אחרי הזרמת הכספים מקטאר: העזתים מתחילים להשתמש בדולרים
כספי הסיוע מקטאר שהסתכמו ב-45 מיליון דולר בשלושת החודשים האחרונים, הפכו את הדולר למטבע חזק ורצוי בקרב העזתים; זאת לצד השקל שהוא ההילך החוקי בה מאז 1967
עידן כספי חדש בעזה. הזרמתם של עשרות מיליוני דולרים לרצועה הפכה את הדולר למטבע עובר לסוחר, לצד השקל שהוא ההילך החוקי בה מאז 1967, באין לפלסטינים מטבע משלהם. תחילה הייתה זו הלירה ואחר כך השקל, שבו קונים סחורה, משלמים שכר ומנהלים כל פעילות כלכלית.
רגע לפני הבחירות: נתניהו מקדם תוכנית תשתיות ב-200 מיליארד שקל
הישג לכלכלה: S&P הפכה את דירוג האשראי הגבוה של ישראל לקבוע יותר גרועים מקטאר: ישראל ממשיכה להידרדר במדד השחיתות העולמי
בשלושת החודשים האחרונים הועברו לרצועה 45 מיליון דולר, כספי הסיוע מקטאר. אלה מועברים בשטרות של 100 דולר, מה שמחייב להחליפם בשקלים בכל תשלום כמעט.
>>לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הדולר נחשב למטבע חזק ורצוי אצל העזתים, והוא מוחלף ברצועה לאחרונה לפי שער של 4 שקלים, לעומת 3.63 שקלים, שערו היציג בישראל ביום שישי. סוחרים בעזה אף שילמו לעמיתים בישראל על יבוא מוצרים לרצועה בדולרים, לפי השער בארץ.
בבנק ישראל אמרו ל"ממון", כי בנק ישראל אמנם מספק שטרות של שקלים לפלסטינים בעזה, אך לא רואה בעיה בכך שכעת משלמים שם גם בדולרים. "זה עניין שלהם", אמרו בבנק. ברשות המסים אמרו ל"ממון" כי אין בעיה בכך שסוחרים משלמים לעמיתיהם בישראל על יבוא מוצרים לרצועה בדולרים, וכי פקודת מס הכנסה מתירה למנהל הרשות לתרגם לשקלים הכנסות, רווחים, הפסדים והוצאות שמקורם מחוץ לישראל. נמסר כי, "מס הכנסה מחושב ישירות על הרווח מהעסקה, והסוחרים מול רצועת עזה אינם הראשונים שיש להם הכנסות במטבע זר. הכל מחושב בשקלים".
השאלה היא אם תימשך הזרמת הכספים, ואם בהדרגה יחליף הדולר יותר ויותר את השקל כאמצעי תשלום.
צפו: תשלום משכורות לפקידי חמאס בעזה מכסף קטארי (רוטירס)
מחסום מעבר ארז מענק כספים קטאריים אל רצועת עזה
צילום: רועי עידן
מומלצים