האישומים נגד לוחמי נצח יהודה: מאמצים להגיע לעסקת טיעון
מחשש לניהול משפט מתוקשר בבית הדין הצבאי, בצה"ל חותרים להגיע להסדר עם חמשת הלוחמים הנאשמים בהתעללות קשה בשני עצורים פלסטינים כפותים לפני כחודש סמוך לרמאללה. מסתמן: העסקה תכלול עונשים שיכללו חודשי מאסר ארוכים. דיון הגישור הראשון יחל בעוד תשעה ימים
בצה"ל חותרים להגיע להסדר טיעון מהיר ככל שניתן עם חמשת לוחמי גדוד נצח יהודה שנאשמים בהתעללות קשה בשני עצורים פלסטינים כפותים לפי כחודש סמוך לרמאללה. הרקע למהלך הוא החשש, בין היתר, מניהול של משפט הוכחות מתוקשר בבית הדין הצבאי, שכן בצה"ל מבינים את המשמעויות של הליך מעין זה עבור הלוחמים - הן הנאשמים והן משפחותיהם המשתייכים לזרמים הדתי-לאומי והחרדי-לאומי.
בצה"ל בכלל ובפרקליטות הצבאית בפרט, כך נראה, מכים על חטא שלא "השתיקו" בטרם עת את משפטו של אלאור אזריה, שנוהל אף הוא בבית הדין הצבאי ביפו - ועורר סערה ציבורית ופוליטית. העובדה כי משפט לוחמי נצח יהודה ייערך בשבועות הקרובים, בשיא תקופת הבחירות, תוסיף לנפיצות הדיונים וההשלכות שסביר להניח שיגלשו אל מחוץ לגבולות הצבא. אחד הביטויים לכך הוא זרם הפוליטיקאים מהצד הימני של המפה הפוליטית שהגיע אל בתי הדין הצבאיים בעת משפט אזריה - וזאת בתקופה שלא קדמה לבחירות.
העובדה כי חמשת הלוחמים מיוצגים הפעם בידי סנגורים צבאיים אמורה לסייע למשימת השגת העסקה, שלפי כל הסימנים תכלול עונשי מאסר של חודשים ארוכים, לכל הפחות. יחד עם זאת, הלחץ בצבא להימנע ממשפט אמור להקל על הלוחמים בעמדת המיקוח בשלושת דיוני הגישור שאליו נשלחו הצדדים.
דיון הגישור הראשון יחל בעוד תשעה ימים והשניים הנוספים יערכו בתוך שבוע לאחר מכן. למשפט נקבע הרכב של שלושה שופטים בראשות נשיא בית הדין הצבאי ביפו אלוף-משנה כרמל וואהבי, שהיה חבר בהרכב השופטים בערכאה הראשונה שהרשיעה את אזריה.
אחד הקצינים בגדוד העיד במצ"ח: "אם הייתי יודע ששני העצורים הללו ילוו על-ידי הכוח - הייתי מתדרך את הלוחמים ואומר להם לא להכות אותם או לעשות להם דבר אסור אחר; לא נוגעים בהם למרות התחושות הקשות". הקצין הודה כי לא הטמעה הכנה נפשית ללוחמים למשימה זו: "היה מגיע לנו להשתתף בפעילות הזו של מעצר המעורבים בפיגוע בו נהרגו שני לוחמי הגדוד, והיא סוג של סגירת מעגל, ולא בנימה של נקמה.
"אם היינו יודעים באותו הלילה שרוצח הלוחמים עאסם ברגותי הולך להיעצר - אז הדבר היה בבחינת הכנה מנטלית ודברים היו נראים אחרת. החיילים שנעצרו הם באמת לוחמים טובים וערכיים. הם לא אגרסיביים. מה שקרה להם לא מאפיין אותם והם היו בסיטואציה של לחץ נפשי מאוד גבוה בעקבות מות חבריהם". קצין אחר בגדוד ציין כי הלוחמים המכים ראו את גופות חבריהם - ולא זכו לטיפול נפשי ביחידה: "זה גורם משפיע. הפלוגה הייתה בטראומה של מלחמה. צריך להתייחס לאירוע הזה ברגישות".
מצה"ל נמסר כי "נגד הלוחמים מהגדוד החרדי הוגש כתב אישום שמייחס להם עבירות של התעללות בנסיבות מחמירות וחבלה חמורה בנסיבות מחמירות. מכתב האישום עולה שהם הכו את הפלסטינים בסטירות, במכות אגרוף ובאמצעות חפצים קהים, בעודם אזוקים ומכוסי עיניים - וגרמו להם לחבלות קשות".
מהסנגוריה הצבאית, המייצגת את החיילים, נמסר: "מדובר בכתב אישום שמוטב היה שלא היה מוגש מלכתחילה. אנו סמוכים ובטוחים שבסופו של המשפט יתבררו העובדות והנסיבות ופני הדברים ייראו אחרת. מדובר בלוחמים מצטיינים, מלח הארץ, שחבריהם ליחידה נרצחו רק לפני חודש בידי מחבל ואשר נכפתה עליהם סיטואציה בלתי אפשרית - להוביל למעצר את המחבלים שהיו מעורבים ברצח חבריהם.
"למרבה הצער, כתב האישום שהוגש משקף חוסר הבנה מצד המערכת למצב הבלתי אפשרי שבו היו נתונים החיילים. במהלך המשפט יהיה צורך לבחון גם את הפער במענה שהיו אמורים לקבל החיילים לאחר האירוע, הן מבחינת המפקדים והן בהיבטי מערך בריאות הנפש".