שתף קטע נבחר

 

ג'עפר פרח רץ לכנסת: "אולי עם חסינות לא ישברו לי את הרגל"

פעיל זכויות האדם שנעצר ונפצע בהפגנה בחיפה, הסביר בראיון לאולפן ynet מדוע הוא פונה לפוליטיקה הארצית, במסגרת חד"ש. לדבריו, "אין למפלגות הערביות מה לעשות בקואליציה עם ביבי וליברמן"

 

ג'עפר פרח בדרך לכנסת?    (צילום: אביהו שפירא, אלי סגל)

ג'עפר פרח בדרך לכנסת?    (צילום: אביהו שפירא, אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנהל מרכז מוסאוא, ג'עפר פרח, מצטרף לפוליטיקה הארצית: פרח, פעיל זכויות אדם ותיק, הודיע בסוף השבוע האחרון כי יתמודד ברשימת חד"ש לכנסת. פרח עלה לכותרות במאי אשתקד כאשר נעצר בידי המשטרה. בסמוך למעצר ברכו נשברה, והוא התלונן שזה קרה כתוצאה מאלימות של שוטר נגדו. באולפן ynet הוא הסביר את החלטתו: "יכול להיות שחסינות פרלמנטרית תאפשר לי לעשות את מה שאני עושה בלי להיות חשוף גם למעצר וגם לשבור לי את הרגל". צפו בראיון.

 

באוקטובר האחרון הוחלט במח"ש להעמיד לדין את השוטר החשוד במעשה. בגין תקיפה, איומים וגרימת חבלה. פרח שוחח היום (ראשון) עם אולפן ynet והתייחס להחלטתו להיכנס לפוליטיקה הארצית, לאירוע האלים אז בחיפה וגם למעורבות הפוליטית של ערביי ישראל.

כניסה הארכת מעצר ג'עפר פרח מנכ
ג'עפר פרח בבית המשפט(צילום: זהר שחר)

 אתה בדרך לפוליטיקה הארצית?

"ניהלתי ארגון זכויות אדם, עבדתי מול הכנסת וזו גם פוליטיקה ארצית בסופו של דבר. אבל כן, אני מקווה להצליח להיכנס לכנסת ולהשפיע על השיח הפרלמנטרי".

 

למה פוליטיקה עכשיו? השפעתך גדולה בתחום זכויות האדם, מה תעשה בכנסת שלא עשית בחוץ?

"יכול להיות שחסינות פרלמנטרית תאפשר לי לעשות את מה שאני עושה בלי להיות חשוף גם למעצר וגם לשבור לי את הרגל. המציאות של זכויות אדם בישראל מתדרדרת. גם הריגה של אזרחים, לא רק ערבים, גם ממוצא אתיופי, מזרחי. הקבוצות המוחלשות בישראל חשופות ליותר אלימות וכמנהל ארגון זכויות אדם במשך הרבה שנים, הגעתי למסקנה שלא מספיק מה שאנחנו עושים, צריך להשפיע גם על מערך קבלת ההחלטות הפרלמנטרי.

 

יש שם את תקציב המדינה, יש שם חקיקה, יש דברים חשובים. צריך לשבת בכנסת ולהשפיע. עשינו את זה בתור ארגון וצריך לעשות את זה גם בתור חברי כנסת שיודעים איך מערכות השלטון עובדות".

הפגנת הזדהות ותמיכה עם תושבי עזה בחיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
פרח בהפגנת הזדהות בחיפה עם תושבי עזה (צילום: אלעד גרשגורן)

ג'אפר פרח בצעדת התמיכה בתושבי עזה בחיפה (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

אתה תרוץ להנהגת חד"ש או תסתפק בלהיות חבר כנסת בשלב הראשון?

"חזרתי לפעילות מפלגתית. עזבתי אותה כשנכנסתי לתחום העיתונות ואחר כך לארגוני זכויות אדם. גם אם לא אבחר בכנסת אני מתכוון להמשיך כי אני חושב שצריך לחזק את המפלגות הפוליטיות. הדרך היותר אפקטיבית זה דרך פעילות מפלגתית. ארגוני זכויות האדם והחברה האזרחית מאוד חשובים אבל צריך לחזק את הפעילות הפוליטית- מפלגתית, צריך לחזק את ארגוני הגג של החברה הערבית, לחזק את ועדת המעקב העליונה שהיא ארגון גג של הציבור הערבי. אני נכנס לא רק לכנסת, אני חושב שאני נכנס לתהליך ארגון מחדש, גם של החברה הערבית וגם הממשק מול הציבור היהודי מאוד חשוב לי".

 

אתה חושב שכדאי שהפוליטיקאים הערבים יהיו יותר מעורבים, אולי אפילו ישתלבו בתוך הממשלה והקואליציה?

"הקואליציה זה עמדות פוליטיות. אם המיקוד של הקואליציה זה התנחלויות וכיבוש, אני לא יודע מה מרצ יכולה לעשות שם, או מה הרבה מפלגות יהודיות ולא רק ערביות יכולות לעשות שם. אתה צריך להיכנס לקואליציה כשאתה יכול להשפיע. ליברמן יצא מהקואליציה בטענה שלא יכל להשפיע. נבחרי ציבור ערבים יכולים להשתלב בקואליציה רק אם הקואליציה תייצג גם את האינטרסים של הציבור הערבי. אני לא חושב שיש לך מה לעשות בקואליציה של ביבי, ליברמן וכחלון ולכן הם לא נכנסים לקואליציה כזאת".

ליברמן מודיע על התפטרותו (צילום: אוהד צויגנברג)
ליברמן. "אין מה לחפש בקואליציה שלו" (צילום: אוהד צויגנברג)

"לא. זה לא רק העניין האישי. רק בשבוע שעבר המליצו, עכשיו עושים שימוע, זה יקח עוד חצי שנה לפחות עד שיגישו כתב אישום. לצערי כארגון אנחנו לא מטפלים באירועים של אלימות משטרתית שכוללת הריגה של אזרחים. אני רואה איך אירועים מטופלים ואיך מערכות עובדות. אנחנו עומדים להגיש תביעה נזיקית אזרחית נגד השוטרים שהורו על המעצר הלא חוקי שלי. זה היה מאבק יותר קל. אבל אני רואה את הבחור האתיופי שנהרג בשבוע שעבר, אני רואה שאין עבודה מקצועית, אין סיכוי להגיש כתב אישום פלילי ואין סיכוי להרשיע את השוטר והוא ממשיך לשרת".

 

מה דעתך על מה שקורה במפלגות הערביות?

"אני לא מודאג משתי מפלגות שיתמודדו וירוצו, אני חושב שהיה הרבה יותר טוב אם הוויכוח הפוליטי בין המפלגות בזרמים השונים בחברה הערבית היה מתקיים פנימה. לא על שולי הבחירות לכנסת. זה לא קרה במשך ארבע שנים. אני מעדיף שתהיה רשימה אחת אבל אם זה לא מסתדר אני לא מודאג משתי רשימות, שיחתמו על הסכם עודפי קולות ביניהם, יתמודדו ויכול להיות שזה דווקא יעלה את אחוזי ההצבעה בחברה הערבית וזה יותר חשוב.

 

היום יש 13 חברי כנסת ערבים ויהודי אחד שמייצגים את החברה הערבית. יכול להיות ששתי רשימות יובילו לתחרות פנימית שתאפשר את העלאת שיעורי ההצבעה בחברה הערבית. רק 63% מהערבים הצביעו בבחירות הקודמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר שחר
ג'עפר פרח בביהמ"ש
צילום: זהר שחר
מומלצים