לצלול עם לווייתנים בפיורדים הקסומים של נורווגיה
צלם הטבע בועז סמוראי הגשים חלום - לשחות ליד לווייתני אורקה במים הקפואים של נורווגיה. "חוויה שממלאת אותי באנרגיה ומשנה את כל הפרספקטיבה שלי על העולם"
בועז סמוראי אוהב את כל החיות באשר הן, אבל אם יש חיה שמוציאה ממנו וידויים מרגשים על סף דמעות, הרי שאלה הלווייתנים. "העוצמה האדירה שלהם, יחד עם ההתנהגות העדינה שלהם, היא משהו שגורם לי להרגיש כמו גרגיר קטן וחסר משמעות לעומתם", הוא מתפייט. "כשבעל חיים באורך של עשרה מטרים ובמשקל של טונות שוחה לצידי, מתקרב אליי ומסתכל עליי בסקרנות, מנווט את עצמו לשחות בלי לגעת בי ועם זאת מגיע למרחק נגיעה, זאת חוויה שממלאת אותי באנרגיה ומשנה את כל הפרספקטיבה שלי על העולם".
אגם המדוזות הקסום בפלאו נפתח לאחר שנתיים
סמוראי (40), נשוי ואב לשלושה ילדים, תושב אילת, הוא צלם טבע שמתמחה בצילום תת-ימי. למעשה, המקצוע הרשמי שלו הוא מדריך צלילה, אך לאחר עשר שנים בג'וב הוא החליט לעזוב ולהקדיש את כולו לאהבתו הגדולה - טיולי ספארי טבע, בעיקר תת-ימי. כיום הוא מדריך טיולי צלילה ושנרקול בחברת וויילד דייב, ובזמנו הפנוי (והלא גדול במיוחד) הוא מדריך צוללים ומצלם לגופים שונים.
לחפש לווייתנים בנורווגיה
בשבוע שעבר חזר סמוראי מטיול יוצא דופן שבמהלכו חש את מלוא עוצמת הטבע. המטרה: חיפוש לווייתנים בפיורדים הצפוניים של נורווגיה. שופינג, מסעדות, ביקור במוזיאונים ושאר הדברים שאנשים נורמטיביים עושים בחו"ל? לא כאן. המסע החל בטיסה לאוסלו בנורווגיה וממנה בטיסה נוספת לעיר טרומסו הצפונית. משם הפליגו סמוראי ועדת המאמינים שהצטרפה אליו לפיורדים הצפוניים ביותר מסביב לאי לופה. ההפלגה נמשכה שבעה ימים, שבמהלכם החבורה סרקה את המים בחיפוש אחר לווייתנים.
"בכל בוקר התחלנו לחפש את הלווייתנים מאור הדמדומים המוקדם", מספר סמוראי. "בכל יום מצאנו להקת לווייתנים, אבל לרוב הם נעו ממקום למקום, או היו ליד סירות דיג שאליהן לא יכולנו להתקרב בגלל החשש מהסתבכות ברשת הדיג.
"מדובר על שעות ארוכות של חיפושים בקילומטרים של ים, בקור של מינוס עשר מעלות ואור דמדומים חלש. ברגע שיש זיהוי נשמעת הקריאה 'לווייתן', וכולם רצים אל הסיפון. אם התנאים מאפשרים זאת, לובשים את חליפות הצלילה האטומות למים ששומרות עלינו מהקור, ויורדים אל סירות המנוע המתנפחות כדי להתקרב אל הלווייתנים. במידה שאפשר נכנסים אל המים כדי לשחות עם הלווייתנים. אם מדריכי הטיול מזהים התנהגות לחוצה, אנו מתרחקים ומפסיקים את הפעילות. שמירה על הטבע היא ערך עליון אצלנו".
"ראינו אמהות מלמדות את הגורים כיצד לצוד, ומרגע לרגע הלווייתנים הרגישו נוח בקרבתנו, והתקרבו אלינו יותר ויותר. פתאום עלה לווייתן גדול־סנפיר ענק בפה פעור לתוך להקת הדגים כמה מטרים מאיתנו ובלע מאות דגים בבת אחת. זאת הייתה חוויה שלא אשכח לעולם, והלוואי שכל מי שאני מכיר יזכה לראות זאת ויבין שאנחנו לא לבד בעולם ושאנחנו צריכים להגן על שאר בעלי החיים".
ומה עם עוד אטרקציות באזור? רק הלווייתנים עניינו אתכם?
"בכל נסיעה אנחנו מנצלים את הטיול לחוות את הסביבה. בטיול לנורווגיה שילבנו נסיעה על אופנועי שלג, צפייה באור הזוהר הצפוני, וביקור בכפרים הקטנים בפיורדים הצפוניים ביותר בכדור הארץ".
כל אחד יכול
לאור ההתנהלות הלא קלה, שלא לומר סיזיפית, בטיול שכזה, קשה שלא לתהות מי הם האנשים שיוצאים אליו. "הקבוצות שלנו מורכבות מחובבי טבע, בעיקר תת-ימי, מגילאי 20 ועד 70 שרוצים לחוות תופעות טבע ייחודיות", מפרט סמוראי. "אנחנו חיים בעידן שבו כל אחד יכול לבחור יעד ובעל חיים ולחוות את החוויה הכי מעצימה שיש, של להיות בקרבת בעלי חיים מיוחדים ונדירים מעין כמותם. כשהייתי ילד נשארתי ער עד מאוחר כדי לצפות בדברים האלה בנשיונל ג'יאוגרפיק. היום כל אחד יכול לעלות על מטוס ולמחרת לשבת מאחורי שיח ולראות גורילות באוגנדה, לווייתנים בנורווגיה או כרישים בקובה.
"האנשים שיצאו איתי עכשיו כבר צללו איתי ברחבי העולם בעבר, והם סמכו על שיקול הדעת שלי. מדובר בתקופה הכי קרה של השנה, ימים מאוד קצרים של בין שעה ל-4 שעות של אור דמדומים חלש, תנאי ים קשים מאוד של רוח חזקה, גלים, מים בטמפרטורה של אפס מעלות, ומינוס עשר מעלות מעל לפני המים. ידעתי שבסוף המסע האנשים האלה או שישנאו אותי או שיאהבו אותי עד סוף חייהם. ראיתי אותם בוכים מהתרגשות ואני מאושר שהם הגשימו חלום. גם אני בכיתי כמו תינוק כשהתוכנית הצליחה. כל כך התרגשתי שלא יכולתי לדבר. במציאות שלנו, של דיג לא מפוקח, זיהום והרס סביבתי, מי יודע עד מתי נוכל ליהנות ככה מהטבע".
בטח יש משהו מתסכל בטיול כזה: מבלים המון זמן בקור ובתנאים לא קלים בשביל רגעים ספורים של אושר.
"מסע כזה מורכב ברובו מהכנה מקצועית ומחיפושים ארוכים ומייגעים. ולפעמים גם כשמוצאים את בעלי החיים, אסור להיכנס למים בגלל הגבלות שונות. זה מאוד מתסכל ואתה עובר מייאוש לאופוריה, אבל כשזה קורה זה כל כך טוב, שזה שווה כל רגע בדרך לשם. זה מה שיפה בטבע פראי ואמיתי".
מה המקום הכי מוזר שנסעת אליו?
"אחת החוויות הכי מוזרות שעברתי הייתה לשחות עם תנינים בלגונות המנגרובים של שונית גני המלכה - ארכיפלג מבודד ליד קובה. התנינים שם הסתגלו למי הים והם שוחים בין צמחיית המנגרובים וטורפים עופות ימיים ודגים. כשמתקרבים אליהם מהמים הם לא מגיבים בתוקפנות, אלא בסקרנות. ההרגשה של לשחות לצד תנין באורך של כ-3 מטרים היא כמו לצפות בדינוזאור קדמוני חי לצידך, ממש כמו איזה סצנה מתוך פארק היורה".
זה לא ממש מסוכן?
"לפעמים קוראים לי משוגע, דפוק ומחפש סיכונים", צוחק סמוראי. "תמיד שואלים אותי אם אני לא חושב שמה שאני עושה הוא טיפשי ומסוכן. אין לי משאלת מוות או צימאון לאדרנלין. להפך, אני אוהב את החיים ומקווה להזדקן בכיף עם הילדים ושלי ועם הילדים שלהם ולספר להם על החוויות שעברתי. אני תמיד עושה שיעורי בית ולומד את בעלי החיים ואת המנהגים שלהם ומעולם לא חשתי פחד כלשהו כשנכנסתי למים. הים הוא הבית השני שלי, ואולי אפילו הראשון.
"אני מרגיש טבעי לצלול עם כרישים, לווייתנים, נחשי ים ושאר בעלי החיים ובאמת מאמין שאין דבר כזה בעל חיים מסוכן, כל עוד אתה לא יוצר איום, תחרות על מזון, חוצה טריטוריה או מייצר לחץ. צריך לחיות את בעלי החיים הפראיים ולהבין מתי הנוכחות שלנו לא משפיעה עליהם ומתי כן, ולכבד את סביבת מחייתם. אנחנו המין החזק בעולם ולכן יש לנו אחריות לשמר את שאר החיים ולהגן עליהם. אנחנו לא תמיד מתנהגים ככה, וחבל".
הטורף החזק בעולם
קשה להאמין, אבל הרעיון לנסיעה של סמוראי לנורווגיה בעקבות הלווייתנים, נבט במוחו כבר לפני 20 שנה. "עבדתי כמדריך צלילה באיי סיישל, ובאחד מהטיולים צפינו בלהקת לווייתני אורקה וזכיתי לשחות יחד איתם לכמה דקות. זאת הייתה חוויה מרגשת מאוד ומאז חיכיתי ליום שבו אוכל לחזור ולהיות בקרבתם. מכל המקומות בעולם, לווייתני האורקה של נורווגיה הם אלה שהכי קסמו לי והאפשרות לצפות בהם ניזונים מדגי ההרינג נראתה כמו חלום ורוד. לקח לי יותר משנה לארגן את הטיול".
מה משך אותך לעולם הלווייתנים?
"מכל בעלי החיים, היונקים הימיים הכי מושכים אותי בגלל התבונה שלהם והדמיון אל בני האדם. אני מאוד אוהב לצלול עם כלבי ים ואריות ים, בעיקר עם הגורים השובבים שלהם. לשנרקל עם דולפינים. אבל מה שהכי מקסים אותי הוא לווייתנים.
"לקחת אדם שמצטרף למסע כזה ולהעביר אותו חוויה כזאת, לשמוע את ההתרגשות שלו, לראות את התגובות שלו, לראות איך הוא מסתכל עליי בסוף החוויה, בשביל הרגעים האלה אני חי. אני מגיע לרמות התרגשות גם בפעם המאה שאני נמצא בקרבת בעלי החיים האלה, ותמיד מלווה אותי המחשבה שרובם בסכנת הכחדה ומי יודע אם ילדיי יזכו לראות טבע פראי ולא נגוע".
לווייתנים בכל מקום בעולם הם אותו דבר?
"יש הרבה סוגים שונים של לווייתנאים, בהם הדולפינים והלווייתנים. האורקות, שבהם צפינו במסע האחרון, הם למעשה פרטים ממשפחת הדולפיניים, הגדולים ביותר במשפחה זו, והם נחשבים לטורף החזק ביותר בעולם. הם נמצאים במספר מקומות בעולם ומחולקים לתת-מינים לפי אזור מחייתם וסגנון הטרף שלהם. חלקם תוקפים כרישים ואפילו לווייתנים אחרים, לכן הם נקראים לווייתן קטלן. אני לא אוהב את השם הזה מפני שהם בעל חיים מאוד עדין למרות העוצמה האדירה. מעולם לא היה מקרה של תקיפת אורקה בטבע".
אז מה היעד הבא שלך?
"היעדים הבאים שלי לשנה הקרובה כוללים את האי פלאו שבו יש מגוון עצום של חיים תת־ימיים, איי סוקורו שם ננסה לצפות בהתקהלויות דגים צפופות שימשכו להקות טורפים של כרישים, דולפינים וציפורים, מסע לאיי קוקוס קבהם ניתן לצפות בלהקות ענק של כרישי פטיש יחד עם צפיפות הדגים הגדולה בעולם, וטיול לאיים בפיליפינים שבו נחפש את פרות הים שכמעט נכחדו לגמרי מהעולם.
"העולם שלנו פתוח לכולנו וכל אחד יכול לעלות על מטוס, לצאת ולחוות אותו. אני מאמין שכדאי לכולם לצאת ולחוות את הטבע הפראי שיש בעולם במקום לשכב על מיטת שיזוף ולהסתובב במרכז קניות, גם אם אתם בסוף שבוע באילת וגם אם אתם בתאילנד".