שתף קטע נבחר

 

קנדה מתרגשת: בסופת שלגים - עשרות בהלוויה לניצול שואה ערירי

הרב סאל ניומן רק ביקש למלא את משאלתו האחרונה של ניצול שואה ערירי: הלוויה יהודית. את מה שקרה בעקבות פוסט שפרסם ברשת החברתית, הוא לא צפה: בקור של מינוס 25 מעלות הגיעו כ-150 יהודים לבית העלמין בטורונטו. גם התקשורת הקנדית התרגשה, והכתירה אותו כ"סיפור היום"

 

זה סיפור היום בקנדה: בקור של מינוס 25 מעלות, תוך סופת שלגים, הגיעו עשרות רבות של יהודים ללוות בדרכו האחרונה ניצול שואה ערירי שכלל לא הכירו, בעקבות קריאה ברשת החברתית. "הקנדי הממוצע לא מכיר ג'סטות כאלו", מסביר רונן ישראלסקי, במאי ישראלי שחי בטורונטו, והשתתף בהלוויה. "לעזוב הכול ביום של סופת שלגים, ולהגיע להלוויה של אדם שאינך מכיר, זה בלתי נתפס מבחינתם".

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>   

 

זו הייתה בקשתו האחרונה של אדי פורד, ניצול שואה בן 90 מבודפשט, שחי כל השנים בטורונטו שבקנדה ללא ילדים או משפחה: קבורה יהודית כשרה. בשבעת החודשים האחרונים לחייו שכב פורד לבדו במחלקה האונקולוגית בבית החולים היהודי הגדול בטורונטו, "סאני ברוק". בימיו האחרונים ביקש פורד, שלא חי חיים יהודיים, להיפגש בדחיפות עם רב מהקהילה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

יש עשן בלי אש: מתקן לעישון קנאביס בשבת

 

בית החולים גייס את הרב סאל ניומן. פורד התנצל בפניו שלא שמר כשרות, וחשש שמא עובדה זו תקשה על ארגון הלוויה יהודית עבורו. יומיים לפני שנפטר הבטיח לו הרב כי ימלא את בקשתו - ופורד נקרא בשמו היהודי, "אפרים בן דב".

 

"חיבוק מהלב היהודי שלנו"

בשעה 11:00 בלילה, כחצי יממה לפני ההלוויה, פרסם הרב ניומן פוסט קצר בחשבון הפייסבוק: "שימו לב, חברי הקהילה היהודית בטורונטו. אנחנו חייבים מניין שיהיה נוכח מחר בצהריים לכבודו של ניצול שואה מקסים שהלך לעולמו. אנא הגיעו מחר בצהריים, ה-31 בינואר, לבית הקברות 'פרדס חיים' כדי ללוות אותו בדרכו האחרונה. זהו מעשה ענק של חסד. בבקשה תלבשו בגדים חמים".

 

 הלוויתו של ניצול השואה אדי פורד (צילום: רונן ישראלסקי )
"עזבתי הכול ופשוט טסתי לשם". 150 איש הגיעו להלוויתו של ניצול השואה, אדי פורד(צילום: רונן ישראלסקי )

 

בבוקר ההלוויה לא היו כמעט תגובות לפוסט, והרב חשש מאוד שאנשים לא יגיעו, מה גם שהיה זה היום הקר ביותר בשנה עם סופת שלגים משתוללת וטמפרטורה של מינוס 25 מעלות צלזיוס.

 

מה שהרב לא ידע, זה שהפוסט שלו שותף והופץ כמו שריפה בשדה קוצים. להלוויה הגיעו מעל 150 יהודים, חלקם ישראלים שחיים בטורונטו, שאיש מהם לא הכיר את המנוח. אחד מהם היה רונן ישראלסקי, במאי סרטים דוקומנטריים שחי בטורונטו ועובד כרגע על סרט תיעודי עבור רשת CBC בנושא השואה, ובו גילויים חדשים וראיונות עם האנשים האחרונים שהכירו אישית את היטלר ועדיין חיים.

