שתף קטע נבחר

 

הכלכלה הוורודה של הודו יוצאת מהארון

אחרי שביטלה איסור של 158 שנה על יחסים חד-מיניים, הודו מבינה שאפשר לעשות מזה כסף. ההומופוביה בדמוקרטיה הגדולה בעולם עולה לה 31 מיליארד דולר בשנה, ועכשיו מתחילה התחרות על הלקוח הגאה: "כולם יחשבו על הרופי הוורוד, אלה האנשים עם הכסף". רק בלי נשיקות ברחוב

חולמים על אתר נופש ידידותי ללהט"בים, על לילה של מופעי דראג במלון יוקרה בניו דלהי או על מרכז ספא לגייז? אלה רק כמה מסוגי העסקים שהחלו באחרונה להתחרות ביתר שאת על "הרופי הוורוד", מגזר השקעות הולך ומתחזק בהודו, חודשים אחדים בלבד אחרי שבית המשפט העליון של המדינה הכריז כי יחסים חד-מיניים לא ייחשבו עוד לעבירה פלילית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בית המשפט ביטל בספטמבר חוק מהעידן הקולוניאלי שאסר על יחסי מין בין בני אותו המין, ובכך לא רק אפשר לתרבות הגאה המתפתחת בהודו לצאת לאור, אלא גם הניח את היסודות ל"כלכלה הוורודה" של המדינה. מומחים מעריכים שבתי עסק יתחילו בשנים הקרובות לחזר בגלוי אחרי לקוחות לסביות, הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים כדי למכור להם את מוצריהם או להעסיק אותם. כלכלת הודו היא השלישית בגודלה באסיה, והשוק הלהט"בי ההודי הוא אחד הגדולים בעולם.

הודו הומואים להט
אזהרות מפינקוושינג. במצעד גאווה בהודו(צילום: AFP)

"השוק הלהט"בי ההודי הוא ללא ספק שוק משמעותי, ואנחנו צופים שהוא יגדל די מהר בחודשים הקרובים ובשנים הבאות כתוצאה ישירה מפסיקת בית המשפט העליון", אומר איראן ג'ונסון, מנכ"ל חברת השיווק Out Now Consulting הפריזאית. לפי החברה, המסייעת לבעלי עסקים לשווק את שירותיהם ללקוחות להט"בים, בהודו יש כ-56 מיליון להט"בים בגירים, והם מרוויחים 113 מיליארד דולר בשנה.

 

ג'ונסון מעריך שחברות נסיעות ומותגי אלכוהול יהיו הראשונים בהודו לפנות לשוק הזה, ושאחריהם יצטרפו בנקים, חברות ביטוח וחברות אופנה, מכוניות והייטק.

 

עם זאת, שושנט דיבגיקר, מהדראגיסטים המפורסמים ביותר בהודו, מזהיר בתי עסק להימנע מ"פינקוושינג" – כלומר ניסיון של חברה להראות פתיחות ללהט"בים רק למטרות כלכליות ורק כדי להפיק מכך רווחים מהירים. הוא מותח ביקורת על חברות המשתמשות בגימיקים, כפי שעשו למשל חברות ששילבו בסמל שלהן את צבעי הגאווה ביום שבו נתן בית המשפט העליון את הפסיקה ההיסטורית.

 

הדינקים באים

המבינים בתחום מסבירים שסיבה מרכזית לכך שלהט"בים הם לקוחות נחשקים היא שהם התגלמות הרעיון של DINK, ראשי התיבות של double income, no kids (משכורת כפולה, בלי ילדים). זרובינדרו סייקהום, מייסד חברת נסיעות מניו דלהי המארגנת חבילות נופש יוקרתיות למטיילים להט"בים, מסביר כי זוגות להט"בים ללא ילדים עם משכורות נזילות גבוהות יכולים לבזבז יותר כסף על מנעמי החיים.

