כולם מחכים לצבא: ונצואלה מוכנה להפיכה?
כדי להדיח את הנשיא מדורו יצטרך מנהיג האופוזיציה גוואידו את תמיכת הכוחות המזוינים, אבל מאז עלייתו לשלטון קנה מדורו את נאמנות הצבא על-ידי מינוי קצינים לשרים ולא מעט כסף. לגנרלים יש מה להפסיד, האופוזיציה בונה על החיילים הזוטרים שאין להם מה לאכול
גם כעת, כשהמונים מאזרחי ונצואלה יוצאים לרחובות ומתאחדים סביב מנהיג האופוזיציה חואן גוואידו, וכשרשימה ארוכה של מדינות כבר מכירה בו כנשיא הזמני הלגיטימי של המדינה, בכירי הצבא של ונצואלה מעבירים מסר שונה: תשכחו מזה. בשתי הצהרות רבות-משמעות ביום חמישי התייצבו גנרלים בכירים בצבא מול חייליהם, והבטיחו את תמיכתם הבלתי מסויגת לנשיא ניקולס מדורו, העומד בפני סכנת הדחה. הייתה זו הפגנת נאמנות לא מפתיעה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מאז עלה לשלטון בוונצואלה ב-2013 חיזק מדורו – פוליטיקאי סוציאליסט שהיה בן טיפוחיו של הוגו צ'אבס אך נעדר כל ניסיון צבאי בעצמו – את אחיזתו בכוחות הביטחון על-ידי קידום נאמניו. הוא מסר להם את השליטה במגזרים חשובים בכלכלה של ונצואלה ומינה את חלקם לתפקידי שרים בממשלתו. פירוש הדבר שהקצונה הבכירה חייבת רבות למדורו וסביר להניח שהיא חוששת מדי לאבד את מעמדה או אפילו להישלח לכלא אם תבגוד בו.
חיילים זוטרים, המתקשים כמו אזרחים רבים אחרים בוונצואלה לקנות אוכל בצל המשבר הכלכלי העצום, אולי לא חולקים עם הקצינים הבכירים את אותה מידה של נאמנות למדורו, אבל לדברי קצינים בעבר ובהווה בצבא הסיכוי שרבים מהם יערקו ויכירו בגוואידו כנשיא קלוש.
הדרמה בדרום אמריקה, סיקור נרחב:
- המדינה העשירה שקרסה: מה קרה בוונצואלה?
- להגנת הנשיא: שכירי חרב רוסים הגיעו לקראקס
- 26 הרוגים, מדורו סוגר את השגרירות בארה"ב
- מנהיג האופוזיציה: "אשקול חנינה למדורו"
"אנחנו צריכים לחכות ולראות מה יקרה ב-48 השעות הקרובות", אמר אתמול חוסה אנטוניו קולינה, קצין בכיר לשעבר בצבא ונצואלה. "אם החיילים בדרגות הביניים או בדרגות הנמוכות לא יביעו רצון למרוד ביומיים הקרובים נוכל להניח שהם מתייצבים לימין ההנהגה שלהם".
בשנים עברו שימשו הכוחות המזוינים של ונצואלה באופן מסורתי כבורר בסכסוכים פוליטיים, אף שחוקת המדינה, שזכתה לתמיכת צ'אבס, קובעת כי עליהם להימנע מלשרת אדם ספציפי או מפלגה פוליטית מסוימת. בדיוק 61 שנה לפני שגוואידו הכריז על עצמו השבוע כנשיא הזמני היה זה הצבא שהדיח את הרודן מרקוס פרס חימנס, וזה נאלץ לברוח לרפובליקה הדומיניקנית. צ'אבס עצמו, כשהיה מפקד צעיר בצבא, ניסה להוביל ב-1992 הפיכה צבאית, אך כשל. עשור לאחר מכן נכשל ניסיון לבצע הפיכה צבאית נגד אותו צ'אבס.
גוואידו בן ה-35, שהפיח רוח חיים באופוזיציה המפולגת של ונצואלה, אמר כי שלושה גורמים קריטיים להקמת הממשלה החדשה בראשותו: העם, הקהילה הבינלאומית והצבא. אתמול קרא לתומכיו לשתף עם מכריהם המשרתים בצבא את הנוסח של חוק חנינה שבכוונתו להעביר, ושלפיו תינתן חנינה לחברי הצבא שישתפו פעולה עם ההפיכה נגד מדורו ועם החזרת הדמוקרטיה לוונצואלה. הוא גם קרא לחיילים לאפשר להכניס למדינה את הסיוע ההומניטרי שארה"ב הבטיחה לשלוח לוונצואלה. "בימים הקרובים תתמודדו עם מבחן חשוב", אמר במסר שהעביר לאנשי הצבא.
"תוכנית זמורה" לא הופעלה
אלא שהצבא שממנו מבקש גוואידו תמיכה שונה מאוד מזה שהיה בוונצואלה בעבר. צ'אבס ועכשיו מדורו טשטשו את הקווים שהפרידו בשנים עברו בבירור בין כוחות הביטחון, הממשלה ומפלגת השלטון. באווירה הזו מאוד לא סביר להניח שסדק ייפער בהנהגת הצבא, גם אם יש סימנים לסדקים כאלה בדרגים הנמוכים.
בשנים האחרונות ברחו מוונצואלה מאות חיילים בחיפוש אחר עתיד כלכלי טוב יותר, ועשרות נשלחו לכלא בחשד שרקמו מזימות נגד הממשלה. רק ביום שני השבוע הכריזו כמה עשרות חיילים מהמשמר הלאומי על יציאה לרחובות כדי להדיח את מדורו, אולם הם נעצרו במהרה.
מה שעשוי לעניין מאוד הוא העובדה שהצבא לא הפעיל את תקנת החירום המכונה "תוכנית זמורה" – פקודה שהופעלה בניסיונות הפיכה קודמים ושנותנת לכוחות הביטחון סמכות לדכא הפגנות המונים. גנרל לשעבר בצבא ונצואלה אמר ל-AP כי הדבר עשוי ללמד שהקצינים הבכירים מכירים בכך שלפחות חלק מהכפופים להם לא יצייתו להוראות כאלה.
רוסיו סן מיגל, מומחה לענייני צבא מקראקס, מציין כי אף שביום רביעי נרשמו עימותים אלימים בין מפגינים לכוחות הביטחון, הפגנת ההמונים שבה הכריז על עצמו גוואידו כנשיא הזמני התקיימה בלי שאירעו התנגשויות. שלשום אמר ל-AP חייל בן 19 מהמשמר הלאומי כי הוא אינו רוצה למצוא את עצמו במצב שבו יכה מפגינים, וכי מצב שבו יידרש להפעיל אלימות נגד אנשים חפים מפשע יכעיס אותו מאוד.
האולטימטום של אירופה
הקצין הבכיר לשעבר קולינה, על כל פנים, אומר כי אף שחיילים זוטרים רבים מתמודדים עם רעב ועוני כמו אין ספור אזרחים אחרים בוונצואלה, אין להם הנהגה יעילה מספיק כדי לקרוא תיגר על מפקדיהם, ופירוש הדבר שסביר להניח כי הם יבחרו לשמור על הסטטוס קוו. "למרבה הצער זה לא מספיק", הסביר. "הם הפסיקו להיות המצפן המוסרי".
כמה בכירים לשעבר בצבא ונצואלה שעדיין מקיימים קשרים קרובים עם גורמים בצבא אומרים שכדי שלגוואידו יהיה סיכוי לזכות בתמיכת חלקים מהצבא הוא יצטרך להמשיך להמריץ את הציבור ולהוכיח לקציני הצבא הסקפטיים, אלה שיש להם הרבה מה להפסיד, שהבטחתו לתת להם חנינה היא הבטחה כנה. "מה שקורה בוונצואלה", אומר סן מיגל, "עדיין לא נגמר".
בתוך כך, בריטניה, גרמניה, צרפת וספרד, שעד כה נמנעו מאיום ברור על מדורו, הטילו היום לזירה את כובד משקלן הפוליטי כשהכריזו כי אם מדורו לא יכריז בתוך שמונה ימים על בחירות חדשות, שיהיו דמוקרטיות לגמרי, הן יכירו בגוואידו כנשיא הזמני של ונצואלה כפי שעשו ארה"ב, קנדה, ברזיל, קולומביה ושורה של מדינות אחרות.
מדורו, נזכיר, ניצח בשנה שעברה בבחירות שהאופוזיציה החרימה משום שהן התקיימו לדבריה באווירה דיקטטורית ולחלוטין בלתי הוגנת.
לפי פעילי זכויות אדם, מאז יום שני נהרגו לפחות 26 בני אדם בהתנגשויות בין הצדדים הניצים בוונצואלה.