לראשונה: גובשה תוכנית למאבק בהטרדות מיניות
הוועדה בראשות מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה גיבשה 35 המלצות שתוקצבו ב-10 מיליון שקל. עיקרן: מניעה וטיפול בהטרדות במקומות עבודה ובשירות המדינה, העלאת המודעות ופיתוח המחקר בתחום
התוכנית הלאומית למאבק בהטרדות מיניות, שתוקצבה בסכום של 10 מיליון שקלים, תוגש היום (ב') לשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל. הפעילות תתמקד בחמישה נושאי ליבה: חיזוק מחויבותם ויכולתם של מעסיקים וממונות על הנושא במקומות עבודה למנוע ולטפל בהטרדות מיניות; הגברת הפיקוח ואכיפת החוק למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה; העלאת המודעות הציבורית לחינוך לשינוי נורמות חברתיות; מניעת הטרדות מיניות בשירות המדינה; פיתוח תשתית הידע והמחקר בתחום לקידום המדיניות.
התוכנית היא פרי עבודתה של ועדה ממשלתית שהוקמה לפני כשנה בראשות מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, אוה מדז'יבוז'. הוועדה, שהתמקדה בבעיית ההטרדות המיניות בסביבת העבודה, גיבשה 35 המלצות, שמונה מהן מתוקצבות וייושמו במרוצת שלוש השנים הקרובות. מדובר במהלך דו שלבי שבחלקו השני יכלול גם יוזמות חקיקה והרחבת תקצוב.
הוועדה המליצה כי חיזוק יכולתם של מעסיקים למנוע הטרדות מיניות תושג בין היתר באמצעות רגולציה על תפקיד הממונה על הטרדות במקום העבודה, קביעת מנגנוני הגנה על הממונות, חיוב ויישום הכשרה לממונות והקמת מאגר גלוי של ממונות בכל מקומות העבודה.
הגברת האכיפה של החוק למניעת הטרדה מינית במקום העבודה תתבצע בין היתר באמצעות הקמת גוף ממשלתי מפקח ומנגנון בלתי תלוי לטיפול בתלונות, כמו גם קביעת סנקציות כלפי מעסיקים שיפרו את החוק.
תחום ההסברה והעלאת המודעות יקודם בין היתר באמצעות קמפיין רחב היקף, הקמת זירה דיגיטלית למאבק, סדנאות בנושא אלימות מינית לצעירים ובני נוער ותמיכות ממשלתיות במוסדות הפועלים למען המאבק.
לצורך מניעה וטיפול בהטרדות מיניות בשירות המדינה הוועדה ממליצה להכפיף את הממונות על הטרדה מינית לרשות לקידום מעמד האישה, ולבצע פיילוט למינוי ממונה חיצונית במשרדי ממשלה וגופים ציבוריים.
כמו כן, יועמקו תשתיות הידע והמחקר בין היתר באמצעות הערכה ומדידה של התוכנית המוצעת במסגרת המלצות הוועדה, וכן קידום סקרים, דו"חות ומחקרים אקדמיים.
חברי הוועדה - מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבוהב, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי אבי כהן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר תא"ל שרון ניר, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית אורית סוליציאנו, מנכ"לית כיאן רפאה ענבתאוי, מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור ויועצת המפכ"ל לענייני נשים, תנ"צ יפעת שקלר – נשענו בעבודתם, בליווי חברת הייעוץ הבינלאומית "דלויט", על מקרי מבחן ופעולות דומות שנעשו בשנים האחרונות בקנדה, אוסטרליה וארצות הברית.
אוה מדז'יבוז', יו"ר הוועדה ומנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, אמרה כי "כאישה וכאימא אני גאה בהמלצות הוועדה כיוון שאני רואה בהן פוטנציאל לשינוי בעתיד הנראה לעין. באנו לשנות את כללי המשחק. האחריות חלה על כולנו כחברה, וכשכל אחת וכל אחד יידע מה חלקו במניעת ההטרדות המיניות הבאות".
השרה לשוויון חברתי, ח"כ גילה גמליאל, הודיעה כי היא מקבלת את המלצות הוועדה: "עלינו להגדיר מחדש את גבולות המותר והאסור בכל הנוגע ליחס כלפי נשים וכלפי בני אדם בכלל". השרה גמליאל הוספיה כי "הטרדות מיניות הן פשע אלים, אסור להקל בו ראש. אפס סובלנות. רק ככה עושות ועושים שינוי".
עידן אורמן, מוביל קבוצת הייעוץ האסטרטגי למגזר הציבורי ב-Deloitte, שליווה את עבודת הוועדה, הסביר כי "המלחמה בהטרדות המיניות הפכה בשנים האחרונות לדגש אסטרטגי של מדינות רבות, כאשר סביבת מקומות העבודה היא ללא ספק מהמרכזיות ביותר. מדינות שונות מציגות דגשים שונים, החל מרתימת המגזר העסקי והעברת חלק מהאחריות אליו, דרך עבודת עומק על חינוך ומודעות ועד העמדת כלים מעשיים לתמיכה במתלוננות ובגורם שלישי אשר נחשף להטרדה".