 

"בזמן שראיתי את הפוסט ישבתי בדיוק בחדר העריכה על הסרט", הוא מספר. "עזבתי הכול ופשוט טסתי לשם. כשהגעתי לבית הקברות ראיתי אנשים זרים לגמרי שלא הכרתי. הניצול הערירי קיבל חיבוק מהקהילה היהודית של טורונטו ומהלב היהודי שלנו. אני יודע משהו על השואה כי אבי ניצול שואה, ולא יכולתי לשאת את המחשבה שהאדם ייקבר לבד".

 

פקק של מכוניות בכניסה לבית העלמין

בפוסט שהעלה לאחר ההלוויה, סיפר הרב ניומן: "ידידיי, אתמול היה סיכוי סביר שאבצע הלוויה לניצול שואה מקסים לבד לגמרי. זה היה רק אדי פורד (אפרים בן דב המנוח), אני והקדוש ברוך-הוא. שלחתי בלילה פוסט ושני מיילים לקבוצות, שעליהם אף אחד לא ענה. שלושה אנשים הגיבו שהם יצטרפו אליי. קיוויתי לפחות שנגיע למניין.

 

 הלוויתו של ניצול השואה אדי פורד (צילום: רונן ישראלסקי )
משמאל: הרב סאל ניומן שערך את ההלוויה(צילום: רונן ישראלסקי )

 

"כאשר הגעתי לבית הקברות, לא יכולתי להיכנס בגלל פקק של מכוניות. תיארתי לעצמי שיש עוד הלוויה באותו הזמן. תהיתי איך נמצא את מקום מנוחתו של אדי. שאלתי אנשים והם אמרו לי שהם בדרכם להלוויה של מר פורד. הלכתי ברוח מקפיאה, וכאשר הגעתי לרחבת הקבר מצאתי 150 איש במעגל ענק וחם של אהבה, שאותה הענקנו לאדי המתוק בדרכו הראויה והאוהבת לעולם הבא.

 

"אני דומע וחושב כמה עצוב ומדהים זה להיות חלק מהעם היהודי, שבהתראה קצרה יעזוב הכול, ייסע בדרך ארוכה, יעמוד בשדה פתוח ברוח מקפיאה, כדי ללוות יהודי קטן מבודפשט שלא היה מוכר לרובכם בדרכו האחרונה. אז תגידו לי: מי הוא כמוכם עם ישראל? אלוהים, ללא ספק, בחר בחוכמה".

 

CBC סיקרה את הסיפור

להלוויה הגיע גם אחיו של אדי פורד, קשיש בן למעלה מ-80, שלא ידע אפילו איך לקרוא את הקדיש. הוא הגיע בטיסה מעיר קטנה בארה"ב שאליה חזר לאחר ההלוויה, בלי לשבת שבעה על אחיו.

 

 הלוויתו של ניצול השואה אדי פורד (צילום: רונן ישראלסקי )
גם בדרכו האחרונה, לא משאירים יהודי לבד. בית העלמין "פרדס חיים"(צילום: רונן ישראלסקי )

 

הסיפור האנושי הזה הגיע למהדורת החדשות של CBC שהכתירה אותו כ"סיפור היום". "כרגע, זה הסיפור האנושי שכל קנדה מדברת עליו", מעיד ישראלסקי. "בצל האנטישמיות הגואה וטרנד הכחשת השואה, הסיפור מתחיל לקבל תשומת לב.

 

"על פי מחקר שנערך לאחרונה, מעל 60% מהאנשים בקנדה כלל לא מכירים את המושג 'שואה', אינם יודעים מה זה אושוויץ ואינם מודעים לעובדה ששישה מיליון יהודים נרצחו במלחמת העולם השנייה. הבורות בנושא היא לא תיאמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן ישראלסקי
הקהילה היהודית חולקת כבוד אחרון
צילום: רונן ישראלסקי
מומלצים