נשיאת העליון: "אף מערכת לא חפה מתקלות"
אסתר חיות התייחסה בכנס המכון למחקרי ביטחון לביקורת על בית המשפט על רקע פרשת אפי נוה: "מערכת בתי המשפט כבר הוכיחה כי היא יודעת לטפל כנדרש בכל עניין המחייב טיפול מערכתי"
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, התייחסה הבוקר (יום ג') ברמז לפרשת "מין תמורת מינויים", שמסעירה בשבועות האחרונים את מערכת המשפט, אף שנמנעה מלהתייחס אליה ישירות: "אף מערכת אינה חפה מתקלות וכשלים, אך המבחן האמיתי של מערכת המתפקדת היטב הוא ביכולת שלה לבחון את עצמה ולתקן את הטעון תיקון".
חיות, שנאמה בכנס המכון למחקרי ביטחון (INSS) בתל אביב, אמרה: "נדמה לי כי מערכת בתי המשפט כבר הוכיחה כי היא יודעת לטפל כנדרש בכל עניין המחייב טיפול מערכתי. כך אנו עושים וכך נמשיך לעשות".
הנשיאה התייחסה לביקורת הקשה המוטחת במערכת המשפט, "יש להצטער על כך שגורמים שונים רואים לנכון לעשות שימוש במונחים כמו 'כוח', 'שבירה', 'חורבן' ודומיהם, בהתייחסם לרשות השופטת". היא אמרה כי "בתקופה זו נשמעים, בתדירות גבוהה מן הרגיל, קולות ואמירות מכל קצוות הקשת הפוליטית המתייחסים למערכת בתי המשפט ולרשות השופטת".
עם זאת הדגישה כי "ביקורת המופנית כלפי הרשות השופטת היא לגיטימית בכל מדינה דמוקרטית וכידוע לכם ביקורת נוקבת מימין ומשמאל אכן מופנית לעתים מזומנות גם כלפי הרשות השופטת בישראל. אך בעיניי מונחים הלקוחים מעולם מושגים לוחמני אין להם מקום בשיח, נוקב ככל שיהא, הנוגע לרשות השופטת כמו גם בשיח הנוגע לרשויות שלטון אחרות. הפרדת רשויות משמעה איזונים ובלמים מתוך דיאלוג ולא מלחמה בין הרשויות".
החשדות המרכזיים בפרשת "מין תמורת מינויים", לפי המשטרה, הם ביצוע עבירות בנוגע למינוי שופטת שלום וניסיון למנות של שופט שלום למחוזי - מהלך שלא צלח. בין היתר נחקר חשד למתן שוחד מיני ולעניינים נוספים, בהם פגיעה בטוהר המידות באופנים אחרים, ונושאים הקשורים ללשכת עורכי הדין. החשוד המרכזי שנעצר בפרשה הוא יו"ר לשכת עורכי הדין הפורש אפי נוה. בפרשה מעורבים גם שופטת שנוה פעל לפי החשד לקידום מינוייה, ועורכת דין שנחשד כי פעל לקידום בעלה השופט.
לפני כשבוע החליט שופט בית המשפט השלום בתל אביב, עלאא מסארווה, כי שמות השופטת והעורכת דין הקשורות בפרשה לא יפורסמו לעת עתה. השופט החליט לדחות את בקשת המשטרה לפרסם את שמותיהן. במקביל, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה יצא ממעצר הבית.
בסיומו של דיון ארוך בבית המשפט נקבע כי כשמצד אחד עומדת זכות הציבור לדעת ופרסום שמותיהן ותמונתן ומנגד האפשרות כי בסופו של יום ייתכן שהן לא יואשמו בפרשה - קבע השופט מסארווה שלא לפרסם את שמותיהן בעת זו.
אתמול הבהירו מקורות משפטיים בכירים כי העיתונאית הדס שטייף, שחשפה את הפרשה בזכות חומרים שהשיגה לכאורה מפריצה לטלפון האישי של ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה, תצטרך להתמודד כנראה עם התביעה האזרחית נגדה ללא סיוע מהמדינה. זאת לאחר שהגיעה ככל הנראה להבנה מול המדינה על כך שלא תועמד לדין פלילי בגין הדרך שבה השיגה את החומרים.