שתף קטע נבחר

עתודה אקדמית לצה"ל לצעירים עם מוגבלויות

הפרויקט החלוצי, פרי שיתוף פעולה של צה"ל, משרד החינוך, הביטוח הלאומי והמרכז האקדמי רופין, שואף ליצור שינוי חברתי משמעותי, שיעניק שוויון הזדמנויות לצעירים בעלי מוגבלויות שונות, יאפשר להם להשתלב בתפקידים משמעותיים בצה"ל ובהמשך בחברה הישראלית

לראשונה בישראל, מודל ייחודי פורץ דרך - 'עתודה אקדמית לצה"ל, לצעירות וצעירים עם מוגבלות'. מטרת הפרויקט החלוצי היא ליצור שינוי חברתי משמעותי, שיעניק שוויון הזדמנויות לצעירים בעלי מוגבלויות שונות, יאפשר להם להשתלב בתפקידים משמעותיים בצה"ל ובהמשך בחברה הישראלית.

 

המודל פותח מתוך הבנה שיש להשקיע בצעירים המוגדרים כמוגבלים אך בעלי יכולות אקדמיות, ולהבטיח את שילובם בשוק העבודה. הפרויקט ביוזמת רענן דינור, יו"ר הוועד המנהל ברופין בשיתוף אגף כוח אדם בצה"ל וחיל הים, ביטוח לאומי, משרד החינוך והמרכז האקדמי רופין קיבל מצה"ל מעמד מורשה עתודה אקדמית.

 

פרויקט העתודה האקדמית לצעירים עם מוגבלויות, נמצא בשלב הפיילוט ההתחלתי, במסגרתו התחילו את לימודיהם האקדמיים שלושה עתודאים - סטודנטית שלומדת בפקולטה למדעי הים - רופין במכמורת, סטודנט לתואר בהנדסת מחשבים בפקולטה להנדסה ברופין, וסטודנט נוסף שלומד באוניברסיטת בר אילן הנדסת חשמל.

 

תלמידים בעלי צרכים מיוחדים במכללת רופין ()
" בתום הלימודים הם יחזרו לשירות הצבאי הכולל מסלול קצונה, יעברו טירונות כמתנדבים וישובצו ביחידות התואמות את מסלול הלימודים"

 

בתחילת התהליך שלושת העתודאים החדשים עברו חיול בצבא, יצאו לדחיית שרות והתחילו ללמוד באקדמיה. בתום הלימודים הם יחזרו לשירות הצבאי הכולל מסלול קצונה, יעברו טירונות כמתנדבים וישובצו ביחידות התואמות את מסלול הלימודים.

 

המודל החדש מאפשר למשתתפים תהליך כניסה קל לצבא, דבר שלא התאפשר עד כה, ומתן הזדמנות לשירות צבאי משמעותי. בנוסף, המסלול מאפשר לימודים אקדמיים וזכאות לתואר מוכר בישראל.

 

כוונת היוזמים - להרחיב את הפרויקט

הפרויקט מיועד לצעירים בוגרי כיתות י"א וי"ב שמסיבות רפואיות שונות לא יכלו להתגייס והם פטורים משרות חובה, אבל נמצאו מתאימים ללימודים אקדמיים ו/או טכנולוגיים. בכוונת היוזמים להרחיב את הפרויקט בשנה הבאה ולאפשר למתנדבים ללמוד בכל האוניברסיטאות והמכללות בארץ ולשרת בכל החילות בצה"ל.

 

"כבוגר בית ספר הולץ של חיל האוויר היו לי שאיפות להמשיך וללמוד בעתודה אקדמית. את הפטור הצבאי קיבלתי בשל סיבות רפואיות ולצערי הבנתי שלא אוכל להמשיך למסלול עתודה", מספר אופק מזרחי, סטודנט במסלול המיוחד לתואר בהנדסת מחשבים בפקולטה להנדסה ברופין, "תמיד ידעתי שארצה לקחת חלק בשירות משמעותי ולא היה לי ספק שארצה למרות הפטור להתגייס לצה"ל ולכן פניתי למסלול התנדבות.

 

לשמחתי אותרתי על ידי זרוע הים והוצע לי להצטרף לתכנית 'מתנדבים לעתודה'. זומנתי למפגש במרכז האקדמי רופין ונפרסו בפניי מסלולי הלימודים לתואר ראשון ומיד התחברתי לתחום הנדסת מחשבים. יחד עם התמיכה של סא"ל אילון מייל וחיל הים, החלטתי להצטרף לתוכנית. אני מקווה שעוד בני נוער שאינם מחויבים בגיוס, יראו בי דוגמא אישית ולא יוותרו על ההזדמנות מראש", מסביר מזרחי.

 

"היום, לאחר הסמסטר הראשון ברופין מצאתי שההחלטה להצטרף לתוכנית הייתה נכונה עבורי. מסלול הלימודים שבחרתי מעניין ומאתגר אותי. רופין היא מקום תומך ונעים ללמוד בו. אני מתגורר במעונות ברופין עם שני שותפים בדירה, ואני מודה על ההזדמנות שניתנה לי להצטרף לתוכנית", הוא מסכם.

תלמידים בעלי צרכים מיוחדים במכללת רופין ()
"צה"ל לא מחיל עליהם את חובת השרות ולכן השרות הצבאי מותנה בהתנדבותם ובנכונות הצבא לקלוט אותם לשורותיו"

 

"למרכז האקדמי רופין יש ניסיון של שנים רבות, בבניית מעטפת תומכת המאפשרת לסטודנטים בעלי מוגבלויות לסיים את התואר בהצלחה עם חווית לימודים חיובית ועוצמתית", מוסיפה פרופ' גליה צבר, נשיאת המרכז האקדמי רופין. "אנחנו ברופין מתרגשים מהפרויקט, ורואים בו משימה לאומית ואנושית כאחד, בזכות היותו שער הכניסה לצעירים רבים לעולם התעסוקתי וכלי מרכזי להשתלבות בחברה הישראלית".

 

מודל שיוכל לתת מענה הולם

רענן דינור, יו"ר הוועד המנהל של המרכז האקדמי רופין ויוזם הפרויקט, מרחיב: "יש צעירים שמסיבות רפואיות שונות, צה"ל לא מחיל עליהם את חובת השרות ולכן השרות הצבאי מותנה בהתנדבותם ובנכונות הצבא לקלוט אותם לשורותיו.

 

כשמדובר בצעירות וצעירים ככלל ועם מוגבלות בפרט, שרות צבאי משמעותי יכול לפתוח בפניהם לרווחה את דלתות ההשתלבות בחברה הישראלית, בתחומים המקצועיים השונים. לכן, אך טבעי היה לחשוב על מודל שיוכל לתת מענה הולם לכל השותפים לתהליך", מסביר דינור.

 

"הצבא מקבל כוח אדם ברמה גבוהה מאוד, בעלי השכלה אקדמית. לביטוח לאומי נפתח ערוץ חדש בתחום השיקום התעסוקתי של אוכלוסיית יעד חשובה זו המבטיח את שילובם בשוק העבודה. הצעיר/ה זוכים למסלול קצונה במסגרת העתודה האקדמית, להתנסות מקצועית שאין שניה לה במסגרת השרות הצבאי ולמקדם מוביליות תעסוקתית להשתלבותם בשוק העבודה האזרחי".

 

סא"ל אילון מייל, אחראי על הפרויקט מטעם זרוע הים בצה"ל מוסיף: "צה"ל, בהיותו צבא העם, פועל כל העת במגוון דרכים יצירתיות, כדי לאפשר לכלל אזרחי המדינה להשתלב בשורותיו. זו חובתנו - להוות סמן ימני בחברה הישראלית, בכל הקשור למתן שוויון הזדמנות לכל אחד. וזו זכותנו, כארגון המאמין כי לכל אחד היכולת לממש את חוזקותיו האישיות, ולנתב את הפוטנציאל האישי למען הצלחתו, היא הצלחתנו".

 

אילון מסכם: "הפרויקט החדש בצה"ל, המשלב צעירים וצעירות שאינם מחויבי גיוס במסלול שירות טכנולוגי ייחודי ומשמעותי, מאפשר להם מקום בו יוכלו לגבוה, אף מעבר לתקרה... אני מאמין כי זו זכותו הבסיסית של כל אדם. עלינו, כחברה, לפעול כל העת כדי לאפשר לזכות זו להתממש".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים