סמסונג: הרבעון הנוכחי קודר, אבל בראייה שנתית - המצב לא נורא
בדומה לאפל, אינטל ואחרות נפגעה גם הענקית הקוריאנית מההאטה בשוק המובייל וממלחמת הסחר; ההכנסות ירדו ב-10%, בעיקר בגלל חטיבות המובייל ושבבי הזיכרון. ואולם, ברבעון הבא צפוי להופיע הטלפון שיוציא את החברה מהבוץ, וישיב את הניצוץ לעיני המשקיעים
סמסונג פרסמה אמש (ד') את דוח הרבעון הרביעי של 2018, שהציג שחיקה בהכנסות וברווחים בשל האטת עסקי הליבה שלה - שבבי זיכרון ומכשירי מובייל. ההכנסות הרבעוניות עמדו על 59.27 טריליון וון (53 מיליארד דולר), ירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2017. הרווח התפעולי עמד על 10.8 טריליון וון (9.7 מיליארד דולר), ירידה חדה של 29% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה קודם לכן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אפל פרסמה דוחות טובים לרבעון: המניה זינקה
צרות באינטל: פרסמה תחזית חלשה ל-2019
סמסונג השלימה את רכישת קורפוטוניקס הישראלית
הירידה החדה ביותר נרשמה בהכנסות חטיבת הזיכרונות של החברה, שמפתחת שבבי DRAM ו-NAND, ומהווה מנוע רווחים מרכזי עבורה. לטענת סמסונג, נבעה הירידה מאי ודאות בשוק שמקורה בהשפעות מאקרו-כלכליות. או במילים אחרות - מלחמת הסחר שבין ארה"ב וסין הובילה למתחים וצמצם הזמנות רכיבים. כל חברות הטכנולוגיה הושפעו מהמתח הזה ברבעון החולף, וסמסונג אינה יוצאת דופן.
חטיבת המובייל סבלה אף היא מירידה בהכנסות, השפעה ישירה של ההאטה בשוק המובייל העולמי והעובדה שמכשירי ה-S9 לדגמיהם וה-Note 9 נתפסו כרענון חומרה ולא שיפור מהותי על פני קודמיהם, מה שמשך פחות צרכנים. סמסונג צופה שהביקוש לסמארטפונים וטאבלטים ימשיך לרדת ברבעון הקרוב, אך בסופו מחכה נקודת אור: השקת הגלקסי S10.
עתה, כשפורסם הדו"ח, יכול הניצוץ לשוב לעיני משקיעי סמסונג: עברה עליהם תקופה איומה למדי, עם ירידה מתמשכת במכירות ובהכנסות חטיבת המובייל, האיום המתמשך מצד וואווי שממשיכה לצמוח ולנשוף בעורפה של הענקית הקוריאנית, וההאטה הכוללת בשוק הסמארטפונים שמטבעה לא פוסחת גם על חברות חזקות. הרבעון האחרון היה גדוש במתחים, ודו"ח Q4 היה מין נקודת מבחן לחברה ולמשקיעיה - כזו שתראה כמה מהם יעזבו. והנה, הגיע ה-31 בחודש ונגלו הקלפים: כמו שנפגעו יצרניות מכשירים כאפל ויצרניות רכיבים כאינטל, נפגעה גם סמסונג במקרה שלה, בשתי החזיתות.
החלוץ הבא כבר מעבר לפינה
הדו"ח הנוכחי אמנם קודר, אך בראייה שנתית, מצבה של החברה פחות רע משנדמה: סמסונג הכניסה 220 מיליארד דולר במהלך 2018 כולה, ורשמה רווח של 53 מיליארד; מדובר בשיא רווחים חדש עבורה, אותו שברה זה שנה שנייה ברציפות. לחברה יש חוזים ארוכי טווח וכיסים עמוקים, כך שתוכל לשרוד את התקופה הבעייתית, ולהיערך לבאות. הגלקסי S10 הנ"ל, שהשקתו תציין עשור לסדרת היוקרה של סמסונג, הוא סיבה טובה לאופטימיות. בכל פעם שסמסונג שוברת את המסגרת העיצובית שלה ומציגה חידוש שימושי, העניין משתלם לה היטב: הגלקסי נוט בעל העט הנשלף, הגלקסי S4 שהציג חידושי ממשק רבים, הגלקסי S8 בעל המסך שגולש לשוליים - כולם היו ללהיטי מכירות.
ה-S10 עשוי להיות הדבר הבא: עם מסך שמכסה את כל החזית ומצלמת סלפי בתוך חריר מובנה, שיפורי ממשק וצילום, לא אופתע אם יתמקם כחלוץ נבחרת האנדרואידים. ובניגוד לוואווי, תוכל סמסונג להפיצו במכולות שלמות בשוק האמריקאי - שוק שפחות התלהב מסדרה S9, ואוהב לקנות טלפונים יקרים. והגלקסי S10 הוא רק אחד משלושה מכשירים מרכזיים עבור החברה ב-2019, כשהשני הוא הדור הבא של ה-Note והשלישי - הטלפון ההיברידי שמכונה גלקסי F.
להערכתי, השקת הסמארטפון בעל המסך המתקפל תהווה נייר לקמוס לבשלות השוק עבור תצוגות שכאלה. סמסונג מוכרת כיום תצוגות בכל הגדלים והמינים, ואם תצליח לסנוור ולהפתיע ביכולות המסך המתקפל שלה - תוכל לקדם משמעותית את חטיבת המסכים. אם תצליח סמסונג לסמן עצמה כברירת מחדל בתחום התצוגות הגמישות, תוכל לפתוח אפיק רווח עצום: מסכים צורניים, שאפשר לעצב בהתאם למבנים, כלי רכב, מוצרים ועוד, יהפכו לדבר מבוקש בכל העולם.