שתף קטע נבחר

 

"הפחד - שהדור הבא לא יזכור שהייתה שואה"

היום מצוין בעולם יום השואה הבינלאומי. "אני מספרת סיפורים קטנים משואה גדולה", אמרה אופירה עזריאלי, בת לשני שורדי אושוויץ. בסלובקיה זכו 15 בני אדם לתואר "חסידי אומות עולם" לאחר מותם. מרקל: "יש סוגי אנטישמיות שונים - שנאת יהודים על ידי המקומיים, והן על ידי מהגרים מוסלמים"

74 שנה אחרי שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ על ידי הצבא האדום, מצוין היום (א') ברחבי העולם יום השואה הבינלאומי. לזיכרון השואה מוקדש ברחבי העולם רק יום אחד, אך יש אנשים שהחליטו לאמץ את הנושא לקרבם ולעסוק בו לאורך כל השנה.

 

אחת כזו, היא אופירה עזריאלי, בת לשני הורים שורדי אושוויץ. "הפחד שלי הוא שבעוד כ-20 שנה, הדור הבא כבר לא יזכור שהייתה שואה. דור הניצולים כבר לא יהיה בחיים והצעירים לא ישמעו אותם, כפי שאנחנו ראינו אותם ברחוב, בבית הספר או בטלוויזיה", היא אמרה.

אופירה עזריאלי נח קליגר ()
אופירה עזריאלי ונח קליגר ז"ל
 

עזריאלי הוסיפה כי "לפני כחמש שנים שמעתי את עיתונאי 'ידיעות אחרונות', נח קליגר ז"ל, זועק את זה על במה במהלך נאום, ובאותו רגע הבנתי שאני שמה את עצמי להיות השופר של אלו שקולם נדם. אני לא מלמדת היסטוריה, כי את זה ניתן למצוא באינטרנט. אני מספרת סיפורים קטנים משואה גדולה. את הסיפורים האמיתיים של האנשים שהיו שם, ואת הסיפורים שלי, אי אפשר למצוא באף ספר היסטוריה".

 

מאז אותה ההחלטה, מסתובבת עזריאלי ברחבי הארץ ובעולם עם הרצאתה "אני דור שני, כעת תורי לספר". בשבוע שעבר היא שבה משלוש הרצאות במיאמי. אחת במוזיאון השואה בעיר ושתיים נוספות בפני הישראלים שחיים שם. אופירה מספרת בהרצאה על אימה, שהייתה תאומה זהה ועל ד"ר מנגלה, שחיפש תאומים זהים לניסויים שלו, על צעדות המוות ועל תקומת השורדים, אשר מיד רצו לפתוח בחיים חדשים במולדת החדשה והנכספת.

 

"בזכות האג'נדה שלי, שבה אני מביאה את הכול דרך סיפורים, לפעמים עם חיוך והומור ועם קטעי וידיאו מעניינים, הקהל מתחבר לנושא. גם בני נוער, שהם דור חסר סבלנות ובעל פתיל קצר", היא סיפרה. קליגר ז"ל, ניצול שואה שכתב והרצה במשך 61 שנה, והלך לעולמו לפני חודש, מינה את עזריאלי לפני מותו להיות ממשיכת דרכו.

 

"כעת, אחרי ששני גיבורי השואה שלי, אמא שלי ונח קליגר, הלכו לעולמם תוך שלושה חודשים, אני מרגישה את לפיד זיכרון השואה בוער בתוכי", הסבירה אופירה. "הפכתי את הנושא לשליחות חיי. אגיע לכל מקום בו מישהו ירצה לשמוע על השואה".

 

15 חסידי אומות עולם חדשים

בסוף השבוע העניקה שגרירות ישראל בברטיסלבה, בירת סלובקיה, תעודות "חסיד אומות עולם" ל-15 סלובקים שסיכנו את חייהם למען הצלת יהודים בשואה. למרות השנים הרבות שעברו מאז מלחמת העולם השנייה, עוד ועוד סיפורים חדשים נחשפים.

טקס הענקת אות חסידי אומות עולם בסלובקיה  (צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)
נשיא סלובקיה קיסקה, שגריר ישראל במדינה צבי ופני, אחד הניצולים וקרובות המצילים(צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)

הסלובקים שזכו לתואר אמנם כבר הלכו לעולמם, אך לאירוע הענקת התעודות הגיעו שבעה ניצולי שואה שעדיין חיים בזכות אומץ ליבם של מקבלי העיטור. גם צאצאיהם של חסידי אומות העולם החדשים הגיעו לאירוע כדי לקבל את התעודות בשם בני משפחותיהם שלא זכו למעמד, והמפגש בינם לבין הניצולים היה מרגש ורווי דמעות.

 

"אירוע בהיקף כזה לא נראה עד היום בסלובקיה. העובדה שנשיא המדינה, אנדרה קיסקה, נאם באירוע והוא ישודר במלואו בטלוויזיה המקומית, רק הגבירו את החשיפה לסיפורים המדהימים הללו", אמר שגריר ישראל בסלובקיה, צבי ופני, שהשתתף בטקס והעניק את האותות בשם מדינת ישראל ו"יד ושם".

