תאילנד: כוכבת לבשה דגל נאצי והתנצלה בשגרירות ישראל
סערה אחרי שזמרת בת 19 מלהקת הבנות הפופולרית במדינה הופיעה עם צלב הקרס על החולצה. היא התנצלה בדמעות, שגריר ישראל הסכים שמדובר ב"חוסר ידע" ומעריצים יצאו להגנתה: "אני בן 40 ולא יודע על השואה, למה שהיא תדע?"
זמרת החברה בלהקת הבנות הפופולרית ביותר בתאילנד נאלצה בסוף השבוע להתנצל בדמעות על כך שבמהלך הופעה בטלוויזיה לבשה חולצה עם דגל גרמניה הנאצית, הכולל את צלב הקרס. הופעתה של הזמרת גררה גינוי של שגרירות ישראל בבנגקוק, שמסרה אתמול כי היא "מזועזעת ונדהמת".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
תמונות של היטלר, של צלבי קרס ושל סמלים נאציים אחרים הן דבר די שכיח על חולצות ומוצרים בחנויות מזכרות בתאילנד, והתופעה הזו מוסברת בכך שהמודעות במדינה לאירועי השואה מועטה. מעת לעת נרשמות בה תקריות שבהן נעשה שימוש חסר רגישות בסמלים נאציים, ותקריות כאלה קורות גם במדינות אחרות בדרום-מזרח אסיה.
הפעם התחוללה השערורייה בעקבות הופעתה של להקת הבנות המצליחה BNK48 ביום שישי, יומיים לפני יום השואה הבינלאומי המצוין היום ברחבי העולם. הזמרת, פיצ'ייפה "נמסאיי" נאתה בת ה-19, התנצלה אתמול בדמעות במהלך הופעה של הלהקה: "אני רוצה להיות דוגמה לכולם, בבקשה תסלחו לי", אמרה ואז פרצה בבכי.
להתנצלות קדמה הודעת שגירות ישראל בבנגקוק ולפיה "הצגת סמלים נאצים על ידי זמרת פופ פוגעת ברגשותיהם של מליונים ברחבי העולם שקרוביהם נרצחו על ידי הנאצים". גם מנהלת הלהקה התנצלה ואמרה כי לזמרת לא היה מושג מהו הסמל שעל חולצתה. בשגרירות ישראל בתאילנד ציינו, כי מנסיון בעבר במקרים דומים בתאילנד אכן מדובר בבורות גמורה ולא במסר אידיאולוגי.
הזמרת ומנהליה הביעו רצונם להיפגש עם השגריר, ד"ר מאיר שלמה, על מנת להביע את התנצלותם באופן אישי. הפגישה נערכה היום (א') בבית השגריר ובמהלכה הוא שוחח עמם על לימוד ההסטוריה בכלל, ועל הגברת המודעות לשואה ולאנטישמיות בפרט.
לבקשת השגריר הלהקה הסכימה לקיים בעתיד פעילות חינוכית משותפת ביחד עם השגרירות. מנהל הלהקה הציע כי חברי הלהקה עצמם יעברו סדנה חינוכית על השואה כדי להדגיש את מחוייבותם לנושא. השגריר שלמה סיכם את הפגישה ואמר: "אני מבין לחלוטין שמדובר באקט שנבע מחוסר מודעות וחוסר ידע, ושמח שהלהקה התנצלה ותירתם בעתיד לפעילות חינוכית בנושא".
גם השגריר הגרמני הזמין
בהתנצלות ארוכה יותר, שפרסמה בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה, כתבה נמסאיי: "בבקשה תנו לי עצה טובה כדי שאוכל לגדול ולהפוך לאדם טוב בעתיד. אני לא יכולה לתקן את הטעות, אבל אני מבטיחה שלא אתן לזה לקרות שוב".
שגריר גרמניה בתאילנד ג'ורג' שמידט גינה גם הוא את המעשה והזמין את הלהקה להיפגש איתו כדי לדבר איתה על משטר האימים של הדיקטטורה הנאצית.
מעריצים של להקת הבנות יצאו להגנתה של נמסאיי: "אני בן יותר מ-40 ואני לא יודע כלום על הנושא הזה. כשראיתי את החולצה לא חשבתי שזאת בעיה", אמר המעריץ פרסיט רודקריינגקראי. אחרים האשימו את מערכת החינוך בתאילנד, שאינה מלמדת מספיק את הילדים על ההיסטוריה העולמית. "לְמה אתם מצפים? כשהיינו בבית הספר לימדו אותנו רק על המלחמות של תאילנד ומיאנמר", אמר סמרואיי קרספרה.
בעבר כבר הסתבכה תאילנד בשימוש בסמלים נאציים ובדמותו של היטלר. בשנת 2013 נאלצה אוניברסיטה יוקרתית בבנגקוק להתנצל אחרי שהסטודנטים שלה יצרו ציור קיר בדמותו של היטלר במהלך חגיגות סיום הלימודים שלהם. ב-2011 התלבשו תלמידות בית ספר קתולי במדים נאציים לתהלוכה ביום ספורט.