שתף קטע נבחר

משלחת צה"ל יוצאת לברזיל: "מקווים לנס מאלוהים"

אסון קריסת הסכר: 40 גופות חולצו מנהר הבוץ, אבל לפחות 200 נעדרים. קרובי המשפחה מאבדים תקווה: "בן דוד שלי שם, אבל אני כבר לא חושב שהוא בחיים". נתניהו שוחח עם נשיא ברזיל, משלחת של פיקוד העורף תמריא הבוקר לבלו הוריזונטה

מניין ההרוגים הרשמי באסון קריסת הסכר בדרום-מזרח ברזיל עלה הלילה (ראשון) ל-40, אבל לכול ברור שהמניין הסופי יהיה גבוה בהרבה. לפחות 200 בני אדם עדיין נעדרים, ומסוקים מרחפים מעל אזור האסון בחיפוש אחר ניצולים. על הקרקע מגששים המחלצים בבוץ העמוק בתקווה לנס.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

האסון, נזכיר, התרחש שלשום במכרה ליד העיר בורמדיניו, וזרם המים האדיר אילץ לפנות תושבים גם בבורמדיניו עצמה ובעיירה הסמוכה וילה פרטקו. עובדיה של חברת הכרייה "ואלה" היו בארוחת צהריים כשהסכר קרס ונהרות של בוץ הציפו מבנים של החברה ואת האזור הסובב אותם. היקף ההרס היה גדול כל כך עד שהנשיא הטרי ז'איר בולסונרו ובכירי ממשל אחרים מיהרו להגדיר את האירוע "טרגדיה".

קריסת הסכר בברזיל ()
החילוץ מהבוץ בברזיל
קריסת הסכר בברזיל ()

קריסת הסכר בברזיל (צילום: AFP)
נהר הבוץ שפרץ מהסכר(צילום: AFP)

אתמול הייתה לרגע סיבה לתקווה כשהרשויות מצאו יותר מ-43 בני אדם בחיים, אבל האמונה שאפשר למצוא ניצולים נוספים דעכה ככל שחלפו השעות. הכבאים המסייעים בפעולות החילוץ העבירו לכלי תקשורת רשימות של אנשים שחולצו או שנמצאו בחיים, אבל עשרות משפחות עדיין מחכות נואשות למידע על גורל יקיריהן.

 

"אני לא חושב שהוא בחיים", אמר ז'ואאו בוסקו על בן דודו, שעבד במקום. "עכשיו כל שאני יכול הוא לקוות לנס מאלוהים". "זה קשה, זה מטריף", העידה ונילזה סואלי אוליביירה, המחכה לעדכונים על מצבו של אחיינה. "הזמן עובר, חלפו כבר 24 שעות, ואני פשוט לא רוצה לחשוב שהוא מתחת לבוץ". אחד החששות הוא ששיירים מעבודת הכרייה שנסחפו בזרם יגרמו לזיהום נרחב.

קריסת הסכר בברזיל (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קריסת הסכר בברזיל (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

קריסת הסכר בברזיל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הרשויות במדינת המחוז מינאס ז'ראיס שבה אירע האסון חסמו שלשום את הגישה של חברת "ואלה" ל-260 מיליון דולר, והן דורשות מהחברה להציג דו"ח המפרט כיצד בכוונתה לסייע לקורבנות. אתמול חסם משרד המשפטים של מדינת המחוז עוד 1.3 מיליארד דולר בפני החברה.

 

אין זו הפעם הראשונה ש"ואלה" מעורבת באסון כזה. בשנת 2015 קרס סכר אחר של החברה, שהיה משותף לה ולחברת כרייה אוסטרלית, בעיר מריאנה, אף היא במדינת מינאס ז'ראיס. 19 בני אדם נהרגו אז ומאות אנשים נעקרו מבתיהם. האסון ההוא נחשב לאסון הסביבתי הגדול בתולדות ברזיל, והוא הותיר 250 אלף בני אדם ללא מי שתייה. כ-60 מיליון מטר מעוקב של פסולת הציפו אז את הנהרות ובסופו של דבר נשפכו לאוקיינוס האטלנטי. אלפי דגים מתו.

קריסת הסכר בברזיל (צילום: רויטרס, RADIO ITATIAIA ,BTN)
(צילום: רויטרס, RADIO ITATIAIA ,BTN)

קריסת הסכר בברזיל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קריסת הסכר בברזיל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ארגונים הפועלים למען איכות הסביבה אומרים כי האסון שלשום מדגיש עד כמה חסרות בברזיל תקנות שימנעו אסונות סביבתיים. "'ואלה' הרסו את מריאנה ועכשיו הם הרסו את בורמדיניו", אמרה סואלי דה אוליביירה קוסטה, שלא שמעה מבעלה מאז יום שישי. "אני צריכה תשובות. אני נואשת".

 

אמש שוחח ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו עם נשיא ברזיל בולסונרו והציע לו שישראל תשלח מיד סיוע למקום האסון ותעזור לחפש את הנעדרים. בולסונרו קיבל את ההצעה וצייץ בטוויטר: "אנחנו מברכים את ישראל ומעריכים את הטכנולוגיה הישראלית בשירות האנושות".

 

משלחת הסיוע, שאת היערכותה מוביל מפקד פיקוד העורף אלוף תמיר ידעי, תצא הבוקר בטיסת אל על שתימשך כ-14 וחצי שעות ותנחת בבלו הוריזונטה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו איתמר אייכנר, יואב זיתון ואיתי בלומנטל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים