ארה"ב נגד וואווי: אישומים נגד החברה וסמנכ"לית הכספים
13 סעיפי אישום הוגשו נגד החברה, חברות בת שלה והבכירה שנעצרה בקנדה בתחילת דצמבר. ארה"ב טוענת: וואווי הפרה את הסנקציות על איראן. ראש ה-FBI: "החברה סירבה שוב ושוב לכבד את החוק האמריקני"
משרד המשפטים האמריקני הודיע הלילה (ג') על שני כתבי אישום שהגישה ארה"ב נגד חברת הטכנולוגיה הסינית וואווי, נגד כמה מחברות הבת שלה ונגד מנג וואנז'ו, סמנכ"לית הכספים החברה ובתו של המייסד. באישומים שהוגשו נטען כי ענקית הטכנולוגיה הסינית ביצעה עבירות הונאה בניסיון לעקוף את הסנקציות האמריקניות על איראן.
האישומים שהגישה ארה"ב נגד החברה, חברות הבת וסמנכ"לית הכספים כוללים הונאה, שיבוש מהלכי משפט וקשירת קשר לגניבת סודות מסחריים של חברת התקשורת האמריקנית T-Mobile.
בוואווי דחו את האישומים שהגישה ארה"ב ומסרו: "אנו מאוכזבים לשמוע על האישומים. החברה מכחישה כי היא או חברות הבת שלה ביצעו את העבירות שפורטו בכתבי האישום". עוד נמסר כי "לחברה לא ידוע על אף עבירה שביצעה הגברת מנג והיא מאמינה כי בתי המשפט בארה"ב יגיעו לאותה המסקנה".
במשרד החוץ הסיני הגיבו לכתבי האישום שהגישה ארה"ב נגד וואווי ונגד מנג ואמרו כי "על ארה"ב לעצור את דיכוי החברות הסיניות". במשרד קראו גם להסרת צו המעצר נגד מנג. דובר מטעם משרד התעשייה והטכנולוגיה הסיני, אמר כי כתבי האישום שהגישה ארה"ב "אינם הוגנים ואינם מוסריים".
ב-13 האישומים שהגישה ארה"ב נטען כי החברה הסינית הונתה בנק בינלאומי ואת הרשויות האמריקניות לגבי יחסיה עם שתיים מחברות הבת שלה בכדי לקיים קשרי מסחר עם איראן. במקרה נוסף נטען כי החברה גנבה סודות מסחריים בנוגע לטכנולוגיה שפיתחה חברת התקשורת T-Mobile .
בחברת התקשורת האמריקנית האשימו את וואווי בגניבת הטכנולוגיה שמטרתה בחינת עמידות מכשירים ניידים על ידי חיקוי תנועת ההקשה עליהם. מנגד, בוואווי טענו כי הסכסוך בין החברות נפתר עוד בשנת 2017.
על פי כתב האישום, וואווי השתמשה בחברת קש בשם "סקייקום", שמקום מושבה בהונג קונג, כדי למכור ציוד לאיראן תוך הפרה של הסנקציות שהטילה עליה ארה"ב. עוד נטען כי מנג, בתור סמנכ"לית הכספים של החברה, הונתה את הבנקים האמריקניים כשטענה כי בין שתי החברות לא היה קשר.
"אמרתי לגורמים בכירים בתחום אכיפת החוק בסין כי עלינו לחזק את שיתוף הפעולה בנושא", אמר התובע הכללי המיועד של ארה"ב מתיו וויטאקר במסיבת עיתונאים בנושא האישומים נגד וואווי. "סין צריכה לדאוג בכל הנוגע לפעילות פלילית המבוצעת ע"י חברות סיניות, ועליה לפעול בנושא", הוסיף. ראש ה-FBI התייחס גם כן לאישומים ואמר כי "החברה ובכיריה סירבו שוב ושוב לכבד את החוק האמריקני וסטנדרטים בינלאומיים בנושא מסחר".
בארה"ב עדיין מבקשים את הסגרתה של מנג, שנעצרה לבקשת המדינה בקנדה בתחילת חודש דצמבר. בוואווי אמרה לאחר מעצרה כי קיבלו רק חלק מהאישומים נגדה. כמו כן הבהירו בחברה כי לא ידוע להם על "כל עוול שבוצע על ידי הגברת מנג" וכן הבהירו שהחברה עומדת בכל החוקים והדרישות בנושא בקרת הייצוא, הסנקציות ושאר הדרישות הרגולטוריות.
אתמול דיווח ה"ניו יורק טיימס" כי ממשל טראמפ יוצא מגדרו כדי להפעיל לחץ על מדינות כמו בריטניה, גרמניה ופולין בדרישה להחרים את וואווי וחברות סיניות נוספות. זאת באמצעות דה-לגיטימציה של הטכנולוגיה המפותחת בידי החברות האלה, שנחשדת על ידי האמריקנים כטכנולוגיית ריגול המשמשת את המשטר הקומוניסטי בסין. וואווי מובילה את המרוץ להקמת התשתיות הנחוצות בפריסת רשתות מדור 5, וחרמות מהסוג הזה עלולות להסיט אותה ממסלולה ולעכב באופן משמעותי את פריסת הרשתות.
בשנה החולפת הואשמה וואווי על ידי גורמים שונים בממשל האמריקני בכך שציוד התקשורת שלה משמש את הסינים לריגול; נאסר השימוש במוצרי התקשורת שלה בבסיסים צבאיים; בוטלו הסכמי הפצה של מכשירי וואווי בענקיות התקשורת האמריקניות ורייזון ו-AT&T (בארה"ב נהוגה רכישת מכשירים באמצעות ספקיות סלולר); ונודע כי הממשל האמריקני פנה לבעלות ברית ברחבי העולם, בבקשה להימנע משימוש במוצרי וואווי ותוך הבטחה להעניק תמריץ כלכלי למי שיסכימו לעשות כן.
וואווי היא לא הענקית הסינית הראשונה על הכוונת. ZTE שהואשמה בהפרת האמברגו עם איראן, נקנסה ולא מילאה את תנאי ההסכם - הוחרמה בארה"ב באופן שאילץ אותה להקפיא את פעילותה. החרם הוסר רק לאחר שטראמפ התערב והושג הסכם לתשלום קנס. בשני המקרים, של וואווי ושל ZTE, ענקיות הטלקום הסיניות נמצאות במרוץ מול האמריקניות בכל הנוגע לפריסה של רשתות דור 5.