עצורי מחאת יוצאי אתיופיה שוחררו: "מתריעים במשך שנים שהקהילה על הקצה"
בית משפט השלום בתל אביב הורה על שחרורם של כלל העצורים ממאורעות אמש בעיר, המשטרה לא ערערה והם שוחררו לביתם. אחת ממובילות המחאה: "אנשים באו וזעקו מדם ליבם את המסר. כל אחד מאיתנו עובר לפחות מקרה אחד של גזענות בשבוע"
קהילת יוצאי אתיופיה מסכמת את יום המחאה אתמול (ד') כמפגן כוח מרשים ומוצלח - הגדול מאז 2015 - שלדברי חבריה הוא רק יריית פתיחה להמשך הפעילות במישורים שונים למיגור אלימות משטרתית כלפיהם.
הם בעיקר מקווים שמה שייזכר הן שש השעות הראשונות, שבהן אלפים רבים של מפגינים צעדו ברחובות תל אביב במחאה עוצמתית, שאמנם נשמעו בה התבטאויות רדיקליות, אך לא הייתה אלימה – הרבה בזכות שיקול הדעת שהפגינה המשטרה, ששמרה על מרחק מההתרחשויות. עם זאת, ההתפרעויות האלימות של עשרות צעירים בתום העצרת בכיכר רבין – מעיבים על תחושת ההישג והותירו טעם חמוץ בפיהם של רוב המפגינים השקטים.
"באופן כללי המחאה התנהלה בצורה מופתית ומסודרת", אומרת דיקלה בסופקד, ממארגני ההפגנה. "צריך גם לומר מילה טובה על המשטרה שהפיקה לקחים מ-2015 ולא הציבה שוטרים בפרונט, כך שלא ראינו אותם בכלל ברוב שעות ההפגנה. אנשים באו וזעקו מדם ליבם את המסר.
"אמנם מה שהצית את המחאה הפעם היה הסיפור של יהודה ביאדגה (הצעיר בן ה-24 מבת ים שנורה למוות בידי שוטר - א.א. וא.ב), אבל יש כל כך הרבה מקרים של גזענות בחברה הישראלית שאנשים סובלים ביום יום. כל אדם בקהילה עובר לפחות מקרה אחד של גזענות בשבוע. ככה אנחנו חיים וזו המציאות שלנו. בסופו של דבר אני חושבת שהעברנו את המסר ואני מקווה מאוד שהממשלה תכנס ישיבת חירום ותדון בצעדים שהיא הולכת לנקוט על מנת להראות לנו שהם לא אדישים, שהם שומעים אותנו, שאנחנו חלק מהעם ומהציבור ויקבלו החלטות כדי ליישם אותן".
בסופקד התייחסה גם להתפרעויות האלימות בסוף יום המחאה ואמרה כי "היו קומץ, בודדים, שעשו בלאגן. זה לא משקף 95% מהמפגינים. לכל כלל יש יוצא מהכלל ואם ישימו על זה את הפוקוס זה יכול להרוס את כל האפקט והמסר של המחאה.
"גם המתפרעים יודעים שזה יכול לפגוע בתדמית של המחאה ולהזיק למטרות שאנחנו בסופו של דבר רוצים להשיג. אנחנו לא מצדיקים את זה, אבל האנשים מתוסכלים וסוחבים איתם מטענים. הם היו צריכים להוציא את זה".
בית משפט השלום בתל אביב הורה על שחרורם של 11 העצורים ממאורעות אמש בעיר, שכללו יידויי אבנים, ניפוץ שמשות ושריפת פחים ובהן נפצעו שישה שוטרים. המשטרה לא ערערה והעצורים שוחררו לביתם.
נציג מחלקת הונאה במשטרה, רס"ב איציק בן הרוש, ביקש להאריך את מעצר החשודים ב- 6 ימים. בין העבירות שייחסה להם המשטרה: תקיפת שוטרים, היזק לרכוש בנסיבות מחמירות והעלבת עובדי ציבור.
עו"ד ארז נגה, סנגורם של חלק מהחשודים, אמר כי "אתמול התקיימה מחאה של הקהילה האתיופית ולאחר סיום ההפגנה נעצרו מספר אנשים. הייתי עד 3 וחצי בלילה בתחנת המשטרה, שוחחתי עם כל מי שאפשר והיו הבנות, שאנחנו לא מגיעים בבוקר לבית משפט. לא ציפיתי שאחרי שצריך להרגיע את השטח אנחנו מקשים בקשת מעצר של 6 ימים. הפרקליטות לא טורחת לציין מה חלקו של כל חשוד, בבקשת המעצר שלי לא מפורט חלקו של כל חשוד. אני מבקש להורות על שחרור כל החשודים ללא תנאים".
עו"ד רחלי גססה, שמייצגת חלק מהחשודים, אמרה: "היו הבנות שמרשי ישתחררו. אני מייצגת צעירים שחלקם לא מהותי ואני לא מבינה איך מביאים בקשה כזאת ודרישה למעצר".
עו"ד ארי שמאי, שמייצג את אחד החשודים, אמר: "מרשי לוחם במגלן סרן במילואים שלעולם לא היה במשטרה. האנשים בתיק הזה אינם מסוכנים. אין במעצר צרכי חקירה. העדים כולם שוטרים כך שאי אפשר לשבש את עדותם ולכן אבקש לשחרר את מרשי ולא לתת למשטרה פרס ניחומים בדמות מעצר בית או הפקדה. האנשים שומרי חוק ולא מסכנים את הציבור".
שופט המעצרים עלאא מסראווה הורה על שחרורם החשודים וקבע כי "מדובר באירועים מאתמול בשלהי מחאה של יוצאי קהילת יוצאי אתיופיה בעיר תל אביב, כשבמהלך סיום המחאה היתה קבוצה של מסר חשודים שעל פי הטענה הזיקו לרכוש ותקפו שוטרים והעליבו אותם.
"בחומר שלפניי מפורט חלקו של כל חשוד וחשוד. אין מחלוקת שמעשה אלימות כלפי עובד ציבור - בפרט שוטרים - הינו מעשה חמור שיש לגנותו מכל וכל. הגעתי למסקנה שאין בפעולות המשטרה כדי לחייב את הישארות החשודים במעצר. כמו כן, באשר לעילת השיבוש מצאתי כי הפעולות אינן חשופות לשיבוש. החשודים רובם ככולם נטולי עבר פלילי והמעשים על אף חומרתם, מבלי להקל ראש בהם, בוצעו בסיטואציה מסוימת ומוגדרת כאשר אין לנתק אותה מההקשר הנרחב של הדברים. מדובר במחאה שקטה שהסלימה לקראת סופה, וחלק מהמעשים אינו ברף חומרה גבוהה". עם זאת, המשטרה יכולה להגיש ערעור עד 16:00. אם לא תעשה כן - ישוחררו העצורים לביתם.
"מתריעים במשך שנים שהקהילה על הקצה"
"הנערים האלה חוו משהו והם מוציאים את התסכול", מסבירה דסש טהיי-מלס. "אנחנו כבר שנים מתריעים שהקהילה על הקצה ותכף הכל מתפוצץ. הילדים האלה שבורים. זה חומר נפץ שאף אחד לא התייחס אליו. עם זאת, יחסית המחאה עברה באופן חלק, אבל היא לא המטרה - אלא רק ההתחלה".
אחת התקוות שהתבדו במחאה אתמול הייתה שהיא תקבץ ישראלים מכל קצוות החברה. אמנם היו גם מפגינים שאינם בני העדה האתיופית, אך הם היו מיעוט. ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), שהייתה בקשר הדוק עם מובילי המחאה, טוענת כי הסיבה לכך היא הכותרות המאיימות מפני אלימות במחאה וההיערכות המשטרתית המוגברת לקראתה, שהרתיעו את רוב האוכלוסייה.
"בני קהילתי יצאו בצדק לממש את הזכות הבסיסית שלהם לומר שהם מאסו במצב", אומרת תמנו שטה. "צריך להפסיק עם מס השפתיים ולעבור לשלב של מעשים, כי יש צעדים שצריכים להתבצע. כמות האנשים שהגיעה, מבוגרים וצעירים, הוכיחה שיש פה קהילה מלוכדת שיודעת לעמוד על שלה. אסור שמישהו יחשוב שאנחנו ילד חורג של החברה הישראלית. משבר האמון הוא מאוד חריף אבל אפשר לתקן אותו".