שתף קטע נבחר

 

לא איראן ולא חמאס: האיום שהכי מדאיג את הישראלים

על פי "מדד הביטחון הלאומי" של מכון INSS, רוב הציבור (58%) תומך בפתרון שתי המדינות לסכסוך עם הפלסטינים - אך גם מיואש מהסיכוי לכך. מעל לשליש לא מסכימים שאין להרוג מחבל מנוטרל שאינו מהווה איום. האיום הכי מדאיג נשקף מהזירה הצפונית

על רקע התקיפות הישראליות בשטח סוריה, מחקר חדש מראה כי האיום הנשקף מהזירה הצפונית הוא זה שהכי מדאיג את אזרחי ישראל. לפי "מדד הביטחון הלאומי", שמפרסם היום (ראשון ) מכון INSS, המכון למחקרי ביטחון לאומי, 29% מהישראלים סבורים כי הזירה הצפונית היא האיום החיצוני הכי משמעותי על מדינת ישראל. רק 20% סבורים כי האיום המשמעותי ביותר הוא הגרעין האיראני, שבעבר נחשב לאיום החמור ביותר. 21% חושבים שהאיום הכי חמור הוא הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

ד"ר ציפי ישראלי על המחקר    (צילום: אלי סגל)

ד"ר ציפי ישראלי על המחקר    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

מהו האיום החיצוני הכי משמעותי על מדינת ישראל?  ()
.

 

"מדד הביטחון הלאומי" שעורך מכון INSS, מתפרסם לקראת הכנס השנתי "הערכה אסטרטגית לישראל", שיתקיים השבוע. המדד בוחן מדי שנה את דעת הקהל בנוגע לסוגיות שונות הקשורות בביטחון הלאומי. הוא מבוסס על ראיונות שנערכו פנים מול פנים בקרב מדגם של 800 נשאלים המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת במדינה.

 

החרמון נסגר בגלל המתיחות בצפון    (צילום: אביהו שפירא)

החרמון נסגר בגלל המתיחות בצפון    (צילום: אביהו שפירא)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מהמדד עולה עוד כי רוב הציבור עדיין תומך בפתרון של שתי מדינות לשני עמים לסכסוך עם הפלסטינים: 58% השיבו כי הם תומכים בפתרון שתי המדינות. בסוגיה זו גם התגלו פערים גדולים בין מגזרים שונים בחברה: בעוד בקרב החילונים התמיכה בשתי מדינות היא 73%, בקרב הדתיים היא עומדת על 29% בלבד. עם זאת, 63% סבורים כי לא ניתן להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים בעתיד הקרוב.

 

שיעור התמיכה בפתרון שתי המדינות ()
.

עורכת המחקר היא ד"ר ציפי ישראלי, ראש התוכנית לחקר דעת קהל וביטחון לאומי ב-INSS. "בארבע השנים האחרונות אנחנו רואים יציבות סביב ה-60% בתמיכה ברעיון שתי המדינות. אך הציבור פסימי ביחס לסיכויים להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים. הפסימיות הזאת גוברת סביב אירועים ביטחוניים כמו האינתיפאדה. דווקא בשנים האחרונות הוא פחות פסימי", אמרה ד"ר ישראלי בריאיון באולפן ynet.

 

ביחס לרעיונות הסיפוח שנשמעים במערכת הפוליטית, הציבור חצוי כמעט שווה בשווה. 51% מתנגדים לכל סיפוח חד-צדדי של שטחים ביהודה ושומרון , ואילו 49% תומכים. מבין תומכי הסיפוח, רק 10% השיבו כי יש לתת לפלסטינים בשטחים שיסופחו זכויות שוות ומלאות. 61% תומכים במעמד ביניים של מתן מעמד תושבות ללא זכות לקבלת אזרחות.

אבו מאזן בישיבת המועצה המרכזית של אש
הציבור מיואש מפתרון לסכסוך. אבו מאזן (צילום: רויטרס)

 לאור המתיחות בגבול הרצועה, נשאלו המשתתפים כיצד יש לטפל באיום החמאס מעזה. 20% תומכים בפירוק הזרוע הצבאית של חמאס, גם במחיר כיבוש הרצועה. 43% סבורים כי הפתרון צריך להיות יצירת הרתעה על-ידי פעילות צבאית, כגון הפצצת מנהרות וסיכולים ממוקדים. 11% תומכים במתן הקלות בסגר, שיפור חיי האוכלוסייה המקומית והשקעה בתשתיות ובכלכלה בעזה.

 

מהמדד עולה כי הדרג הצבאי הבכיר זוכה לאמון כמעט מוחלט מצד אזרחי ישראל. 82% השיבו כי הם סומכים עליו, וזאת בהשוואה ל-48% שאמרו כי הם סומכים על המנהיגות הפוליטית.

 

המדד בחן את יחסם של הישראלים להיגדים שונים שנשמעים לעיתים קרובות. 40% אחוז הסכימו להיגד לפיו "הדמוקרטיה הישראלית בסכנה". 47% מסכימים כי "העולם כולו נגדנו", ו-58% חושבים כי "לנצח נחיה על חרבנו". 62% הסכימו להיגד לפיו "ערבים מבינים רק כוח".

 

על רקע פרשת אלאור אזריה, נשאלו המשתתפים האם הם מסכימים עם הוראות הפתיחה באש של צה"ל, לפיהן אין להרוג מחבל מנוטרל שאיננו מהווה איום. מעל לשליש אינם מסכימים עם הוראה זו

(34%), לעומת 66% שמסכימים איתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים