יו"ר המרכולים על מס הקנייה של טבק לגלגול: "החלטה פופוליסטית"
באולפן ynet טוען שלומי בן גור, יו"ר המרכולים הארצי, כי "למפעילי המרכולים אין בעיה - המהלך הזה יניב לנו עוד כמה שקלים. אבל הוא לא יגרום לצריכה פחותה אלא יגביר את המכירה של סיגריות רגילות". מנכ"לית המיזם למיגור עישון: "התכלית של המיסוי היא למנוע מאנשים לעשן"
החלטת בג"ץ מאתמול (ב') לפיה שר האוצר מחויב להטיל באופן מיידי מיסי קנייה שווים על מוצרי טבק לגלגול ועל סיגריות רגילות - ממשיכה לעורר הדים. הפסיקה התקבלה ברגשות מעורבים בקרב הציבור. בעוד הגופים הנאבקים למען צמצום העישון מרוצים מאוד מההחלטה, יש רבים המתנגדים לה, בהם בעלי מרכולים שטוענים שהמהלך דווקא יגרום לעלייה בעישון הסיגריות הרגילות.
בג"ץ: יש להשוות את מס הקנייה של הטבק והסיגריות. כחלון: "מתנגד לכל העלאה"
בג"ץ שוב הוציא לכחלון את הערמונים מהאש / פרשנות
>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אם תשאלו את שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון, בג"ץ קיבל אתמול החלטה מצוינת. "אני מאוד מקווה ששר האוצר כחלון לא יחליט להוריד את המיסים על סיגריות, אבל בסופו של דבר, מה שאנחנו ביקשנו הוא השוואה", אמרה בריאיון באולפן ynet. "לא משנה אם למטה או למעלה, אבל צריך לקחת בחשבון שכל התכלית של המיסוי היא למנוע מאנשים לעשן".
מנגד, שלומי בן גור, יו"ר המרכולים הארצי, סבור כי מדובר במהלך שגוי. "רואים שהם לא עשו שום מחקר, שום בדיקה", אמר גם הוא באולפן ynet. "זו החלטה פופוליסטית. למפעילי מרכולים אין בעיה עם זה, זה יכניס לנו עוד כמה שקלים. זה לא יגרום לצריכה פחותה, זה יגביר את המכירה של סיגריות רגילות".
המהומה התעוררה, כאמור, בעקבות פסיקת בג"ץ שהתקבלה לאחר עתירה שהגיש המיזם הרב מגזרי למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן נגד שר האוצר משה כחלון ומשרד הבריאות.
טבק לגלגול עולה היום בין 35 ל-52 שקל בהתאם לגודל החפיסה (שנעה בין 30 ל-50 גרם) ולמותג. מס הקנייה מהווה היום בטבק לגלגול כ-35.5% מהמחיר לצרכן בעוד שבסיגריות הוא מהווה 80% מהמחיר לצרכן. במידה וישווה המס, המחיר של טבק לגלגול יעלה ב-25 עד 50 שקל לחפיסה. כלומר בין 62 ל-105 שקל. אם המס יעלה מדובר בתוספת של 450-400 מיליון שקל בשנה בהכנסות המדינה.
לטענת כסלו, "ב-2013 הוחלט להעלות את המיסוי על כל מוצרי העישון. מה שקרה שהעלו על סיגריות אבל על טבק לגלגול העלו רק בחצי ואז נוצר הפער הזה. אנשים הבינו שטבק יותר זול ונהרו לכיוון הטבק לגלגול. צריך להבין שהנזק הבריאותי הוא זהה בשני המקרים. שתי תופעות קורות: הראשונה היא שאנחנו לא יורדים בשיעורי העישון והשנייה, שבני נוער רואים שזה מוצר זול ולכן יותר קל להם לקנות אותו. ברגע שהמיסוי יעלה, גם ירדו שיעורי העישון בקרב צעירים".
שלומי, אתם לא אוהבים את ההחלטה של בית המשפט.
"הפעולה שהם מבצעים להעלות את מחיר הטבק, להכפיל את המחיר, היא פעולה לא נכונה, מכיוון שאנשים שעברו מסיגריות לגלגול סיגרייה והתחילו לרכוש טבק הם בעצם הפחיתו את העישון בלפחות 30%, הם צורכים פחות טבק לריאות. העלאת המחיר תגרום לכך שאנשים יחזרו לרכוש קופסאות סיגריות, הם יצרכו בגלל זה יותר טבק ואז יגרם להם נזק. זאת החלטה פופוליסטית".
אתה התלוננת שאנשים לא קונים יותר סיגריות. זה נשמע קצת מוזר מה שאתה אומר עכשיו.
"לי אין בעיה עם זה. אני מדבר בצורה הגיונית. המצב יהיה יותר טוב כי אנשים יקנו יותר סיגריות, המכירה אצלנו תעלה. אני מדבר על זה שזה אבסורד. למרכולים, לבעלי הפיצוציות אין בעיה, המכירות יעלו".
כסלו דווקא חושבת אחרת: "עשינו סקר שבו שאלנו אנשים למה הם עברו לגלגול, אז 57% אמרו שזה בגלל המחיר וחלק אמרו שהם רוצים בכל זאת לשלוט בכמות. לכן, אני מניחה, שאם המחיר הוא אותו הדבר, אז הם ישתמשו בזה בשביל להפחית את כמות העישון שלהם. יש כאלה שבגלל המחיר יבואו ויגידו "אנחנו יוצאים מהעישון", אני מקווה שזה יקרה באחוזים מאוד גבוהים. יש בני נוער שהתחילו לעשן טבק לגלגול. אם אתה נער, אתה לא תקנה אם המחירים יעלו".