הודו הומואים להט
המטרה הבאה: נישואים, זכויות אימוץ ושיפור תנאי התעסוקה(צילום: AFP)

"אני חושב שכולם יתחילו להביט 'בכיוון הוורוד', כי אלה האנשים עם הכסף", הוא אומר. סייקהום עצמו מסייע ללקוחותיו להגיע למלונות, לנהגים ולמדריכים ידידותיים ללהט"בים הבאים להודו מחו"ל. "אנחנו פשוט מייעצים ללקוחות שלנו להימנע מגילויי חיבה בפומבי כמו נשיקות והחזקת ידיים", אומר סייקהום בן ה-34. "כל עוד אנחנו מכבדים את התרבות ההודית, לאנשים בשטח לא ממש אכפת מי התייר ומה הנטייה המינית שלו". סייקהום אומר שפסיקת בית המשפט בספטמבר עזרה לשווק את הודו כיעד ידידותי ללהט"בים מרחבי העולם. "עסקים ורודים בהודו יוצאים סוף סוף מהארון", הוא קובע.

 

קשב סורי, הומו שמשפחתו היא הבעלים של רשת המלונות The Lalit, הנחשבת לאחת הידידותיות ביותר ללהט"בים בהודו, אומר שהכלכלה הוורודה ההודית כבר נוסקת. סורי היה אחד העותרים שהביאו לביטול החוק שאסר במשך 158 שנים על יחסים חד-מיניים בהודו, הדמוקרטיה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם. לקראת הבחירות הכלליות שייערכו השנה הוא אומר: "יש עוד כל כך הרבה דברים שצריכים לקרות, ביטול האיסור על יחסים חד מיניים הוא רק צעד ראשון". היעדים הבאים לדבריו: נישואים חד-מיניים וזכויות אימוץ ותעסוקה. "תנו לזה זמן. דברים פשוט יקרו".

 

מחיר השנאה: חינוך ירוד ובריחת מוחות

רשת המלונות של סורי מתגאה באחד ממועדוני הגייז הפופולריים ביותר בהודו, Kitty Su, שֵם ששימש קודם לכן כשם הדראג של סורי. במועדון הזה נערכים מופעי דראג ומוזיקה שבהם ניתנת במה לכישרונות להט"ביים. כבר שנים ששעריה של הרשת פתוחים ללהט"בים לא רק כלקוחות אלא גם כעובדים, ואלה נהנים מזכויות כמו ביטוח לזוגות חד-מיניים ותמיכה שרוב החברות ובתי העסק בהודו עדיין לא נותנים לעובדיהם הלהט"בים.

הודו הומואים להט
40% מהלהט"בים המועסקים ספגו פגיעות בעבודה(צילום: AFP)

קיארה אייר, טרנסג'נדרית העובדת כמנהלת השיווק ב-Kitty Su אומרת שפסיקת בית המשפט העליון עודדה אנשים נוספים לצאת לבלות ברשת ולחפש בה עבודה. "אנשים שחשבו שאין להם תקווה צברו פתאום ביטחון ובאים ואומרים 'כן, אני יכול לעבוד'".

 

בעוד עסקים רבים ברחבי העולם מתחילים להכיר בתועלת שיכולה לצמוח מהיפתחות ללהט"בים, רוב המדינות, בהן הודו, אינן מספקות ללהט"בים הגנה משפטית מפני אפליה במקום העבודה. במחקר שנערך ב-2016 בהשתתפות 100 עובדים להט"בים הודים מצא ארגון הפועל למען הלהט"בים בהודו כי 40% מהם ספגו פגיעה או הטרדה במקום העבודה.

 

הבנק העולמי מעריך שהומופוביה עולה להודו 31 מיליארד דולר בשנה, בגלל פגיעה בהישגים בתחום החינוך, תוצרת נמוכה יותר והצורך לספק סיוע רפואי ונפשי ללהט"בים הסובלים מעוני, לחץ נפשי, נטיות אובדניות או נגיף ה-HIV. לפי דו"ח של הבנק העולמי מ-2018, מדיניות מכילה יותר מקדמת תוצר מקומי גולמי גבוה יותר, מונעת בריחת מוחות וכישרונות ומשפרת את התדמית, דבר שיכול להוביל לגידול בהשקעות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"תכבדו את התרבות, ולאף אחד לא יהיה אכפת"
צילום: AFP
מומלצים