אלו הטעויות שהורסות את הלפטופ שלכם
מניחים אותו על ספה, שמיכה או כרית? מנסים להדליק אותו לאחר שנשפך עליו נוזל? מתיזים עליו חומר לניקוי שמשות? אם אתם עושים חלק מהטעויות האלו, אל תתפלאו אם הלפטופ שלכם ישבוק חיים. אתר "המקצוענים" עם מדריך לתחזוקה חכמה של הלפטופ
הלפטופ הולך אחרינו לכל מקום בבית, בעבודה, ברכבת ואפילו לחו"ל. אנחנו שותים ואוכלים לידו, מגדלים לידו ילדים ובעלי-חיים ואף מנקים אותו מדי פעם. אז בייחוד אם אין לכם גיבוי לכל המסמכים שנמצאים עליו, כדאי מאוד שתימנעו מכל הטעויות הנפוצות. מה למשל? השארתו דלוק אחרי שנשפך בקרבתו או עליו נוזל, הנחה שלו על כל משטח שנקרה בדרככם (ספה, מזרון, שטיח או כרית, למשל) וניקוי שלו בצורה שאולי תשאיר אותו נקי, אבל מושבת.
במדריך הקודם, התייחסנו להטענה שגויה של הסוללה, לסיבות הנפוצות לשברי מסך ולנזקים שיכולים להיגרם במהלך הזזת המכשיר כשהוא דולק.
במדריך זה, נרחיב על תקלות שנגרמות כתוצאה מהנחת הלפטופ על משטח שאינו קשיח, על ניקוי שגוי שיכול לגרום לנזק למסך ולרכיבים הפנימיים ועל מה חשוב לעשות כשנשפך נוזל על המכשיר.
עוד כתבות בנושא:
הכל על תיקון תקלות במחשב
מתי צריך להזמין טכנאי מחשבים ומתי לא?
מניחים את הלפטופ על מזרון, שמיכה או כרית? מסתכנים בנזק למעבד וללוח האם
"זו טעות לעבוד עם הלפטופ על שמיכת פוך או על כרית", מסביר יניב פוריאן מפי.סי.טק מחשבים באתר "המקצוענים"". "הנחת הלפטופ על כל משטח שאינו קשיח, כולל מזרון או ספה, תגרום לסתימת פתחי האוורור ויכול לגרום לנזק למעבד, ללוח האם או לכרטיס המסך".
לדבריו, "צריך לזכור שפתחי האוורור ממוקמים בחלקו התחתון של גב המחשב ליד הסוללה. כמו כן, בתחתית הלפטופ יש רגליים מזעריות בגובה של רק 4 מ"מ. ברגע שממקמים את הלפטופ על משטח שאינו קשיח, הוא שוקע ומיד סותם את פתחי האוורור, ופוגע במערכת הקירור של המחשב. לכן, ובייחוד אם מרגישים שהלפטופ מתחמם תוך כדי עבודה, להעביר אותו למשטח קשיח".
"דווקא לפטופים מתקדמים עם חומרה חזקה שנוטה להתחמם בקלות, יהיו רגישים יותר למצב שבו פתחי האוורור ייסתמו, מאשר לפטופ עם חומרה פשוטה וחלשה יחסית", מסביר פוריאן. "מעבר לכך, שכשהמחשב מתחמם הביצועים שלו הרבה פחות טובים, הרי שהנזק שיכול להיגרם לרכיביו הוא גדול. לכן, היו ערניים וברגע שהמחשב מתחמם או כשאתם שומעים רעש חזק מדי של המאוורר, זה סימן לחסימת פתחי האוורור".
מה עושים? "גם אם רוצים להפעיל את הלטופ תוך כדי שכיבה במיטה, יש להניח אותו על משטח עץ קטן ולא ישירות על שמיכה או כרית", ממליץ איציק ניסנוב מאיציק מחשבים באתר "המקצוענים". "ניתן להשתמש גם במשטחים איתם מגישים ארוחת בוקר למיטה, ומתפקדים כמעין שולחן נייד ויכולים לשמש כמשטח עבודה נוח. כמובן, שאין להניח לצד הלפטופ שתייה ומזון בעת השימוש".
