6 נרצחו תוך חודש במגזר הערבי. ארדן: "רמת הביטחון ביישובים אינה מספקת"
האלימות במגזר הערבי ממשיכה להשתולל - אך עד כה הודיעה המשטרה על מעצרו של חשוד אחד. השר לביטחון פנים חנך תחנת משטרה בכפר קאסם - והתייחס לתושבים שהפגינו מולו: "הם מיעוט קולני שלצערי - גם בגללו - הביטחון ביישובים לא מספק". הוא הטיל את האחראיות על "המדיניות של ממשלות ישראל לדורותיהן". ח"כ יוסף ג'בארין: "ההרגשה היא שאנחנו על סף מלחמת אזרחים"
פחות מחודש עבר מאז שהתחילה שנת 2019 - וביישובים הערבים נרצחו עד כה לא פחות משישה בני אדם. המשטרה הודיעה עד כה על מעצר חשוד רק במקרה אחד, ובחברה הערבית זועמים.
בינתיים, השר לביטחון פנים גלעד ארדן חנך בצהריים (יום ג') תחנת משטרה בכפר קאסם. זמן קצר לפני כן הפגינו מולו תושבים. "הם אולי קולניים ועושים הרבה רעש", אמר השר, "אבל הם בסך הכול מיעוט קולני שלצערי - גם בגללו - הביטחון ביישובים הערביים איננו ברמה מספקת". הוא הוסיף: "גם למדיניות של ממשלות ישראל לדורותיהן יש אחריות".
ארדן: "ממשלת ישראל אמרה 'די' למצב שבו האזרחים הערבים הנורמטיביים - שהם הרוב המכריע והגדול - נפגעים. גם להם מגיעה את אותה רמה של ביטחון. החלטנו לבנות את תחנות המשטרה בתוך היישובים. לא לידם ולא בדרך, כמו שהיה בעבר. רק כך יהיו יותר חוק וסדר בכל היישובים. בכפר סבא ובכפר קאסם חייבת להיות אותה נוכחות משטרתית".
השר הוסיף: "התחנה שאנחנו חונכים היום היא חלק מתוכנית רחבה ועתירת תקציב שמטרתה לסגור פער שנפער עוד מקום המדינה, של העדר שירותי משטרה חיוניים לציבור הערבי. המטרה היא לתת לחברה הערבית את תחושת החוק והסדר שבלעדיה אין פיתוח, אין צמיחה, אין כלכלה, אין מערכת חינוך מסודרת, אין התחדשות מכיוון שאכיפת חוק ברמה גבוהה היא הבסיס להצלחה של היישוב בכל התחומים האחרים".
שתי הרציחות האחרונות התרחשו אמש בתוך שעה. רמזי חמאד (23) נורה מטווח קצר סמוך לביתו ביפו. מחקירה ראשונית עלה שאלמוני המתין לו בכניסה לבית, ירה בו מטווח קצר ונמלט מהמקום. משפחתו של חמאדה מוכרת למשטרה בעקבות סכסוכי חמולות ורמזי הוא הנרצח השמיני מבני המשפחה. "הוא לא חיפש בעיות והיה בקשר טוב עם כולם", אמר קרוב משפחתו. "לצערי יש אנשים שמחפשים לרצוח ולהרוס משפחות".
במקביל, בקריית טבעון נורה למוות חסיב מוסא, תושב נצרת כבן 60. הרקע לרצח הוא ככל הנראה פלילי.
הרצח הראשון של השנה התרחש באום אל פחם ב-13 בינואר. סאהר חאלד מחאמיד, צעיר כבן 20, רכב על אופנוע בדרך לביתו, וככל הנראה נרצח בטעות. "הוא לא עשה כלום ונרצח בדם קר", אמרה קרובת משפחתו. "כולנו בסכנת חיים". בעקבות הרצח חסמו מאות מתושבי העיר את כביש 65 במחאה על האלימות והפשיעה.
המקרה השני התרחש יומיים אחר כך, רצח כפול בטירה שבשרון. עובדי עבד אלחי (28) ואשרף פדילי (43) נורו למוות. "הבן שלנו נורה בזמן שהיה במקום הלא נכון", אמרה משפחתו של אלחי. "אנחנו לא מחפשים נקמה, רק שהמשטרה תעשה את העבודה שלה".
בשבוע שעבר נמצאה גופתו של נאסר אלולידי (50) מהפזורה הבדואית ליד כביש 40 בנגב. המשטרה עצרה את אחיו, שעל פי החשד דרס אותו למוות. האח החשוד מכחיש את המיוחס לו. תושב האזור אמר ל-ynet: "הנרצח אדם טוב. מקווה שיגיעו לאמת והרוצח יקבל את עונשו".
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת): "רמת הביטחון האישי של האזרחים הערבים מידרדרת באופן קיצוני עד שהרבה תושבים חוששים לצאת מבתיהם בשעות הערב, פן ייפגעו מירי תועה או מכוון. ההרגשה היא שאנו על סף מלחמת אזרחים.
"על פי נתונים מהמשרד לביטחון הפנים, מתוך יותר מ-520 תיקי תקריות ירי באום אל פחם משלוש השנים האחרונות, הוגשו ששה כתבי אישום בלבד - שיעור שערורייתי של 1%.
"מרבית מקרי הירי והפשיעה אינם מפוענחים. הדבר מסמל חוסר אונים של רשויות אכיפת החוק, שהביאו את תחושת ביטחון האזרחים לשפל חדש. הנתונים הקשים רק מבססים את הנחת העבודה של העבריינים לפיה הם יכולים להמשיך לפעול כרצונם, להטיל אימה ולשלול את זכויות היסוד לביטחון ולרכוש ללא חשש מרשויות החוק. כל עוד המשטרה לא תוכיח אחרת, אני מאשים אותה שאינה פועלת למיגור האלימות מטעמים שערורייתיים של הפרד ומשול", הוסיף ג'בארין.