חשש מאלימות קשה בהפגנת יוצאי אתיופיה: "קריאות לירות בשוטרים"
ביום רביעי צפויה מחאה המונית בתל אביב ובמשטרה מזהירים מההתבטאויות ברשתות: "השיח אלים, קוראים לשרוף תחנות". אחד הפעילים מסכים: "המחאה חריפה, יהיו נפגעים". מנגד, המארגנים הפיצו כרוזים: "נחישות ללא אלימות"
יוצאי אתיופיה מתכננים לקיים ביום רביעי בצהריים הפגנת ענק בצומת עזריאלי בתל אביב, בעקבות האירוע שבמהלכו נורה למוות יהודה ביאדגה בן ה-24 על ידי שוטר בבת ים, ובמחאה על אלימות יתר שהמשטרה מפגינה לטענתם כלפי בני הקהילה. ביאדגה נורה למוות ביום שישי שעבר לאחר שרץ חמוש בסכין לעבר שוטר שהגיע לעצור אותו.
"ביום רביעי תהיה מחאה מאוד חריפה ויהיו נפגעים", מעריך אשר סיום, אחד הפעילים הבולטים. "הולך להיות לא טוב. מתקרבת סערה שאפשר היה למנוע אותה, אבל היא עומדת להתפוצץ באופן מאוד מכוער. בעקבות המקרה של יהודה ביאדגה אנשים מעלים בימים האחרונים טראומות ממפגשים שלהם עם המשטרה וכל אחד יבוא לזעוק את זעקתו".
סיום מסביר שאף שההפגנה קיבלה אישור משטרתי מסודר ובפלאיירים שהופצו לקראתה אף נכתב שלא תהיה בה אלימות, לא ניתן יהיה לשלוט בתוצאותיה: "זו הפגנה ספונטנית שאין לה אחראים. מנסים לעשות סדר בבלגן, אבל בין האישור המשטרתי לבין המציאות בשטח הכול ייראה אחרת, בייחוד כשאנחנו יודעים כיצד המשטרה מחכה ערוכה.
"אנחנו רוצים שזו תהיה מחאה בלי אלימות ואנחנו מעבירים מסרים כאלה, אבל אנחנו יודעים שלא יהיה מנוס מזה כי אנחנו למודי ניסיון. חובת ההוכחה מוטלת על המשטרה. הלכו לבקש אישור ממנה בתמימות, אבל רוב הקהילה כמובן לא הסכימה לזה. גם מרביצים לנו וגם לבקש אישור? אנחנו לא סומכים עליהם".
לסיכום אמר סיום כי בימים שעברו מאז הריגתו של ביאדגה התסיסה בקהילה התגברה: "הגורם התורם לזה הוא השקט המופתי של הממסד. מה יגידו אחרי המחאה? יתחילו לספר סיפורים איך יכולנו להימנע ואיך יכולנו אחרת, אבל בשורה התחתונה המדינה תהיה אחראית לזה".
גם במשטרה קיים חשש ממשי שההפגנה תצא משליטה. "יש שיח בעייתי מאוד ברשתות החברתיות", מסביר קצין אג"מ של מחוז תל אביב, ניצב-משנה יגל פינק. "יש קריאות לירות בשוטרים ויש קריאות לשרוף תחנות משטרה. זהו שיח מאוד אלים וקשה".
במשטרה ציינו כי המארגנים הגישו בקשה להפגין ויחד עם זאת זיהו קומץ אנשים מחוץ לקהילה שמלהיט את האווירה במטרה להעלות את גובה הלהבות. "המשטרה לא תמנע את המחאה כי מדובר בזכות יסוד, אך יחד עם זאת לא נאפשר הפרות סדר או פגיעה באנשים או שוטרים או ונדליזם", הוסיף נצ"מ פינק. "ברור לנו שהמשטרה מייצגת את הממסד וזה בסדר להפגין. לנו ברור שאירוע הירי בבת ים לא קשור לצבע עור או מוצאו של יהודה ז"ל. הקהילה האתיופית היא חלק חשוב בפסיפס הישראלי וגם במשטרת ישראל".
במשטרה משרתים כיום יותר מ-1,000 שוטרים בני העדה האתיופית ובשנים האחרונות הוכשרו 29 שוטרים קהילתיים שתפקידם בין היתר לשפר את השירות לקהילה. במשטרה פנו למנהיגי הקהילה בבקשה שירגיעו את השטח בכדי שהמחאה לא תצא משליטה כמו באירועים בכיכר רבין ב-2015. מקורבים לשוטר היורה אמרו כי חברם נמצא בסערת רגשות מאחר שהתכוון להציל חיים ומצא את עצמו גם לוקח חיים וגם בסכנת חיים.
אשר ברקולי, אחד ממארגני המחאה: "השמועות הן שהולך להיות קצת בלאגן, אבל אנחנו כבר כמה ימים מנסים להנמיך את הלהבות. קבענו דיונים עם צעירים ובני נוער כדי לווסת את זה. יצאנו עם סלוגן שנמצא על הפלייר שאנחנו מפיצים שנקרא 'נחישות ללא אלימות'. ננסה להשליט סדר. יש לנו גם סדרנים שאנחנו מוציאים כדי להפחית את המהומה שתהיה שם, אבל בגדול אי אפשר להבטיח. זו מחאה ואנחנו לא יודעים איך זה יסתיים".
יו"ר השדולה למען יוצאי אתיופיה, ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), אמרה כי מארגני ההפגנה ידאגו שהיא לא תהיה אלימה: "הקהילה מתכננת לצאת למחאה לא אלימה נגד אירועים בוטים וקשים כלפי יוצאי אתיופיה שזוכים להתעלמות מוחלטת מהממשלה. לא מדובר במחאה רק של בני הקהילה והציפייה היא שכל מי שמאמין באהבת אדם ובשוויון ייצא לצעוד".
"צר לי שכל מחאה של בני הקהילה מצטיירת כמחאה אלימה. זכותה של הקהילה לממש את הזכות החוקתית לצאת למחאה במקום שחלקים רבים מהחברה הישראלית הפכו להיות שקופים, כולל יוצאי אתיופיה. צר לי שבמשטרה יש היערכות יתרה וההיערכות כשלעצמה יכולה לגרום לקונפליקט".
משפחתו של בידאגה כינסה אתמול מסיבת עיתונאים, ובמהלכה שטח פרקליטהּ טענות חדשות בנוגע לנסיבות האירוע הטרגי. "המשפחה חיכתה לסיום השבעה ולצערנו אנחנו שומעים את משטרת ישראל שופכת את דמו של יהודה שוב פעם, ואנחנו רוצים להציג ממצאים - ונפעל שמח"ש תקבל את העדויות בהקדם", אמר בא כוחה של המשפחה עו"ד צחי לסרי. המשפחה דורשת להשעות לאלתר את כל השוטרים המעורבים במקרה.