אופס, נשפך: נוזלים הם האויב הגדול ביותר של הלפטופ
אחד האויבים הגדולים ביותר של המחשב הנייד הם נוזלים: מים או קפה שנשפכים על המקלדת או על המשטח שעליו מונח הלפטופ יכולים לגרום לנזק בלתי הפיך למכשיר.
מה עושים אם נשפך נוזל על הלפטופ או בקרבתו?
פוריאן: "אם נשפך נוזל על המחשב או מתחתיו, חשוב מאוד לכבות אותו מיידית, לפרק את הסוללה (אם הסוללה של המכשיר חיצונית וניתן לפרק אותה), לנתקו מהחשמל. חשוב לא להדליק אותו, שכן הנזק שיכול להיגרם למחשב שנרטב ומדליקים אותו, הוא הרבה יותר גדול מאשר אם משאירים אותו כבוי.
"אם נוזלים נשפכו על המקלדת, יש להפוך את הלפטופ ולנגב את אזור המקלדת עם מטלית יבשה. חשוב מאוד לפתוח את המכשיר ולהשאיר אותו הפוך, כדי לאפשר לנוזלים לצאת החוצה ולא לחלחל פנימה ולהרוס את הרכיבים הפנימיים של המחשב. כדאי להימנע מלהדליק אותו, מפני שאם עדיין יש בו נוזלים, זה יכול לגרום לקצר ללוח האם ולנזק גדול מאוד לחומרה. עדיף לקחת אותו ישירות למעבדה או להזמין טכנאי הביתה".
יש הבדל בהיקף הנזק בין נוזלים שנשפכים על המקלדת לבין מצב של חדירת מים מהחלק התחתון של הלפטופ?
ניסנוב: "לרוב, הנזק יהיה גדול יותר אם הנוזלים נשפכו על המשטח שמתחת ללפטופ, שכן לוח האם ממוקם בסמוך לפתחי האוורור, ודרכם הנוזלים יכולים לחלחל ישירות ללוח האם. אם מים חדרו ללוח האם או לדיסק הקשיח, זה כבר הופך את הנזק להרבה יותר גדול ויקר לתיקון, ולעתים אף גורם להשבתת המחשב לגמרי".
פוריאן: "אם נוזלים נשפכים ישירות על המקלדת, הנזק יהיה קטן יותר, ולרוב ניתן יהיה לפתור אותו בעלות נמוכה יחסית של החלפת המקלדת (שכן היא מכסה את לוח האם), ולכן אלא אם מדובר בכמות מים גדולה שחלחלה והגיע אל לוח האם, מדובר בתיקון שניתן יהיה לפתור בקלות יחסית".
אוכלים ליד הלפטופ? המקלדת המובנית הרבה יותר רגישה לתקלות
אם אתם אוכלים בקרבת הלפטופ ופירורים חודרים למרווח שבין המקשים הם יכולים לגרום לנזק למקשים. בשונה ממקלדת של מחשב נייח, שקל וזול להחליף, הרי שמקלדת של לפטופ היא מובנית והופכת את כל התחזוקה להרבה יותר מורכבת ואת החלפת המקלדת ליקרה.
מה לא עושים? "כדי למנוע מראש את הפירורים והלכלוך, מומלץ מאוד להימנע מלאכול ליד המקשים החשופים", אומר משה קאשי מאזר אלקטרוניקס בע"מ. "אם המקלדת כבר התלכלכה והחלטתם לנקות אותה, הדבר האחרון שאתם צריכים לעשות הוא להפוך אותה ולהכות בה, כפי שעושים כשמנקים מקלדת פשוטה של מחשב נייח. זכרו שמתחת למקלדת מסתתרים יתר רכיבי המחשב, וכל מכה כזו עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לחומרה".
דבר נוסף שחשוב להיזהר ממנו הוא ניקוי הלפטופ באמצעות מייבש שיער הפועל על מצב חימום. ניסנוב: "לא פעם שמעתי על אנשים שניסו לנקות את המקלדת בצורה כזו ולא רק שהתיכו את המקשים שרגישים מאוד לחום, אלא גם יכולים להתיך את לוח האם בטעות".
מה עושים? ניסנוב: "נמנעים מלאכול ליד הלפטופ כשהוא פתוח. אם כבר מנקים אותו עם מייבש שיער להקפיד שהוא יהיה על מצב קירור ולא חימום ולהפוך את המחשב כלפי מטה, כדי שהפירורים יפלו במהלך פעולה זו לכיוון מטה".
