השואה, העלייה באנטישמיות והקשר הישראלי
יום השואה הבינ"ל: סקרים מעלים נתונים מדאיגים על היחס ליהודים בעולם והקשר למדיניות מול הפלסטינים. הסברה מעולם לא הייתה נחוצה יותר
כ-13 שנה עברו מאז הכריז האו"ם על 27 בינואר, יום שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה. על רקע זה, נתונים מדאיגים מהשנים האחרונות מעידים במקביל הן על עלייה באנטישמיות והן על אי-הכרת השואה בעולם, במיוחד באירופה ובארה"ב. לאחרונה פרסם האיחוד האירופי שני סקרים בנוגע לאנטישמיות, הגדולים ביותר שנערכו ביבשת בנושא. הנתונים לא רק משקפים את חוסר הביטחון שהיהודים באירופה חיים בו, אלא גם מציגים את הקשר ההדוק שבין מדינת ישראל ומדיניותה לבין רמת האנטישמיות שחווים יהודים בעולם.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
סקר CNN שפורסם בסוף השנה מצא כי יותר משליש מהאירופאים מעולם לא שמעו על השואה או יודעים עליה "מעט מאוד". אותו סקר הראה כי יותר מרבע מהאירופאים מאמינים שליהודים יש "יותר מידי השפעה" בעסקים ובפיננסים, ושליש אמרו שהיהודים "משתמשים" בשואה לקידום מטרותיהם.
דעות אלה אינן מפתיעות כשנחשפים לנתונים על מקרי האנטישמיות בשנים האחרונות. על פי נתוני משטרת ברלין, ב-2018 היו פי שלושה יותר מקרי אנטישמיות אלימים לעומת 2017. בבריטניה נרשמה כמות שיא של תקריות אנטישמיות ב-2017, והמחצית הראשונה של 2018 כמעט רשמה שיא נוסף.
על פי הצהרתו של ראש ממשלת צרפת, רק בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2018 צרפת רשמה עלייה של 69% בתקריות אנטישמיות נגד יהודים. בסקר חדש שערך מצא האיחוד האירופי כי 34% מהיהודים נמנעו מהשתתפות באירועים יהודיים משום שחששו לביטחונם. כ-58% מהיהודים בצרפת דיווחו שהם חוששים מתקיפות אנטישמיות, וכך גם 47% מהיהודים בגרמניה ו-41% מהיהודים בבלגיה.
גם בארה"ב הנתונים מדאיגים: דו"ח הליגה נגד השמצה הראה עלייה של 57% בתקריות אנטישמיות בארה"ב, ונתוני ה-FBI לשנת 2017 הראו כי 58.1% מפשעי השנאה בארה"ב היו נגד יהודים. 2018 גם ידעה את האירוע הקשה ביותר נגד הקהילה היהודית בארה"ב כאשר 11 נרצחו בבית כנסת בפיטסבורג. לאחר הטבח התגלו סדרה של צלבי קרס באוניברסיטאות המובילות בארה"ב.
הנתונים החדשים שפורסמו על ידי האיחוד האירופי מראים גם כיצד הסכסוך הישראלי-פלסטיני משפיע באופן ישיר על יהודי התפוצות. כך לדוגמה, האמירה האנטישמית השכיחה ביותר ש-51% מיהודי אירופה חוו היא ש"ישראל מתנהגת לפלסטינים כמו הנאצים" ו-33% חוו אמירה ש"העולם היה טוב יותר ללא ישראל".
באופן מדאיג, 54% מהאירופאים מאמינים שהסכסוך במזרח התיכון משפיע באופן ישיר על הדעה כלפי יהודים במדינתם. בתוך 54% האלה נמצאים אנטישמיים מובהקים, מכל קצוות הקשת הפוליטית, שמשייכים את פעילות ישראל כמדינה ריבונית לכל היהודים בעולם. עם זאת, גם נמצאים כאלה שמדיניות ישראל אינה מוסברת להם באופן נכון ויעיל או שאינם מבינים את האנטישמיות הטבועה בתפיסה הזו.
במגילת העצמאות קראו מייסדיה של ישראל ליהודים ברחבי העולם "להתלכד סביב היישוב בעלייה ובבניין ולעמוד לימינו במערכה הגדולה על הגשמת שאיפת הדורות לגאולת ישראל". הצד השני של המטבע צריך להיות הבנה ישראלית שמדיניות ממשלתית עלולה ליצור השפעה ישירה על ביטחונם של יהודי בתפוצות במדינתם.
כמובן שישראל אינה צריכה לשנות את מדיניותה עקב כך אך הדבר בהחלט מראה את החשיבות שבניהול הסברה נכונה, קיומו של משרד חוץ חזק עם שר חוץ במשרה מלאה וכן, עבודה מדינית משמעותית מול מדינות אירופה והקהילות היהודיות השונות בה. לא מדובר רק בצורך דיפלומטי של ישראל אלא בדאגה אמיתית כלפי היהודים בעולם.
- עו”ד אסף וייס הוא סמנכ”ל הקונגרס היהודי-אמריקני
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com