עדים לטרור: שגרירים מהאו"ם ביקרו במנהרה של חיזבאללה בצפון
הביקור, שאורגן על ידי שגריר ישראל באו"ם דני דנון, חשף עשרות שגרירים לאחת המנהרות שאותרו במסגרת מבצע "מגן צפוני". ראש הממשלה בנימין נתניהו פגש את השגרירים בטרם צאתם לסיור: "חיזבאללה שולטים בממשלת לבנון והמשמעות היא שאיראן שולטת בממשלת לבנון"
עשרות שגרירים באו"ם ביקרו היום (א') באתר שבו התגלתה במהלך מבצע "מגן צפוני" אחת המנהרות שחפר חיזבאללה לכיוון מטולה. חיילי יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה הציגו בפני השגרירים את פנים המנהרה באמצעות מצלמה שהוחדרה דרך פיר הכניסה.
את ביקור השגרירים, שהגיעו מירושלים בשבעה מסוקים, אירגן שגריר ישראל באו"ם, דני דנון. בבוקר נפגשו השגרירים עם נשיא המדינה ראובן ריבלין, וראש הממשלה בנימין נתניהו בבירה, ומשם טסו צפונה. במהלך התדריך שהעביר ראש הממשלה למשלחת השגרירים, הדגיש נתניהו את האחיזה האיראנית בלבנון, דרך ארגון חיזבאללה.
"לאיראן שלוחות רבות, אחת מהן היא חיזבאללה שהצטרפה עכשיו לממשלת לבנון. זה בעצם תיאור מטעה - חיזבאללה למעשה שולטים בממשלת לבנון ומשמעות הדבר היא שאיראן שולטת בממשלת לבנון", אמר נתניהו והוסיף: "חשוב להעביר את המסר העוצמתי הזה - כפי שמנענו את מנהרות הטרור שהגיעו לישראל, נמנע כל תוקפנות מלבנון, סוריה או איראן עצמה. אנחנו מחויבים למנוע את התוקפנות הזו ובכך, איננו מגנים רק על ישראל אלא גם על שכנותינו ועל שלום העולם כולו".
עם הגעת המשלחת לצפון, העביר השגריר דנון לעמיתיו תדריך במקום ורקע בנוגע למנהרות שנחשפו על ידי צה"ל. הוא הבהיר כי מדובר במנהרות שחצו לשטח ישראל וכי המשמעות היא שכל הפעילות נגדן מתבצעת בשטחה, ללא חדירה לשטח הלבנוני. עוד הדגיש דנון את עלות ההקמה הגבוהה של המנהרות ואת המימון האיראני שאפשר את בנייתן.
"השגרירים שומעים הרבה על הגבול שלנו עם לבנון ועל חיזבאללה, אבל כשמגיעים לכאן ורואים את המנהרה - אי אפשר להתווכח עם העובדות. הכסף האיראני מגיע לגבול שלנו ומאיים על אזרחי ישראל. אנחנו אומרים בצורה ברורה שחיזבאללה הקים לו מדינה משלו בדרום לבנון, מדינה שמקדמת פעילות טרור נגד מדינת ישראל. כאשר נגן על עצמנו בבוא היום, ובאו"ם ירצו לגנות אותנו, השגרירים שעומדים כאן יבינו את המציאות", אמר דנון.
שגריר פנמה באו"ם, מילטון ארוצ'ה רואיס אמר כי הגיע לשטח על מנת לבחון ממקור ראשון את הראיות לפעילות עוינת נגד ישראל. "נציג את המראות אליהם נחשפנו, ולאחר מכן נקבל הוראות. כמו כן נבהיר כמה ישראל משגשגת, כמה היא פתוחה, דמוקרטית ובהחלט שכולנו חולקים את אותם ערכים בשלטון החוק", אמר.
גם שגריר דרום סודן, אקוי בונה מלואל, ציין את החשיבות שבהתרשמות מהממצאים בשטח. "עבור אלה מאיתנו שעובדים בניו יורק ושומעים כל מיני דברים, הדרך הכי טובה היא תמיד להגיע, לראות ולהרגיש מה בדיוק קרה. הגענו לישראל כדי לראות את האתגרים ואת אופן ההתמודדות עמם, זו הסיבה שאנחנו כאן".
השגריר הוסיף כי ישנה הקבלה בין התלונות הישראליות נגד יוניפ"יל שמתחת לאפו נחפרו המנהרות, ובין כוח שמירת השלום בדרום סודן: "הופתעתי שישראל מתלוננת על האו"ם באותה מידה שאנחנו התלוננו על האופן שבו הוא מתנהל בדרום סודן. אם אנחנו שולחים כוחות שמירת שלום למדינות מארחות, אנחנו מצפים שהם ישמרו על השלום מעל האדמה או מתחת לאדמה".