקש להיפגש עימו.

 

ב-19 בינואר הציע למברט לחוקר הקנדי להיפגש עימו בניו יורק. למרות שהרגיש שמשהו אינו כשורה, הוא הסכים להיפגש והחל לחשוב על תחבולה משלו. בארוחת הצהריים שערכו במלון היוקרה פנינסולה בניו יורק נראו השניים כמו חברים קרובים, אך סקוט-ריילטון תיאר כיצד בלילה שלפני הפגישה הוא תכנן את הארוחה לפרטי פרטים, וניסה להחביא מצלמה נסתרת בעניבה.

ג'ון סקוט ריילטון (צילום: טוויטר)
ג'ון סקוט-ריילטון(צילום: טוויטר)

מייקל למברט (צילום: AP)
מייקל למברט, כפי שנקלט במצלמה הנסתרת(צילום: AP)

הקנדי סיפר כי הוא הבחין במצלמה נסתרת על העט שלמברט הניח על השולחן במסעדה, כמו גם בגבר שניסה לצלם אותם בזמן הפגישה. לדבריו, הגבר המסתורי שישב מאחורי למברט עזב במפתיע את המסעדה מבלי שאכל דבר, ומאוחר יותר הגיעו למקום שניים או שלושה גברים שהתיישבו על הבר ועקבו אחרי השניים. אך גם סקוט-ריילטון לא היה לבד. כמה שולחנות ממנו התיישבו עיתונאי AP שהמתינו לסימן המוסכם עם החוקר שהזמין אותם מראש לפגישה.

 

השיחה בין השניים עסקה תחילה במחקרו על מיפוי אווירי, ברכילות על פוליטיקאים אפריקניים וגם על משפחתו של החוקר - אך למברט הצליח לשנות את נושא השיחה לעבודתו של הקנדי ב-Citizen Lab ועל המחקרים שערכו בעניין NSO. המתחזה ביקש מסקוט-ריילטון לספר לו על יריבויות בתוך ארגון החוקרים. כמו במקרה הקודם, גם הפעם הרגיש ששאלותיו נכתבו מראש. למברט התעניין בעמדותיו של החוקר על השואה ועל האנטישמיות, ושאל אותו אם יש לו חברים יהודים. מאוחר יותר, חידד את ניסיונותיו ושאל את סקוט-ריילטון אם קיים מרכיב אנטישמי במחקרים של Citizen Lab על NSO.

 

עם הגשת הקינוח, עיתונאים של AP ניגשו אל השולחן של השניים ושאלו את למברט מדוע אין כל זכר לחברה שהוא מתיימר לעבוד בה ברשת. הוא קפא לרגע, וענה: "אני יודע מה אני עושה". מיד לאחר מכן הוא החזיר את העט והמסמכים שהיו על השולחן לתוך התיק, נעמד ויצא מהמקום במהרה תוך כדי שנתקל בכסא, נפנף בידו ואמר "צ'או".

המלון בטורונטו (צילום: shutterstock)
המלון בטורונטו(צילום: shutterstock)

מיד לאחר מכן למברט חזר למקום לשלם את חלקו במסעדה. העיתונאים ניסו לחלץ ממנו תשובות על מקום עבודתו האמיתי, אך הוא סירב להגיב. "איני חייב לכם הסברים", אמר למברט ונכנס לחדר צדדי.

 

בדיוק כמו החברה ממדריד, גם שמה של החברה הפריזאית לא נמצא במאגרי מידע עסקיים. גם המשרדים שכתובתם צוינה במידע הכללי על החברה, התגלו כבניין מגורים, והשכנים העידו כי מעולם לא שמעו על שמה. סקוט-ריילטון חיפש מידע נוסף על החברה באינטרנט, ומצא מודעת חיפוש אחר מומחה למיפוי דיגיטלי בפריז, אך גילה שמדובר בהעתק מדויק של מודעה דומה בלונדון. בתוצאה אחרת שהניב החיפוש מצא סקוט-ריילטון בלוג שתיאר את החברה כמובילה בתחומה באפריקה, אך הדברים שנכתבו היו היחידים שאי פעם פורסמו באותו בלוג.

 

למברט ובאומן לא חזרו לבקשות העיתונאים לתגובה במייל, בלינקדאין ובטלפון. על אף התעקשותם לדלות מידע על NSO, לא נמצא קשר ישיר בין השניים לחברת הסייבר הישראלית.

 

לפי AP, השיטות שבהן נקטו שני המתחזים עלו גם בניסיונות של חברת הריגול העסקי הישראלית בלאק קיוב שניסתה לטהר את שמו של המפיק ההוליוודי הארווי ווינשטין שהורשע בשורת עבירות מין.

 

החברה אף התנצלה על מתן השירותים לווינשטין ועל השחרת שמן של המתלוננות נגדו. עבד א-רזאק וסקוט-ריילטון אמרו כי הם אינם מעוניינים להפנות אצבע מאשימה כלפי גוף כזה או אחר, אך אמרו כי הם בטוחים ששני הגברים שנפגשו עימם ניסו להוציא מהם מידע שינוצל לרעה.

 

"יכול להיות שהם ניסו להוציא ממני שאני שונא את ישראל, או ש-Citizen Lab מתנגדת ל-NSO בגלל שהיא חברה ישראלית", אמר עבד א-רזאק. חברו הוסיף כי הוא התפעל מהמבצע חוצה היבשות שהופעל למענו: "אנשים קיבלו כסף בשביל לאכול איתי במסעדה יוקרתית ולשכנע אותי לספר דברים רעים על מקום העבודה שלי וחבריי. זה רק אומר שהעבודה שלי חשובה", אמר סקוט-ריילטון.

 

החברה הישראלית מסרה בתגובה כי היא מכחישה כל קשר ישיר או עקיף לפעילות החשאית נגד החוקרים, ואמרה כי היא מעולם לא שכרה אף אחד שיחקור את הארגון הקנדי. "כל טענה הרומזת לכך היא שגויה ואינה אלא השערה לא מבוססת", נמסר. החברה הכחישה בעבר גם את קיומה של תוכנת הריגול במכשירו של העיתונאי, אך סירבה להגיב על הטענות למכירתה לשלטונות הסעודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים