שתף קטע נבחר

 

עם הפנים לבג"ץ: האפשרות האחרונה של נתניהו

היועמ"ש דחה את בקשת רה"מ להחליט על שימוע רק אחרי הבחירות, וכעת עשוי נתניהו לעתור לבג"ץ. גורמים משפטיים מעריכים כי בג"ץ לא יתערב בהחלטה. שוויון לכול, תקדים הנגבי וזכות הציבור לדעת: אלו הנימוקים שבהם השתמש מנדלבליט בהכרעתו

 

בנימין נתניהו  (צילום: רויטרס)
נתניהו. טרם החליט אם לעתור לבג"ץ(צילום: רויטרס)

היועץ המשפטי לממשלה דחה את הבקשה למנוע אפשרות של הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע לפני הבחירות, וכעת האופציה היחידה שנותרה לראש הממשלה בנימין נתניהו היא לפנות לבג"ץ. במערכת המשפטית נערכו לאפשרות שנתניהו יעתור לבג"ץ בטענה שאין לפרסם את ההחלטה ערב הבחירות בכנסת, וכן בטענות פרוצדרוליות שונות, כמו למשל בטענה שהחקירה עמו לא מוצתה כראוי. עם זאת, טרם ברור אם אכן נתניהו יעתור לבג"ץ.

 

המכתב של היועמ"ש מנדלבליט לנתניהו

המכתב של פרקליטי נתניהו ליועמ"ש

  

גורם משפטי בכיר הבהיר כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שלא להיענות לבקשת נתניהו, נכתבה עם הפנים לאפשרות שיוגש בג"ץ, ויש בה מענה לנושא - כמו למשל זכות הציבור לדעת על אודות נציגיו ערב הבחירות לכנסת. בנוסף, הוזכר במכתבו של מנדלבליט לפרקליטיו של נתניהו תקדים צחי הנגבי - ב-2006 הודיע היועמ"ש דאז לשר כחודש וחצי לפני הבחירות כי הוא שוקל להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע, והשימוע עצמו נערך לאחר הבחירות.

 

פגישת מנדלבליט עם פרקליטי נתניהו    (צילום: ליהי קרופניק)

פגישת מנדלבליט עם פרקליטי נתניהו    (צילום: ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההערכה במערכת המשפטית היא שאם נתניהו יעתור, הסיכוי שבג"ץ יתערב בנושא הוא נמוך. זאת, מכיוון שבג"ץ נמנע באופן עקבי במהלך השנים מלהתערב בהחלטות היועצים המשפטיים לממשלה בנושאי העמדה לדין וחקירה.

 

במכתב, שהועבר מעוזרו הבכיר של היועמ"ש גיל לימון לעורכי הדין של ראש הממשלה, הובהר כי ההחלטה אם להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע לא תתקבל בשבועיים הקרובים. עם זאת, ההערכה היא שבמהלך החצי השני של פברואר יכריע מנדלבליט בעניין העמדתו לדין של נתניהו בפרשות השונות - תיקי 1000, 2000 ו-4000.

 

בתקופה הקרובה צפוי ראש הממשלה לשהות זמן רב יחסית בחו"ל, כחלק מבליץ מדיני לקראת הבחירות - אך הדבר לא צפוי להשפיע על תזמון החלטת היועמ"ש. בתוך כשבועיים צפוי נתניהו להמריא להודו וב-13 בפברואר הוא יטוס לוורשה לכנס בינלאומי נגד איראן.

 כנס משפט ציבורי במלון דן חיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
מנדלבליט. ההחלטה נוסחה עם הפנים לבג"ץ(צילום: אלעד גרשגורן)

מנדלבליט הבהיר כי החלטה לא תינתן בשבועיים הקרובים, אך היא עשויה להתקבל בשבוע שלאחר מכן אז צפוי נתניהו להגיע לוועידת הביטחון השנתית במינכן שבגרמניה. ב-21 בפברואר ייסגרו רשימות המועמדים לכנסת. במרץ אמור נתניהו להיפגש בוושינגטון עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, ובהמשך הוא עשוי גם לבקר במרוקו ובאחת ממדינות המפרץ.

 

יממה לפני החלטת מנדלבליט הבוקר שלחו פרקליטיו של נתניהו מכתב ליועץ וביקשו ממנו לבצע השלמות חקירה, לפני פרסום החלטתו. הם כתבו כי "השילוב של היקפי חומר גדולים ולחץ זמן כבד מעלה חשש לטעויות, וביניהן - החמצת ראיות שנאספו במהלך החקירה אך "אבדו" ולא זכו להתייחסות או למשקל הולם בשלב גיבוש המסקנות, וכן החמצת ראיות שצריכות היו להיאסף בשלב החקירה, אך לא נאספו".

 

בנוגע לתיק 4000, פרשת "בזק-וואלה", דרשו עורכי דינו של נתניהו לחקור "באופן אמפירי ומדויק" את אופי הסיקור, תדירותו, כמותו, איכותו ומהותו, שניתן לראש הממשלה באתר "וואלה". בנוסף, דרשו שייבדק הסיקור בחתכים שונים - סיקור חיובי לעומת שלילי; סיקור בתקופה שקדמה לשליטת שאול אלוביץ' ולאחר שרכש את השליטה באתר; סיקור באתר זה לעומת בכלי תקשורת אחרים; סיקור לנתניהו לעומת נבחרי ציבורי אחרים; וסיקור לשרי תקשורת אחרים - לפני מינוים ואחרי המינוי. 

 

מנדלבליט דחה כאמור את בקשתם לדחיית ההחלטה על השימוע לאחר הבחירות, וכתב כי "לא קמה כל מניעה לקבלת ופרסום החלטה לשקול להגיש כתב אישום בתיקים הנוגעים לראש הממשלה, או בחלקם, בכפוף לשימוע, גם לפני מועד הבחירות". היועץ הבהיר כי "החלטה להמתין עם פרסום ההחלטה בעניינו של ראש הממשלה, על אף סיום תהליך הבחינה של תיקי החקירה הנוגעים אליו, אם התהליך אכן יסתיים, תפגע בעיקרון של שוויון הכול בפני החוק ובעקרון של זכות הציבור לדעת על החלטות חשובות מעין אלה".

 

בנוסף הדגיש היועץ במכתבו כי "הטיפול בתיקי החקירה הנוגעים לראש הממשלה נעשה משיקולים מקצועיים וענייניים, והחלטות התקבלו, מתקבלות ויתקבלו אך ורק על בסיס חומר הראיות ומשיקולים של האינטרס הציבורי בלבד. כמו כן הודגש כי אין כל ממש בטענות המבקשות לייחס להכרעותיו של היועץ המשפטי לממשלה סיבות שונות ומשונות, שאינן ענייניות, כדוגמת לחץ ציבורי או אחר".

    

נתניהו אמר בתחילת החודש כי "לא ייתכן לפתוח בשימוע לפני הבחירות, אם לא ניתן לסיימו עד הבחירות. לא יעלה על הדעת שהציבור ישמע רק טענות של צד אחד ולא ישמע את התשובות של הצד השני". אתמול אמר נתניהו כי "נראה שהיועץ המשפטי לממשלה נכנע ללחץ של השמאל והתקשורת. בהחלטה הגורלית ביותר בתולדות המשפט בישראל, דוחסים תהליך של שנה וחצי לכמה ימים".

 

רוב הדיונים בתיקי ראש הממשלה, שנערכו בחודש האחרון בהיקף מורחב, בראשות היועץ מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן - הסתיימו. בשבועיים הקרובים יישב היועץ מנדלבליט עם צוותו הקרוב לצורך קבלת החלטתו. בדיונים ניתחו הצוותים את כל הראיות וחיוו את דעתם באשר לסיכויי ההרשעה בכל סעיף וסעיף. כמו כן נשמעו כל הדעות המנוגדות, המחלישות את סעיפי האישום, כדי לצפות ולהעריך כיצד יתייחס צוות הסנגורים של נתניהו לסעיפי האישום אם יוגשו, ומה יהיו סיכויי ההרשעה בהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש הממשלה נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים