גדעון סער על גנץ: מועמד בלי ניסיון, הכישלון ודאי
שר הפנים לשעבר אמר כי הוא לא מאמין שתפקיד רה"מ שמור לגנרלים, אך לא פוסל לשתף את הרמטכ"ל לשעבר בקואליציה עם הליכוד. בריאיון לאולפן ynet אמר סער: "מי שקורא לתקן את ההישג החשוב ביותר של הממשלה האחרונה, חוק הלאום, אינו במחנה הלאומי"
שר הפנים לשעבר גדעון סער, שחוזר אחרי ארבע שנים לפוליטיקה ומתמודד בפריימריז של הליכוד, מצטרף לביקורת בימין על הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ בעקבות נאומו הראשון.
הכל על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
בריאיון שערך הבוקר (רביעי) באולפן ynet אמר סער כי למרות הכבוד שהוא רוחש לעברו הצבאי של גנץ, תפקיד ראש הממשלה אינו נמצא במסלול הקידום של גנרלים. "לראשות הממשלה מגיעים עם ניסיון כלשהו, מדיני, פוליטי, פרלמנטרי או מיניסטריאלי", טוען סער. "אדם שלא עשה שום דבר בתחום הזה, אני חייב להגיד, גם לפי ניסיון העבר שלנו, הכישלון שלו הוא ודאי. להציג מועמדות לתפקיד הזה עם אפס ניסיון, אפילו של משרד קטנטן זאת יומרה חלולה שאיננה יכולה להסתיים אלא בהתרסקות".
סער התייחס גם לאמירות מחבריו למחנה, ששייכו את גנץ למחנה השמאל למרות שברשימתו המתגבשת נמצא גם חבר הליכוד לשעבר משה (בוגי) יעלון, ואנשי ימין נוספים דוגמת יועז הנדל וצבי האוזר: "על בסיס מה שאנחנו מזהים בהתבטאויות הלא רבות, הלא מפורטות, הלא עמומות וגם מהאמירה 'אין ימין ואין שמאל', הוא שגנץ אינו בצד של המחנה הלאומי. אגב, זה לגיטימי. אני לא חושב שצריך לבוא לבחירות מחופש. אני חושב שצריך להתווכח".
למה הוא לא חלק מהמחנה הלאומי?
"אם הוא אומר על ההישג הכי חשוב של המחנה הלאומי בכנסת היוצאת, חוק הלאום, שהוא בסיס הקונצנזוס של מדינת ישראל, הדגל, ההמנון וחוק השבות, שאותו צריך לתקן כאמירה פוליטית ראשונה - אז בוא נגיד שזה ממצב אותו בצד שממול, וזה בסדר, זה לגיטימי. זה ממצב אותו יחד עם כל אלה שאמרו את זה כבר, כמו ציפי לבני ויאיר לפיד. לא הייתה כאן מילה שנאמרה ולא שמענו, או לא היינו יכולים לשמוע אותה מיאיר לפיד".
אבל אתה לא מתייג אותו כאיש שמאל.
"אני רק טוען שצריך לבוא עם דרך ברורה", המשיך סער. "אני מפריד בין שיח מכבד וויכוח ענייני ומנומק, לבין תפקידנו לכפות על הצד השני להציג עמדות ברורות".
נדמה שגנץ דיבר במושגים שאתה יכול להתחבר אליהם ברמה הפוליטית, כמו "זאת לא מלוכה, המדינה היא לא אני", זה לא ימין ושמאל - אלה עובדות פוליטיות.
"מדינת ישראל היא דמוקרטיה. אזרחי ישראל יכריעו ב-9 באפריל למי לתת את המנדט. הם אלה שהחליטו בשלוש מערכות הבחירות האחרונות לתת את המנדט לליכוד בראשות נתניהו ואדרבא גנץ מתמודד. אז למה להשתמש בסיסמאות שאין להן זיקה להליך הדמוקרטי שאנחנו נמצאים בתוכו? אני חושב שזה בא לחפות על חוסר גדול מאוד.
"לי יש כבוד לעבר הצבאי של בני גנץ, אני לא חושב שהיום אנחנו צריכים, כפי שאני שומע אצל חלק מהדוברים, לסרוק את עברו הצבאי. ראשות הממשלה היא לא במסלול הקידום של גנרלים בצבא. לראשות ממשלה מגיעים עם ניסיון כלשהו. מדיני, פוליטי, פרלמנרטי, מיניסטריאלי. אדם שלא עשה שום דבר בתחום הזה, אני חייב להגיד שגם לפי ניסיון העבר שלנו, הכישלון שלו הוא ודאי".
הוא לא כשיר להיות ראש ממשלה?
"אם חושבים שהמערכת הפוליטית היא מערכת צבאית שנותנים בה פקודות והיא מערכת היררכית - זה ממש לא ככה. זו המערכת הכי מורכבת בעולם, ואני שואל - מה מכשיר אליה? זה כמו לקחת פוליטקאי או איש עסקים מבריק ולתת לו לפקד על צה"ל. אין שום קשר. לכן, לצד הכבוד שאני רוחש לכל אדם וגם לבני גנץ, שעשרות שנים היה במדים, אני אומר: גם מבחינת הדרך וגם מבחינת הניסיון הרלוונטי להצלחה בתפקיד, בעצם לא הוצג לנו שום דבר".
תוכלו לשבת יחד באותה ממשלה? כי האמירות שנאמרו אתמול לא נעימות לאוזנו של נתניהו.
"ברגע זה אני לא מרכיב את הממשלה. אני מאוד מקווה, ואפעל יחד עם חבריי בבחירות כדי שהליכוד ירכיב את הממשלה הבאה. אני בוודאי לא פוסל את המפלגה החדשה הזאת מלהיות שותפה קואליציונית, אבל אני חושב שבשביל זה אנחנו צריכים לנצח בבחירות".
סער ניסה לפרש את דבריו של גנץ על הסכסוך עם הפלסטינים. "חשוב לתת תשומת לב רבה למי שאומר 'אין ימין ואין שמאל. אם יתברר שאין דרך להגיע לשלום בעת הזאת, נעצב מציאות חדשה'. אני תוהה אם מאחורי המשפט הכללי שמוצמדות לו גם מילות הקוד 'לחזק את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית', לא עומדת כוונה לנסיגה חד צדדית בהיעדר פרטנר, כפי שהציע לא מזמן המכון למחקרי ביטחון לאומי, אשר לפי הפרסומים גנץ היה מעורה בגיבוש התכנית.
"אם גנץ חושב שצריך להחיל את הריבונות, שיאמר את הדברים בצורה ברורה. אני חושב שכאשר רואים את הקונטקסט של הדברים התחושה היא שהכוונה ללכת למהלך חד-צדדי. ואני חושב, כשאתה אומר 'אין ימין ואין שמאל' אתה רוצה לקבל קולות גם מימין וגם משמאל. בסוף אחרי הבחירות מישהו מתאכזב, כי או שאתה בימין או שאתה בשמאל. או שאתה תומך בהחלת ריבונות - או שאתה בעד נסיגה חד צדדית. אני חושב שהנושא הזה של הדרך הוא הסוגיה המרכזית.
"אני מאוד חושש ממהלך חד-צדדי,ואני חייב לומר שגם אנשים רציניים מאוד מציעים את זה. אני חושב שזה דבר מאוד מאוד מסוכן, יש לנו ניסיון מסוים עם נסיגות חד צדדיות. לכן צריכה להיות כאן בהירות. מה זאת אומרת 'אם יתברר שאנחנו לא יכולים להגיע לשלום'? אין לך דעה אם אנחנו יכולים להגיע בטווח הזמן הנראה לעין? אני חושב שלאזרחי ישראל ראויים לקצת יותר פירוט".
לסיום, פחות משבוע לפריימריז, לאיזה מקום תגיע לדעתך?
"אני אף פעם לא עוסק בספקולציות, אני עוסק בעבודה קשה בקרב חבריי לליכוד. זה ודאי הרבה יותר קשה כשבאים מבחוץ, בלי לשכת שר או מערכת שעומדת לרשותך, ואחרי ארבע שנים שלא היית בזירה ורוצה לכבוש את מעמדך מחדש. בעזרת השם אני מאמין שהחברים ביום שלישי הבא יראו שלשלב אותי כחלק מהנהגת התנועה שיכולה להועיל גם לניצחון בבחירות וגם אוכל לתרום מניסיוני וכישוריי בניהול ענייני המדינה לאחר מכן".