שתף קטע נבחר

 

ריבלין: "מאמין שאיראן תחריף את תגובותיה בגבול הצפון"

הנשיא אמר כי למרות המפלות של איראן בחזית הצפונית, ישראל צפויה למגמה של "הסלמה ומורכבות". על הסכסוך עם הפלסטינים: "דרושה יוזמה מדינית שתשיב את בעלות בריתנו לאזור, הסטטוס-קוו לא משרת את ישראל"

 

ריבלין בכנס INSS, הערב    (צילום: משי בן עמי )

ריבלין בכנס INSS, הערב    (צילום: משי בן עמי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר הערב (שני) כי הוא צופה שאיראן תחריף את תגובותיה למעורבות הישראלית בסוריה. בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי שנערך במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב אמר הנשיא כי "אם ניתן לתאר את המצב האסטרטגי של ישראל בתקופה הקרובה בשתי מילים הייתי בוחר בהסלמה ומורכבות. המעורבות האיראנית היא דוגמה לכך.

נשיא המדינה ראובן ריבלין בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS באוניברסיטת תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
נשיא המדינה ראובן ריבלין (צילום: מוטי קמחי)

"נראה היה שהמפלות האיראניות בחזית הצפונית וההבנות עם הממשלה הרוסית יביאו לריסונה של איראן בזירה האזורית, אבל בחודשים האחרונים אנו עדים לשינוי מגמה. יש הסבורים שהתוכניות האיראניות באזור נבלמו בגלל מעורבות ישראל, אבל בכל מקרה אני מאמין שאיראן צפויה להחריף את תגובותיה בצפון, בסוריה ובלבנון", אמר הנשיא. "המאמץ האיראני נוגע גם לזירה הדיפלומטית העולמית, המשך הניסויים בטילים בלסטים ומזימות שיוצאות מטהרן הפכו לסלע המחלוקת עם מדינות באיחוד האירופי".

 

ריבלין אמר כי הנושא עלה גם בפגישתו עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, בשבוע שעבר. "אני חש שהאירופים מתקרבים למחשבת ישראל על איראן. התמונה בזירה האירופית מאוד מורכבת: היא נעה בין הרצון לשמר את הסכמי הגרעין לבין הכוונה להציב לאירן קווים אדומים נוקשים שלחצייתם יהיה מחיר כבד".

לפני ואחרי של תקיפת צה
לפני התקיפה האחרונה בסוריה ואחרי(צילום: ImageSat International ISI)

"הנכסים הדיפלומטיים והביטחוניים שישראל השכילה לבנות במשך שבעה עשורים עמדו עד כה באתגרים רבים. ישראל חזקה ואיתנה לעת הזאת. אנחנו מגיבים ברגישות, בעוצמה, בתמונה ובקטלניות לאיומים מבחוץ וגם לאתגרים מבית. האיראנים ניזונים מוואקום שלטוני בסוריה, חולשה מבנית של ממשלת לבנון ונסיגה של כוחות דמוקרטיים מהמזרח התיכון", אמר הנשיא.

 

"דרושה יוזמה מדינית"

"עלינו להשיב את בעלות בריתנו לאזור, אולי במסגרת יוזמה מדינית אזורית", אמר הנשיא. "הסטטוס-קוו בזירה הפלסטינית לא משרת את ישראל. צריך לבנות אמון עם הפלסטינים. בואו נדבר על דברים שאפשר לפתור, ולא נדבר על דברים שמעסיקים אותנו 150 שנה ולא ניתן לפתור ברגע. הסכמות שיחצו מפלגות וגושים לא יובילו לאיבוד מצביעים. מראשית הציונות ועד ימינו, ישראל יוזמת היא ישראל מנצחת".

 

הנשיא התייחס גם למתיחות בדרום בעשרת החודשים האחרונים, ואמר כי "אם בעבר זה בא לידי ביטוי בירי רקטות, בשנה האחרונה נוספו ההפגנות על הגדר ושיגור עפיפוני תבערה לעבר עוטף עזה. ההפגנות נרגעו למשך זמן מסוים בגלל מעורבות מערכת הביטחון ושותפינו המצרים, אבל אף אחד לא יודע מה יוליד יום. יש את הסכסוך הפנימי בין פתח לחמאס וההחלטה של אבו מאזן להפעיל סנקציות על עזה, וזה גורם לנו לקבל החלטות של 'הרע במיעוטו'".

מהומות בגבול עזה (צילום: רויטרס)
ריבלין על עזה: "פתרון צבאי לא יביא לשיפור ארוך טווח"(צילום: רויטרס)

לדברי הנשיא, פתרון צבאי בלבד לא יביא לשיפור ארוך טווח באזור. "דווקא השילוב בין עוצמה צבאית, הכלה חלקית ודיפלומטיה מצרית נשא פירות. הציבור הישראלי מתקשה לקבל את זה בגלל הכבדה על העורף. ברור שהיינו רוצים שהרשות תחזור לרצועה, אבל במצב הקיים אנחנו מקבלים החלטות על אינטרסים מיידיים, גם אם זה מנוגד לחזון העתידי.

 

לתפיסתי, לא רק שהמורכבות מול חמאס בעזה לא תיעלם, אלה רוחה ואנשים זולגים באופן מדאיג ליהודה ושומרון. אם בעבר חמאס נתפס כאיום היום חלקים מהציבור הפלסטיני וההנהגה רואים אולי את דרכו של חמאס כפתרון. המגמה החדשה הזאת מייצרת מורכבות אמיתית עבורינו בישראל".

 

ריבלין התייחס גם למערכת הבחירות הקרובה והזכיר את הרפורמות בשידורי התעמולה שהוצעו על-ידי ראשי ועדות הבחירות. "מטה הסייבר כבר העלה חשש למעורבות מדינה זרה דרך המדיה החברתית. אנחנו נחשפים למבול של מסרים שכל מטרתם היא לבלבל את הבוחר ולהסית את שיקול דעתו. חלק מהמפלגות מסרבות לעמוד במודע לעמוד מאחרי פרסומים ציבוריים, ובעת הזאת המסרים נתונים להקצנה בגלל הצורך לייצר בידול בין-מפלגתי ולעורר את ציבור הבוחרים לפעולה מתוך סימון הם ואנחנו, ולייצר דה-לגיטמציה לאנשים מימין או משמאל. היריבות הרעיונית הופכת לאויבות של ממש".

 

"הוצאת איראן מסוריה תתאפשר רק בהובלת הרוסים"

בכנס בתל אביב, אמר האלוף ניצן אלון כי "רוב הפעולות הצבאיות שמאושרות בקבינט נועדות לתכלית מעשית ועניינית, ולא רק ליצירת דימוי של הישג או לצורך מימוש צרכים פוליטיים".

 

מפקד חיל האוויר הקודם האלוף במיל', אמיר אשל, אמר כי "לישראל יש יכולת לפגוע קשות באסד ובייצובו, ורוסיה לא מעוניינת בכך". אשל הוסיף כי "ישראל פועלת בזירה הצפונית גם באמצעות פעולות חשאיות. חלופה ישירה להמשיך במה שעושים כדי לפגוע בהתבססות איראן, ובהעברת האמל"ח לחזבאללה, ויש חלופה שהיא להוציא את איראן מסוריה. זה לא יקרה בזכות פעולה צבאית אלא באמצעות פעולה מדינית בהובלה רוסית".

 

"ההסלמה בדרך הנוכחית לא תביא להערכתי לעימות כולל כי רוסיה לא תאפשר זאת. מה שייווצר הוא מאזן הרתעה הדדי שינוהל על ידי ישראל ואיראן". אמר אשל, והוסיף כי "החתימה הגבוהה של פעולת ישראל נגד איראן נועדה להניע את התהליך של יצירת לחץ מדיני רחב יותר על איראן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הנשיא ריבלין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים