שתף קטע נבחר
 

הדרך ללימודים ללא דאגות: כך תתמצאו ב"מבוך" המלגות

במציאות הכלכלית המאתגרת של ימינו, מלגות מעניקות לסטודנטים רבים שקט נפשי ודאגה אחת פחות. כיצד מוצאים את המלגה המתאימה ואיך מגדילים את הסיכוי לזכות בה?

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המוסדות האקדמיים המציגים

 

אחד מהאתגרים המרכזיים שניצבים בפני סטודנטים ומועמדים לפני לימודים אקדמאיים, הוא הצורך לשלב בין עלות הלימודים לבין שאר ההוצאות הנדרשות ביומיום. מתשלומי דיור, דרך חשבונות ועד לעלויות הכרוכות בגידול ילדים ומשפחה. המלגות השונות שמוצעות לסטודנטים מיועדות לסייע להם להתגבר על הפער, ולהגיע ללימודים בראש שקט באמצעות כיסוי חלק מהעלויות. אספנו כמה שאלות מנחות וטיפים חשובים, שיעזרו ל"מסע" שלכם למציאת המלגה הבאה להסתיים במהירות ובהצלחה.

 

גבר ואישה יושבים על דשא ובידיהם ספרי לימוד (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

7 שאלות שיעזרו לכם במציאת המלגה המתאימה

רוב המלגות המיועדות לסטודנטים מתחלקות לפי קריטריונים שונים, החל מרקע כלכלי ועד לארץ המוצא שלהם. מענה על השאלות הבאות יעזור לכם להכיר את מאפייני המלגות השונות ולאתר בקלות רבה את זו שמתאימה לכם:

 

1. האם חלפו פחות מ-5 שנים מיום שחרורכם מהצבא או מסיום השירות הלאומי? גופים ממשלתיים ופרטיים רבים מעניקים מלגות לימודים לאוכלוסיית החיילים המשוחררים ולמסיימי שירות לאומי. כך למשל האגף והקרן לחיילים משוחררים מציעים את מלגות האפוטרופוס הכללי לחיילים משוחררים ולמסיימי שירות לאומי של 24 חודשים, שטרם חלפו 5 שנים ממועד שחרורם. מדובר במלגות בגובה 2,500 ₪ המיועדות ללימודים לתואר ראשון, לימודים טכנולוגיים, לימודי מקצוע, לימודי הוראה, השלמת בגרויות וקורסים טכניים.

 

גם אוניברסיטאות מעניקות מלגות לחיילים ולמשוחררים משירות חובה, כמו גם למסיימי שירות לאומי, כחלק ממלגות האפיון שלהם. אגודת הסטודנטים או המדור למלגות, הם הכתובת לבירורים בנושא.

 

2. האם השתייכתם למערך הלוחם? חלק מהמלגות מתמקדות ספציפית בחיילים שעונים לאפיונים מסוימים, כמו לדוגמה תכנית IMPACT של ארגון ידיד צה"ל בארה"ב ובפנמה, שנועדה לסייע לחיילים משוחררים מהמערך הלוחם שמגיעים ממשפחות מעוטות יכולת כלכלית. קבלת המלגה מותנה בפעילות חברתית לאורך השנה, וכל מלגאי זוכה למימון על ידי תורם אישי המלווה אותו לאורך כל לימודי התואר הראשון. בשונה ממלגות אחרות הדגש בתכנית הוא על היכרות וקשר רציף שנוצרים בין החייל לתורם המלווה.

 

3. האם במהלך השירות הוכרתם כחיילים בודדים? תכניות אחרות בהן קרן הישג, מיועדות להעניק מלגות לחיילים משוחררים שהוכרו כחיילים בודדים בצה”ל. המלגה כוללת מימון שכר הלימוד לתואר ראשון, וכן תמיכה חודשית להוצאות קיום. קבלת המלגה מותנה בביצוע פעילות התנדבותית בקהילה באחד מהתחומים שמוצעים בהישג.

 

4. האם אתם עולים חדשים? מלגות שונות מכירות בחשיבות הרקע שממנו הגיע כל סטודנט, ומעניקות לעולים חדשים את העזרה הנדרשת כדי לעקוף מכשולים כלכליים. מלגות הארגון היהודי-אמריקאי היא"ס לדוגמה, פתוחות בפני עולי כל המדינות שהגיעו לישראל משנת 2008 ואילך, וכן בפני יוצאי אתיופיה שעלו משנת 1990. מגישי הבקשה צריכים להיות סטודנטים שסיימו לפחות סמסטר לימודים אחד בתואר שמוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה, ונותרה להם לפחות שנת לימודים אקדמית מלאה לפני סיום התואר.

 

5. האם אתם מעוניינים להתנדב? קיימות גם מלגות סיוע בשכר הלימוד שמוענקות לסטודנטים שמוכנים לתרום מזמנם לקהילה. מלגות הסוכנות היהודית למשל, מיועדות לקהלי יעד מגוונים, בדגש על סטודנטים שלומדים בפריפריה, בוגרי כפרי עליית הנוער, עולים חדשים ועוד. קבלת המלגות מותנה בהשתתפותם בפרויקטים ייעודיים ופעילות קהילתית בתחומי החינוך, קליטת העלייה והקהילה.

 

כך למשל קבלה לתוכניות "בוחרים מחר", מאפשרת לחזק קהילות מקומיות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית במסלולים שונים. אחד מהמסלולים מקדם יוזמות לרווחת ניצולי שואה באמצעות חניכה אישית, מפגשים שבועיים, סיורים וסמינרים; מסלול אחר שמיועד לתלמידי רפואה, מיועד להתמודד עם המחסור בכוח אדם רפואי איכותי בפריפריה.

 

6. האם אתם מתמודדים עם אתגרים כלכליים? גם אוניברסיטאות מעניקות מלגות סיוע לסטודנטים שלהן, בהתאם לקריטריונים שונים. באוניברסיטה הפתוחה למשל, חולקו 5,470 מלגות בשנת 2018, מתוכן כ-2,750 היו מלגות לסיוע כלכלי ו-1,000 נוספות היו מלגות לסטודנטים חדשים. הגישה של האוניברסיטה הפתוחה מבוססת על התפיסה לפיה התואר אמור להשתלב בחיים של הסטודנט, כך שמטרת המלגות היא לאפשר לסטודנטים לשמור על רצף לימודים מבלי לפגוע באורח החיים הרגיל שלהם. כל סטודנט רשאי להגיש בקשה למלגה לסיוע כלכלי פעמיים בשנה – בינואר או ביולי.

 

"האתגר של סטודנטים הוא לשלב לימודים תוך כדי החיים עצמם," מציינת שלומית רוז'נסקי, מנהלת המדור לסיוע כלכלי באוניברסיטה הפתוחה. "סטודנטים מגיעים אלינו בכל גיל ושלב בחיים. מצד אחד לומדים כאן סטודנטים צעירים שאין להם גב כלכלי וצריכים לשכור דירה, לממן את הלימודים ולהספיק ללמוד תוך כדי. מצד שני ישנם גם בעלי משפחות, שמרגישים שזו ההזדמנות שלהם להתקדם בחיים ושהתואר יעזור להם."

 

7. האם אתם שייכים לקבוצה בעלת מאפיינים ייחודיים אחרים? ישנן קבוצות רבות נוספות שזכאיות לקבל מלגות על פי אפיונים שונים, שחלק מהסטודנטים ששייכים אליהן עשויים שלא להכיר. נוסף על המלגות שפורטו, באוניברסיטה הפתוחה מוענקות מלגות נוספות גם לסטודנטים ששייכים לאוכלוסיות מיוחדות או עונים על קריטריונים מסוימים.

 

מלגות מסוג זה מוענקות לא רק לחיילים ולמשוחררים משירות חובה או לבוגרי שירות לאומי, אלא גם לתלמידי תיכון ולסטודנטים מהאוכלוסייה האתיופית או החרדית. ישנן גם מלגות קיום ולימודים לסטודנטים הלומדים לתואר שני מחקרי בפסיכולוגיה חברתית, לימודי דמוקרטיה ומדעי המחשב.

בחורה בספרייה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עומדים להגיש בקשה? 3 טיפים לסיום

1. סמנו ביומן – מלגות שונות נפתחות במועדים שונים לאורך השנה. אל תניחו שאם פספסתם מועד של מלגה אחת, אין בנמצא מלגה אחרת שיכולה להתאים לכם ועדיין מחפשת מועמדים.

 

2. אל תסתפקו בטפסים – שלומית רוז'נסקי ממליצה לסטודנטים שרוצים להגדיל את סיכוייהם לקבל מלגה, לא להתבסס רק על הנתונים היבשים שבטופס הבקשה אלא להרחיב ולספר על עצמם גם בסעיף שמאפשר זאת. כל סטודנט מכיר היטב את האילוצים הכלכליים שלו, אבל נסיבות החיים של סטודנטים לא תמיד צפות מהמסמכים שהם מגישים.

 

3. אל תוותרו – התחרות על מלגות מאלצת חלק מהסטודנטים לקבל תשובות שליליות, אבל רוז'נסקי ממליצה לא להרים ידיים במצב כזה ולנסות לפנות שוב במועד נוסף. "סטודנט של האוניברסיטה הפתוחה יכול להגיש בקשה למלגה בכל שנה, ולקבל יותר ממלגה אחת, בכפוף לנסיבות. לכן אנחנו ממליצים לכל מי שנתקל בקושי כלכלי, לנסות ולהגיש אצלנו בקשה."

 

לפרטים נוספים>>

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשימוש הכתבה בלבד! לימודים מלגות כסף תואר השכלה גבוהה
צילום: shutterstock
מומלצים