שתף קטע נבחר

 

חוקר ירדני: "איראן הפכה לאויב שקירב בין ישראל למדינות ערב"

בריאיון ל-ynet מסביר מנהל מכון ירדני ללימודי ישראל כי "יש ציר של מדינות ערביות שמסכים לעמוד לצד ישראל מול איראן, שמהווה סכנה ממשית ליציבותן". את יחסי ישראל-ירדן תיאר כ"מורכבים בגלל הפער בין העם לממשל הירדני"

 

ד"ר עבדאללה סוואלחה באולפן ynet

ד"ר עבדאללה סוואלחה באולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

"איראן הפכה לאויב משותף, ועל בסיס האיומים הזהים, הגישה כלפי ישראל השתנתה ונוצרה קירבה בינה לבין מדינות ערב", הסביר ד"ר עבדאללה סוואלחה, מנהל המכון ללימודי ישראל בירדן. בריאיון שהתקיים היום (ב') באולפן ynet, התייחס ד"ר סוואלחה לשינויים שחלו בעולם הערבי, להשלכות שלהם על ישראל בשנים האחרונות וליחסי ישראל-ירדן בפרט.   

 

"כמה מדינות ערביות החלו לראות באיראן כסכנה רצינית, ואיום ממשי לריבונות ויציבות של חלקן", מסביר ד"ר סוואלחה. "יש ציר שנקרא 'המדינות הערביות הסוניות', שמסכים לעמוד לצד ישראל, מול האיום האיראני".

 

ד"ר סוואלחה הסביר כי הדבר הכי חשוב שקרה בעולם הערבי זה "האביב הערבי" שהחל בסוף שנת 2010. השינויים שהתרחשו בעקבות גל המחאות, הביאו, לדבריו, לשינוי בגישה בועלם הערבי כלפי ישראל. אם קודם לכן, העוינות כלפי ישראל הייתה גורם שליכד בין המדינות, המחאות גרמו לקבוצות גדולות להבין שישראל היא בעיה משנית, לעומת הבעיות בתוך הבית.

ראיון עם ד
ראיון עם ד"ר עבדאללה סוואלחה באולפן ynet(צילום: משי בן עמי )

רה"מ נתניהו נפגש עם מלך עבדאללה השני בירדן בשנת 2014 ()
רה"מ נתניהו נפגש עם מלך עבדאללה השני בירדן בשנת 2014

ראיון עם ד
(צילום: shutterstock)
 

"'האביב הערבי' גרם לאוכלוסייה הערבית לדרוש חופש וחירות, זכויות אדם, דמוקרטיה וצדק חברתי. סוגיית ישראל לא הייתה על הפרק כשהאנשים יצאו לרחובות. באופן היסטורי, הסכסוך מול ישראל שווק כטענה לפגיעה בחופש ובתהליכים פוליטיים וכלכליים בעולם הערבי".

 

בנוגע ליחסי ישראל-ירדן, אמר ד"ר סוואלחה כי "המצב מעט מורכב יותר מכיוון שקיים פער בין התפיסה של העם הירדני לבין הממשל כלפי ישראל. בעוד שהעם חש מידה מסוימת של עוינות, הממשל מבין שכדי לשרת את האינטרסים של שתי המדינות – צריך להתעלם מדעת הקהל. אני באופן אישי לא מרוצה מהיחסים מכיוון שהם לא מנוהלים באופן הנכון. הרבה סוגיות מטופלות בדלתיים סגורות וזה לא עוזר להגיע להישגים".

 

עם זאת, ד"ר סוואלחה מעריך שלא נראה שגרירויות של מדינות ערביות חדשות נפתחות בעתיד הקרוב בישראל, "אך כן מתקיימים יחסים כלכליים בינה לבין מדינות ערביות - גם כאלה שאין איתן יחסים רשמיים פומביים".

 

ד"ר סוואלחה משתתף בימים אלה בפאנל מיוחד במסגרת הכנס הבינלאומי שמתקיים במכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משי בן עמי
ד"ר עבדאללה סוואלחה
צילום: משי בן עמי
מומלצים