פוריאן: "אני ממליץ על ניקוי מקלדת הלפטופ עם מברשת שיניים, או עם שואב-אבק עם מברשת".
כמה יעלה ניקוי מקצועי במעבדה? "לרוב, פירוק לוח המקשים, ניקוי שלו והחזרתו למקומו יעלו עד 200 עד 300 שקל (בהתאם למורכבות הפירוק של הלפטופ)", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "זה לא תיקון יקר במיוחד, אבל הוא בהחלט כרוך בטרחה שכן הוא לא מבוצע במקום ויש צורך להיפרד מהמחשב ליום-יומיים. בכל מקרה, ניקוי יסודי לרוב יחזיר לתפקוד מקשים שנתקעו בשל לכלוך. מומלץ לבצע ניקוי יסודי של רכיבי הלפטופ הפנימיים, לרוב המאווררים הפנימיים, כשהגעתם למצב שבו הלפטופ מרעיש בקביעות".
מנקים את המחשב באמצעות מייבש שיער? רק על מצב קירור
ניתן לנקות את פתחי האוורור של הלפטופ מאבק באמצעות מייבש שיער המופעל על קירור. ניסנוב: "פתחי האוורור ממוקמים בגב המחשב או בצדדים. מכיוון שיש כמה פתחי אוורור, בעת ניקוי אזור מסוים, האבק יוצא מיתר הפתחים".
אפשרות נוספת היא לנקות אותם עם מברשת או לחץ אוויר. קאשי: "אם בבית שלכם יש חיות מחמד, קחו בחשבון שפתחי האוורור יתמלאו במהירות בשערות, והקפידו לנקות אותם בתדירות גבוהה יותר, כדי למנוע נזק למחשב".
כיצד ניתן להפחית את כמות האבק שנכנס לתוך הלפטופ? פוריאן: "ראשית, כדאי לדאוג שהלפטופ ימוקם בסביבה נקייה מאבק. שנית, מומלץ מאוד לכבות את המחשב כשלא עובדים איתו. זאת, משום שמערכת האוורור פועלת כל עוד המכשיר דלוק, וגורמת לשאיבת אוויר פנימה, כולל אבק".
מנקים עם מגבון או מטלית? זהירות משריטות ומכמות גדולה מדי של נוזלים
אמנם תקלות רבות נגרמות עקב לכלוך, אבק ונוזלים שנשפכו על המחשב, אבל לא מעט תקלות מתרחשות דווקא בגלל ניקוי לא נכון. אז כדי שלא תעשו יותר נזק מתועלת במהלך הניקוי, הקפידו על כיבוי המחשב והימנעו משימוש בכמות גדולה מדי של נוזל ניקוי.
מה לא עושים? "הימנעו מספריי לניקוי שמשות וחלונות, אקונומיקה או כל חומר חזק אחר", ממליץ קאשי. "אל תתיזו ישירות את נוזל הניקוי על המסך או על המקלדת, אלא רק על המטלית. זכרו שגם נוזל ניקוי יכול לחדור אל תוך המחשב ולגרום לקורוזיה ולנזק של רכיבי המחשב הפנימיים".
כיצד מומלץ לנקות?
ניקוי המקלדת: "חשוב מאוד להימנע מהתזת נוזלי ניקוי ישירות על המקלדת, אלא רק על מטלית הניקוי", אומר ניסנוב. "מוטב להסתפק במגבון לח עדין (ללא אלכוהול וללא חומרי ניקוי חזקים)".
ניקוי המסך: "אם מדובר במסך טאצ', חשוב מאוד להימנע ממגע עם נוזלים וחובה לכבות את המכשיר", אומר פוריאן. "יש להימנע מניקוי המסך עם מגבון לח מדי, וגם לא עם סמרטוט מייקרופייבר או מגבת רגילה שיכולה בקלות להותיר שריטות על המסך. ישנן מטליות ייעודיות שנמכרות בחנויות המחשבים יחד עם ספריי ניקוי ייעודי (בעלות של כ-25 שקל). כמו כן, ניתן להשתמש במטלית עדינה המיועדת לניקוי משקפיים ובספריי מתאים לניקוי מסכים".
צריכים טכנאי מחשבים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"