מורים חילונים? מחפשים אתכם בנרות לשליחות בחו"ל
הקהילות היהודיות מוכנות לכסות עלויות של מגורים וחינוך - אבל המורים הישראלים החילונים לא בעניין, וכך חסרים עשרות אנשי חינוך ציונים וחילונים בבתי ספר בתפוצות. בהסתדרות הציונית העולמית מתקשים להסביר את התופעה, ואומרים כי "לא ייתכן ששליחות הוראה ציונית תהיה רק בבתי ספר דתיים"
אם אתם מורים חילונים, מגדירים את עצמכם ציונים-בדם ורוצים לצאת לשליחות בקהילות יהודיות בחו"ל - מחפשים אתכם בנרות. מסיבה לא ברורה, מורים חילונים אינם מציעים את מועמדותם לשליחויות הוראה ציוניות בחו"ל, ובהסתדרות הציונית העולמית מספרים כי אינם מצליחים לאייש לפחות 25 משרות דחופות של מורים ציונים חילונים, לשליחות בבתי ספר בקהילות יהודיות בחו"ל.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
בארגון מגייסים מורים לשליחות בתפוצות כחלק ממערך המחלקה לחינוך, ומחפשים זוגות מורים חילונים לשליחות בארה"ב, אמריקה הלטינית ואירופה. מטרת התוכנית: עיסוק בפיתוח הזהות של התלמיד כיהודי וכאדם על ידי העמקה והעשרה של הקשר שלו למורשת היהודית, למדינת ישראל ולשפה העברית.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- יהדות ישראל-ארה"ב על סף גירושים: "נאבד את הייחוד כמדינת העם היהודי"
- הקהילה החרדית בבריטניה: לא נלמד על הלהט"ב. ניתן חינוך ביתי
- מחקר: "אושוויץ של הבלקן" - מחנה ההשמדה האכזרי מכל
200 שליחים פועלים נכון להיום ברחבי העולם במסגרת המחלקה, אך רק כ-70 מתוכם חילונים. רובם, אגב, מגיעים מהפריפריה של מדינת ישראל - צפונית לחדרה ודרומית לגדרה. בהסתדרות הציונית העולמית מתקשים למצוא הסבר למיעוט המועמדים בקרב מורים חילונים, כאשר אצל הדתיים קיים ביקוש גבוה.
"לא מצליחים להדביק את הביקוש"
כיום ישנו ביקוש מיידי ל-25 מורים לכל הפחות שיצאו לשליחות בבתי ספר, כאשר הדגש הוא על מורים ציונים חילונים. אברהם דובדבני, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, סיפר כי בשש השנים האחרונות גדל מספר המורים שיוצאים לשליחות בקהילות יהודיות בחו"ל מ-60 - ל-200 מורים.
"אנחנו לא מצליחים להדביק את הביקוש", הוא אומר. "הדרישה כל כך גדולה ובתי הספר עומדים בתור. קשה לנו לגייס גם מספיק מורים דתיים במספרים שנדרשים. אבל לבתי הספר החילונים כמעט שאין לנו מועמדים. זה מאוד מפליא אותנו ואין לנו הסבר למה מורים חילונים לא מגיעים. סימנו לעצמנו יעד שעד 2020 נגיע ל-500 שליחים מורים. אבל בשביל זה צריכים הרבה מועמדים טובים".
דרישות התפקיד הן תעודת הוראה וניסיון של שנתיים הוראה בפועל, עם נכונות לצאת לשליחות של שלוש שנים, דוברי שפה זרה ברמה גבוהה וכמובן מורים שהקשר עם יהדות התפוצות חשוב להם. המחנך צריך להיות מחובר ומחוייב לישראל, ובעל יכולת לפתח את אותו חיבור ומחויבות אצל תלמידיו על ידי דוגמה אישית, ידע ולהט. המועמד צריך להיות בעל מודעות יהודית-ציונית גבוהה, בקיא באירועים שעל סדר היום, חי את בעיות השעה, דובר עברית ומצוי בחיי התרבות בארץ.
"הם חלון הראווה של ישראל"
טווח המשכורות נע בין 35 אלף דולר בשנה ל-65 אלף דולר בשנה, והעדיפות היא לזוגות מורים - אך גם אם רק אחד מבני הזוג מורה הוא יכול לפנות. הילדים נקלטים בבית הספר שבו ההורים מלמדים. בתי ספר מסוימים נותנים למורים משכורת שמכסה הכול והשליח צריך להסתדר, ואילו אחרים דואגים לדיור ואז המשכורת פחותה.
המועמדים עוברים בחינות ומיונים. "אנחנו שולחים את הטובים ביותר, חלון הראווה של ישראל", אומר דובדבני. "ישנם בתי ספר בתפוצות המוגדרים כבתי ספר חילוניים, זאת בניגוד לרוב בתי הספר היהודיים שמתנהלים לכל הפחות באופן מסורתי.
"'בתי ספר חילוניים' יש בעיקר באמריקה הלטינית ובמאות בתי ספר קהילתיים בצפון-אמריקה, שבהם לומדים תלמידים מכל המגזרים. המשותף לכולם - שאין בהם שליחים מורים מישראל, ובכך נפגע באופן קשה החיבור לעברית ולארץ. לא ייתכן ששליחות הוראה ציונית תהיה רק בבתי ספר דתיים".