 

טקס הענקת אות חסידי אומות עולם בסלובקיה  (צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)
(צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)

אחד מחסידי אומות העולם החדשים הוא אונדריי צ'אנסצקי, שקם בוקר אחד ויצא לבדוק מה התחדש בשדה הסמוך לביתו. הוא זיהה לפתע שני גברים שרועים באפיסת כוחות על האדמה. מצבם הפיזי היה נורא והיה ברור לו שהם נמלטים על נפשם. הוא החליט ללא היסוס להכניס אותם לביתו והחל לטפל בהם. רק לאחר מכן, התברר כי השניים, ואלטר רוזנברג ואלפרד וצלר, היו אסירים במחנה ההשמדה אוושויץ והיו הראשונים בתולדותיו שהצליחו להימלט ולחצות את הגבול לסלובקיה.

 

חסידת אומות עולם נוספת היא אנה חלדני, ששמעה יום אחד נקישות על דלת ביתה. כשפתחה את הדלת ראתה אם ובת רועדות מקור. היא לא הכירה אותן ולא ראתה אותן מעולם, אך הבינה מיד את מצוקתן. היא אפשרה להן להיכנס לביתה וטיפלה בילדה, אריקה קון (כץ כיום) שמצבה הפיזי היה רע במיוחד. בהמשך היא הסתירה אותה בביתה ואימצה אותה כבת. כשהגיעו חיילי האס.אס לחפש אחר יהודים הגנה אנה על אריקה ואמרה שהיא בתה. בטקס נכחה אריקה וסיפרה את הסיפור.

 

סלובקי נוסף שזכה בתואר הוא יוליוס דונובל, שמצא שתי משפחות יהודיות מסתתרות ביער מוקף בחיילים גרמנים שפתחו במבצע גדול נגד הפרטיזנים. דונובל אסף את שתי המשפחות בעגלה שלו. בביתו הוא כבר הסתיר יהודים אחרים, ולכן לקח אותם לביתה של אחותו קרולינה בולובה שהסתירה אותם בביתה.

 

מזלם של בני המשפחות היה רע ועשרה ימים אחרי הגעתם לביתה של בולובה מצאו אותם הגרמנים. הם אספו אותם לתוך אחד הבתים בו הוסתרו וירו בהם. קרולינה ניסתה להציל אותם ונאבקה בגרמנים, שנעלו אותה יחד עם היהודים. אחר כך, הציתו את הבית על יושביו.

טקס הענקת אות חסידי אומות עולם בסלובקיה  (צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)
(צילום: שגרירות ישראל בסלובקיה)

"הסיפורים מוכיחים אומץ מדהים לנוכח סכנה מוחשית מאוד וקרובה. בשעה שאנחנו מספרים אותם, אנו מבקשים לכבד את הסלובקים האמיצים הללו, אבל גם להעביר מסר ברור לציבור הסלובקי. אכן היו סלובקים אמיצים, אבל מסביב שררה אפלה גדולה מאוד", אמר השגריר ופני.

 

סלובקיה שהייתה מדינה נפרדת מצ'כיה בתקופת מלחמת העולם השנייה, הייתה פרו-נאצית וסייעה באופן פעיל לחיסולה של הקהילה היהודית המקומית. המדינה מכירה כיום בעברה ובפשעי משטרו של ג'וזף טיסו, שעמד בראש המדינה בתקופת השואה. "הפשיזם מתעורר מחדש במדינה והדור הצעיר בסלובקיה אינו מכיר את הסיפורים של השנים הנוראות הללו. זיכרון השואה אינו רק סוגיה היסטורית אלא נושא רלוונטי גם היום", סיכם השגריר ופני.

 

יום השואה הבינלאומי יצויין מחר באו"ם

מחר יציין האו"ם את יום השואה הבינלאומי בסדרת אירועים, כשבמרכזם כינוס מיוחד של מליאת העצרת הכללית שיכלול נאומים של מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, ושגריר ישראל באו"ם, דני דנון.

 

לאחר מכן, תערוך משלחת ישראל באו"ם, בשיתוף עם המשלחות של פרו ופורטוגל, אירוע לפתיחת תערוכה המוקדשת לדיפלומטים חסידי אומות עולם במטה הארגון בניו יורק. מזכ"ל האו"ם גוטרש ייקח חלק באירוע הישראלי, לצד שגרירים ובני משפחותיהם של הדיפלומטים שהוכרו כחסידי אומות עולם.

 

בתום האירועים, תצא לפולין משלחת של 40 שגרירי או"ם בהובלת דנון לביקור במחנות השמדה ולאחר מכן תגיע לישראל. השגריר דנון אמר כי "חלק מהדיפלומטים במלחמת העולם השנייה ראו ביהודים קודם כל בני אדם. בגבורה ותוך סיכון חיים הם הצילו אותם מתופת הנאצים כאשר האמת והמוסר ניווטו את דרכם. כולנו תקווה שהדיפלומטים בתקופתנו יצטרפו לישראל במאבק באנטישמיות ונגד הקולות שיוצאים מטהרן להשמיד את מדינת היהודים".

 

לקראת יום השואה קראה קנלצרית גרמניה אנגלה מרקל לשימור זכרון השואה ולאפס-סובלנות מול האנטישמיות. אמש אמרה מרקל כי יום זה מזכיר למה יכולה לגרום הגזענות: "באותה עת מיליוני בני אדם נושלו מזכויותיהם, עונו ונרצחו. כל אחד צריך להיות אחראי לגלות אפס סובלנות לאנטישמיות, למיזנתרופיה ולשנאה".

 

"כיום אנחנו רואים דוגמאות שונות לאנטישמיות", הוסיפה מרקל. "מצד אחד, שנאת יהודים על ידי האוכלוסייה המקומית - אבל גם על ידי מהגרים מוסלמים שמראים את השנאה הזו בדרכים שונות".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ניצולי שואה באושוויץ. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים