ונצואלה: צו איסור יציאה למנהיג האופוזיציה
בית המשפט העליון שנשלט ע"י נאמני מדורו התיר לחקור את חואן גוואידו, שהכריז על עצמו כנשיא הזמני. זאת, על אף אזהרה אמריקנית ל"השלכות חמורות" אם ייפגע
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מייקל מורנו, נשיא בית המשפט שנשלט על ידי נאמני הנשיא ניקולס מדורו, קבע בהחלטתו כי גוואידו "מנוע מלעזוב את המדינה עד להשלמת חקירה נגדו". החקירה, נכתב, תיפתח נגדו כיוון ש"פגע בשלום הציבור". בית המשפט נעתר בכך לבקשת התובע הכללי של ונצואלה, טארק סאב, על בסיס האשמות שגוואידו סייע למדינות זרות להתערב בענייניה הפנימיים של המדינה.
כמחוקק ומנהיג "האסיפה הלאומית" - הפרלמנט שנשלט על-ידי האופוזיציה - לגוואידו בן ה-35 יש חסינות מפני חקירה, אלא אם כן בית המשפט העליון מאפשר אותה כפי שאכן עשה.
בעקבות עתירתו של התובע הכללי, היועץ האמריקני לביטחון לאומי ג'ון בולטון הזהיר מפני "השלכות חמורות לאלו שינסו לפגוע בגוואידו". בית המשפט, יצוין, לא אפשר בהחלטתו לעצור את מנהיג האופוזיציה.
גוואידו עצמו אמר כי בבקשת התביעה "אין חדש תחת השמש". עוד לפני פרסום החלטת בית המשפט, הוא פנה לשופטים ואמר כי משטרו של מדורו נמצא ב"שלב הסופי שלו" וכי "אל לכם להקריב את עצמכם עבור גוזל השלטון הזה וכנופייתו". במסיבת עיתונאים שערך, הוסיף גוואידו כי "אנחנו כאן. נמשיך לפעול ולעבוד כדי למנוע משבר הומניטרי".
המהלך נגד גוואידו מגיע ברקע המתיחות הגואה בין וושינגטון לקראקס. שלשום הודיעה ארה"ב על הטלת סנקציות נגד תעשיית הנפט של ונצואלה - צעד חריף בניסיון להדיח את מדורו. לפי ג'ון בולטון, הסנקציות על חברת הנפט PDVSA ימנעו מוונצואלה גישה לנכסים בשווי 7 מיליארד דולר, ובשנה הבאה תפסיד ונצואלה רווחי ייצוא של יותר מ-11 מיליארד דולר. בנוסף, אתמול הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי תעניק לגוואידו שליטה על נכסים מסוימים של ונצואלה, כגון חשבונות בנק ממשלתיים.
בולטון, אגב, הגיע שלשום לתדרוך בנושא בבית הלבן עם מחברת שבה היה רשום מה שעשוי להיראות כאיום כלפי קראקס: "5,000 חיילים לקולומביה". קולומביה היא שכנתה של ונצואלה, וכשבבית הלבן התבקשו להסביר את המשפט ענו: "כפי שטראמפ אמר, כל האופציות על השולחן". אחרי שנבחר לנשיא ארה"ב אמר טראמפ שהוא לא פוסל התערבות צבאית בוונצואלה נגד הממשלה הסוציאליסטית של מדורו.
מאז שמנהיג האופוזיציה הכריז על עצמו כנשיא הזמני, ארה"ב ויותר מ-20 מדינות אחרות (כולל ישראל) הכירו בו כנשיא ונצואלה. בשבוע שעבר אמר טראמפ על המצב: "העם בוונצואלה דיבר באומץ נגד מדורו ובעד חופש ושלטון החוק". הוא הוסיף כי בכוונתו לנצל את עוצמתה של כלכלת ארה"ב וכוחה הדיפלומטי "על מנת להשיב את הדמוקרטיה לוונצואלה". מדורו הגיב בסגירת השגרירות בארה"ב.
בתוך כך, אתמול נחשפו נתונים מדאיגים על המשבר הקשה שפרץ בוונצואלה מאז השבעתו לנשיאות של מדורו - שהביאה להפגנות ברחבי המדינה נגדו. לפי נתונים שפרסם האו"ם, יותר מ-40 בני אדם נהרגו רק בשבוע האחרון בשל אלימות פוליטית - ובכללם 26 שנורו למוות על ידי כוחות הממשלה, 5 שנהרגו בפשיטות על בתים ו-11 במהלך אירועי ביזה. בנוסף, 850 בני אדם נעצרו בין 21 ל-26 בינואר - ובהם 77 ילדים.