שתף קטע נבחר

הפוקדים - הכוח האמיתי בפריימריז בליכוד: "נפתחת לנו חזית עם שרים"

הם לא ניצבים בחזית ובדרך כלל נמלטים מאור הזרקורים: רשימת הליכוד לכנסת הבאה תוכרע במידה רבה על ידי הפוקדים הגדולים. "גם חברי הכנסת הפופולריים לא מזניחים אותנו", אמר אחד הפוקדים ברקע הקטנת מספר הסימונים בטופס הבחירה. "יהיו כעסים כי אי אפשר להכניס את כולם"

"נפתחה לנו חזית לא רגילה עם שרים וחברי כנסת, שחלקם יהיו מחוץ לרשימת המומלצים". ביום שלישי הקרוב תערוך מפלגת השלטון את הבחירות המוקדמות להרכבת הרשימה לכנסת ה-21. כמה ימים לפני הפריימריז, אומר ל-ynet פוקד גדול בתנועת הליכוד כי "המצב הפעם מורכב יותר מתמיד". דבריו של אחד מאותם אלה שיהוו גורם מכריע בסוגיה נאמרו ברקע שינוי מספר הסימונים בטופס הבחירה מ-16 ל-12.

 

כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

"מיפקדים" גדולים בליכוד ולא רק בה היוו תמיד חלק בלתי נפרד מהמשחק הפוליטי עם פתיחת עונת הפריימריז. לא מדובר כאן רק באקט פוליטי צבעוני ומתוקשר, אלא באירוע חורץ גורלות לשרים ולחברי הכנסת המכהנים. זאת הופכת להיות התרחשות שמשרטטת קווים לדמות המפלגה ומסמנת את מוקדי הכוח שלה.

נערכים לפריימריז בליכוד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נערכים לפריימריז בליכוד(צילום: ירון ברנר)

עם סיום אירועי הפריימריז, הנטייה היא לסמן את השרים החזקים ואת חברי הכנסת שצברו הון פוליטי וטיפסו לצמרת הרשימה. ואולם, מאחורי הרשימה שהורכבה מסתתרים גורמים אחרים במשחק: אלה הם הפוקדים הגדולים. הם לא ניצבים בחזית, הציבור לא מכיר אותם ובדרך כלל הם נמלטים מאור הזרקורים.

 

מי הם אותם פוקדים שנבחרי הציבור לא מוותרים עליהם? ומה היכולת של מיפקד גדול בארגון מסוים להשפיע? פעילים מרכזיים בליכוד וחברי כנסת שמכתתים את רגליהם בכל רחבי הארץ מודים כי הפעם הקרב יהיה קשה מתמיד. לא רק בגלל הצפיפות בצמרת והניסיון של כל חברי הכנסת (פרט לבני בגין) להיבחר שוב, אלא שבניגוד לעבר מספר הנבחרים שניתן לסמן בטופס קטן כאמור באופן משמעותי.

 

הפריימריז בליכוד ()

142 מועמדים מתמודדים ל-30 מקומות ריאליים (לפי הממוצע בסקרים נכון לעכשיו). לשרים וחברי הכנסת המכהנים הצטרפו בהתמודדות כמה דמויות בולטות כדוגמת השר לשעבר גדעון סער, השר יואב גלנט שעבר לליכוד מכולנו וראש העיר ירושלים לשעבר ניר ברקת.

 

המשמעות: כאב ראש לא קטן עבור הפוקדים הגדולים, שיצטרכו להותיר חלק מהפוליטיקאים המכהנים מחוץ לרשימה. "עשרה חברי כנסת הולכים הביתה", אמר הפוקד הגדול. "העובדה שמספר חברי הכנסת גדל בקדנציה הנוכחית, אבל מספר הסימונים ברשימה הארצית ירד - גורם לכך שנפתחת לנו חזית לא רגילה עם שרים וחברי כנסת שחלקם יהיו מחוץ לרשימת המומלצים. כשצריך לסמן רק 12 - ברור ש-18 יכעסו כי אי אפשר להכניס את כולם".

 

בליכוד יש המייחסים משקל רב למיפקדים המאורגנים, ולעומת זאת יש הטוענים כי כוחם מוגבל ויותר מזה, אף הולך ויורד בשנים האחרונות. את מקומם של הפוקדים הגדולים תופס ציבור המצביעים החופשיים - המתפקדים למפלגה שמצביעים בדרך כלל לפי צו מצפונם.

 

"בסוף זה חייב ללכת יחד" 

ואף על פי כן, הקרב על ליבם של הפוקדים לא חלף מן העולם. "מתוך כ-100 אלף מתפקדי ליכוד, אם אתה נמצא בדילים הנכונים ומצבך טוב בקרב הפוקדים הגדולים - אתה מתחיל את המרוץ עם בסיס מסוים, שהוא חשוב בקרב כזה", אומר פוקד אחר. "לכן, גם חברי הכנסת שנחשבים לפופולריים בציבור הכללי, לא מזניחים את המיפקדים והפוקדים. בסוף זה חייב ללכת יחד".

רשימת שיריונים של מפלגת הליכוד ()

 

המיפקדים הגדולים בליכוד נולדו בשני ערוצים: האחד, קבוצות אינטרסים שונות שהבינו כי על מנת שקולם יישמע היטב בבית המחוקקים, יש צורך בהפעלת לחץ על הנבחרים באמצעות כניסה לאזור הרגיש ביותר שלהם - תהליך הבחירה מחדש. השני, חברי כנסת מכהנים או נבחרי ציבור שהחליטו להיכנס לזירה או להמשיך בה והבינו שהם צריכים מאחוריהם מחנה גדול ומיפקד שמזוהה עמם.

 

יו"ר הקואליציה לשעבר, ח"כ דוד ביטן, מזוהה עם מיפקד גדול שנערך באזור השפלה (הכולל אלפי מתפקדים) ונחשב לבעל עוצמה רבה, בעיקר לנוכח העובדה שהוא הוכיח את עצמו בשתי מערכות הבחירות הקודמות. לקראת הבחירות ב-2013, ביטן ניצח באמצעות המיפקד שלו את נציגו של שר העבודה והרווחה חיים כץ במחוז (אך לא נכנס לכנסת בגלל האיחוד עם מפלגת ישראל ביתנו, שהוריד את מספר המנדטים של הליכוד). ב-2015 ביטן נבחר לכנסת על ידי אותו מיפקד שגדל והתרחב בקדנציה הנוכחית.

דוד ביטן (צילום: ירון ברנר )
ח"כ ביטן(צילום: ירון ברנר )

מיפקד דומה קיים גם בירושלים סביב יו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, והוא כולל בתוכו לא מעט בני העדה האתיופית וחלקים במגזר החרדי. בשונה מביטן, שכוח המיפקד שלו הוכח פעמיים, אצל אמסלם עוד לא ברור במה יתרום המיפקד: האם תומכים מגיעים באחוזים גבוהים להצביע? האם יצביעו ברשימות מאורגנות כ"בלוק" וכו'?

 

"במיפקדים מאורגנים כמובן שיש כוח מאוד גדול לפוקדים הגדולים", אמר בכיר שמעורה בנושא. "אבל זה לא רק זה. מתייחסים לפוקד של 300 קולות ולפוקד של אלף קולות באותה הרצינות".

 

יתרון נוסף למיפקדים המדוברים נוגע ליכולת לייצר באמצעותם מכפלת כוח: בזמן שחבר כנסת מסוים נהנה לדוגמה מתמיכה גדולה של מיפקד גדול בצפון, הוא רוקם דיל עם חבר כנסת נוסף שעוצמתו במחוז אחר. כך, יחד, הם מבטיחים תמיכה אחד לשני ומגדילים את כוחם.

חיים כץ ישיבת ממשלה (צילום: מארק ישראל סלם )
השר חיים כץ(צילום: מארק ישראל סלם )

בהקשר זה יצוין כי בליכוד מוכרים עוד כמה מוקדי כוח בלתי-מבוטלים, שכל אחד מהם מונה אלפי מתפקדים ובכוחם להשפיע על התוצאות. דוגמה לכך היא התעשייה האווירית המזוהה עם יו"ר ועד העובדים לשעבר, שר העבודה והרווחה כץ. קבוצה של 8,000 מתפקדים ידועה כבעלת עוצמה, לא רק בגלל האחוזים הגבוהים שנענים ליום פקודה בקלפי אלא גם בגלל האחידות בהצבעה.

 

"הם מקבלים רשימה מסודרת רגע לפני הכניסה לקלפי ובדרך כלל מצביעים לפיה", אומר אחד הפוקדים. שיטה דומה קיימת בהסתדרות העובדים המונה גם היא אלפי מתפקדים ובהסתדרות הלאומית, ארגון העובדים השני בגודלו. בקרב חברי הכנסת והשרים איש לא מעז לזלזל באותם מיפקדים ובאותם פוקדים שמובילים אותם.

 

אבל לעיתים מתרחשים "קלקולים". השר כץ ניהל לקראת בחירות 2013 מאבק להוצאתו של כרמל שאמה-הכהן (כיום ראש העיר רמת גן) מהכנסת. הפנייה של כץ, שכיהן אז כחבר כנסת, הועברה אז לכל המפקדים המאורגנים. שאמה-הכהן ניהל קמפיין נגד, פנה למתפקדים החופשיים, אבל לא ויתר גם על המאורגנים. איך זה נגמר? למרות הקרבות, שאמה-הכהן נכנס לכנסת. אפילו בקלפי בשוהם, שמזוהה עם התעשייה האווירית, הוא קיבל לא מעט קולות.

 

מ"קבלה לעם" ועד "הליכודניקים החדשים" 

ברשימת הקבוצות בעלות העניין ניתן לציין בין היתר את תנועת "קבלה לעם", שמכילה מאמינים בתורת הסוד והמיסטיקה היהודית. הם הצטרפו לליכוד כדי להשפיע ואף הגדילו את כוחם במפלגה באופן משמעותי בשנתיים האחרונות. לפי הערכות, מדובר על כ-3,000 חברי התנועה שנמנים עם מתפקדי הליכוד.

 

עוד ברשימה: אנשי יהודה ושומרון, שהתפקדו באופן מרוכז ומאורגן לליכוד כדי להפעיל לחץ בסוגיות חשובות, וכן "הליכודניקים החדשים" – קבוצה שמונה כמה אלפי מתפקדים. ראשיה טוענים כי מדובר ב-7,000 בעלי זכות הצבעה, אולם במפלגה מעריכים שמדובר בכ-5,000. בדומה לקבוצות אחרות בעלות עניין, מרבית חברי הקבוצה הם צעירים, בעלי אג'נדה שמעוניינים להחזיר את הליכוד לערכים של פעם.

 

 

בליכוד יש מי שמאשימים את ה"ליכודניקים החדשים" בכך שהם אנשי שמאל שהצטרפו כדי להחליש את הליכוד. כמו במקרים של מיפקדים חדשים אחרים, גם כוחם עדיין לא הוכח, ולא ברור האם כשהם מבקשים לסגור חשבון עם חברי כנסת שסגנונם נחשב בוטה יותר – מדובר בהצהרה בלבד או שהם יודעים להגשים את המטרה.

 

בדומה לרשימות הנגד שמובילים חברי הקבוצה, נשאלת גם מה כוחם לקדם את מי שהם תומכים בו במוצהר - השרים צחי הנגבי וגילה גמליאל וחברי הכנסת שרן השכל ויהודה גליק. ואולם, לא ברור עדיין אם ניתן לראות ב"ליכודניקים החדשים" קבוצה מלוכדת בעלת כוח והשפעה במפלגה משום שכוחם עוד לא נמדד.

 

מיפקד קטן יותר ביחס לאחרים הוא המיפקד בדרום. מדובר במיפקד של כ-1,000 איש, המזוהה עם הרב מאיר מאזוז. בין המטרות שמארגני המיפקד הציבו לעצמם: בחירתו של ד"ר שלמה קרעי שיתמודד על משבצת השריון בדרום. מיפקד אחר הוא זה שבהסתדרות העובדים וההסתדרות הלאומית. סיעת הליכוד בהסתדרות מונה כמה אלפי מתפקדים, הכוללים גם את עובדי רשות שדות התעופה. גורמים בסיעה אומרים כי מדובר בכ־6,000 מתפקדים, ואליהם צריך להוסיף את המתפקדים מההסתדרות הלאומית. 

 

רשימות החיסולים

מה שיכול להיחשב להישג גדול עם כניסה לרשימת הפוקדים הגדולים, יכול ברגע אחד להתהפך, לפעמים גם דקות ספורות לפני שהמתפקדים נכנסים להצביע בהוראת הפוקד הגדול.

 

"המפתח ליום הפריימריז הוא מודיעין טוב", אומר גורם פוליטי בכיר. "לפעמים אתה הולך לישון בלילה שלפני הפריימריז רגוע כי אתה נמצא ברשימות הפוקדים הגדולים, אבל ביום הפריימריז מישהו מנהל מסע חיסול נגדך וגורם לכך שברגע האחרון תצא מרשימת המומלצים. את הדבר הזה צריך לתפוס בזמן".

 

הדרך להימנע מהפתעות כאלה, אומרים חברי כנסת, היא לעקוב אחר רשימות המומלצים לאורך כל היום בלי הפסקה. "כמעט לכל חברי הכנסת והשרים יש נציגים בקלפיות הגדולות שהתפקיד שלהם לאתר את הבעיות אם הן קורות. ברגע שאיש שלנו עומד בקלפי ורואה קבוצה מאורגנת נכנסת עם רשימת מומלצים שאנחנו לא חלק ממנה, אנחנו מיד מתחילים לעבוד מאחורי הקלעים כדי למנוע את מה שניתן ולתקן את מה שעוד אפשר לתקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מתכוננים לפריימריז בליכוד
צילום: ירון ברנר
מומלצים