המשטרה מודה: האזנו ותמללנו שיחות עם עיתונאים
במסגרת חקירת הנחת המטענים למרגלית צנעני, מאיר שמיר וקובי מוסא, האזינה ימ"ר ת"א למעורבים. חרף הפסיקה בנושא חיסיון עיתונאי-מקור, הודתה קצינה כי החוקרים הקליטו והכניסו לארכיון שיחות עם כמה אנשי תקשורת: "החיסיון יחסי, לא חשבתי לעצור את ההקלטה"
על אף החשש מחשיפת מקורות, וחרף ההנחיות הברורות במהלך משפטם של העבריין אבנר הררי ואבישי בן דוד הנאשמים בהנחת מטענים שכוונו לשורת אנשי עסקים, תרבות וספורט, הודתה היום (יום ג') קצינה מימ"ר תל אביב בנוהל מוזר. "על פי הנהלים אצלי יש לי אפשרות להאזין לעיתונאי", אמרה בעדותה בבית משפט השלום בתל אביב, והתכוונה בין השאר לאיילה חסון, גיא פלג, קרן מרציאנו, ניב רסקין, דורון הרמן, שלי טפיירו ועוד. אם לא די בכך, במשטרה העדיפו לתמלל את השיחות ולשמור את ההעתקים.
הפרשה שנחשפה על ידי היחידה המרכזית במשטרת תל אביב הגיעה להגשת כתב אישום, שלפיו הררי ובן דוד היו "קבלני פיצוצים" של העולם התחתון. בין השאר, נטען, הם אחראים להטמנה או השלכה של מטעני חבלה למכוניותיהם של הזמרת מרגלית צנעני, איש העסקים מאיר שמיר והכדורגלן קובי מוסא.
היום התברר שבמסגרת החקירה הסמויה ביצעה המשטרה האזנות סתר לאובייקטים שונים המעורבים בפרשה, ותוך כדי כך האזינה במודע לשיחות של עיתונאים ותיעדה אותן. ראש מחלק חקירות בימ"ר תל אביב, רב-פקד לילך חבקוק, הצהירה על דוכן העדים כי המשטרה נוהגת להאזין לעיתונאים, ואין בכך שום פסול, ורק במקרה שהמאזין חושש כי ייתכן שייחשף מקור של העיתונאי השיחה לא מתומללת.
הפרוטוקול שיצא מהמשפט בעקבות החקירה של הסנגורים שי רודה ואיתן סבג, אמור לספר קצת על ההתנהלות הבעייתית של המשטרה בהאזנות סתר, על חופש העיתונות ובעיקר על שיקול הדעת והכוח שמחזיקים בידיהם קציני משטרה. בין חומרי החקירה שהוגשו לסנגורים התברר שהתבצעו האזנות סתר רבות, בין היתר לאיש העסקים דני לוי, לצנעני ומאיר שמיר.
במשטרה מסבירים שכאשר מזהים שיחות שלא קשורות לתיק, המאזין מנתק את השיחה. כך למשל בשיחות עם עורך דין כדי לא לפגוע בחיסיון עורך דין-לקוח. אלא שבין קבצי האזנות הסתר והתמלולים הופתעו הסנגורים לגלות תיעוד שיחות עם עיתונאים שהוקלטו, תומללו ונשמרו בארכיון המשטרה.
רפ"ק חבקוק נשאלה בבית המשפט על התנהלותה ברקע הפסיקה המגנה של חיסיון עיתונאי-מקור, ובתשובה אמרה: "אני מכירה את הנוהל על בוריו ואני יודעת בדיוק פה מה הוא אומר... זה חיסיון יחסי בלבד. אין פה חיסיון גורף... אני לא ממש מתמללת באופן גורף שיחות עיתונאי. שיחות שיש לי חשד ולו הקל ביותר שיש פה חשיפת מקור, יש לי נוהל קבוע לפעול מה אני עושה במצב כזה".
עו"ד רודה: את מסכימה איתי שבתיק הזה האזנתם לשיחות של עיתונאי-מקור?
רפ"ק חבקוק: "ממש לא. ממש לא".
עו"ד רודה: "את מסכימה איתי שבתיק הזה האזנתם לעיתונאים?
רפ"ק חבקוק: "ממש לא".
אלא שבהמשך, כשהובהר שהמשטרה לא רק שהאזינה לשיחות עם עיתונאים אלא גם שמרה אותן ותמללה אותן, היא נשמעה אחרת.
עו"ד רודה: אני אומר לך שעל פי הנהלים הכתובים אצלכם אסור לכם להאזין לעיתונאים.
רפ"ק חבקוק: "ממש ממש לא. איפה שמעת את זה? על פי הנהלים יש לי אפשרות להאזין לעיתונאי כל עוד לא נשקפת איזושהי סכנה של חשיפת מקור. זה הכול".
עו"ד רודה: וההנחיות מתייחסות למהו מקור?
רפ"ק חבקוק: "הגדרה למקור? אין לי הגדרה ספציפית מהו מקור. כל שיחה שנשמעת שבה יש חשד לחשיפת מקור. דהיינו הוא אומר – שמעתי מגורם כך וכך, נמסר לי... ברגע שיש לי בשיחה 'נמסר לי', החשוד יכול לעשות היקש אחד ועוד אחד. אני לא חושפת. ממש לא. זוהי תשובתי שכן"
עו"ד רודה הציג שיחה של כתב חברת החדשות גיא פלג עם דני לוי, ושואל "לא חשבת להפסיק את השיחה הזו?
רפ"ק חבקוק: "מה פתאום. חלילה וחס. נהפוך הוא, אדרבא".
עו"ד רודה: להאזין לו?
רפ"ק חבקוק: "בוודאי, מה הבעיה, לא הבנתי. אני מורשית על פי חוק".
עו"ד רודה הציג שיחה נוספת של העיתונאי ניב רסקין עם דני לוי, ושאל את רפ"ק חבקוק האם הביאו לידיעתה שיחה כזאת. היא ענתה: "גם אם הביאו לידיעתי. אדרבא, תמשיכו להאזין לו. מעולה, מצוין". בהמשך היא אישרה שגם שיחות עם איילה חסון, שלי טפיירו קרן מרציאנו ועיתונאים אחרים הואזנו והוקלטו.
מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "האזנת השיחות נעשתה לחשודים ולחלק מהעדים בתיק בשלב החקירה, במסגרת הניסיון להתחקות אחר מניחי המטענים בפרשה. בשום שלב לא בוצעה האזנה לעיתונאים עצמם. השיחות שבהן נשמעו עיתונאים הן שיחות שבהן הם פונים לחשודים או לעדים בתיק לאחר פרסום כתבות על הפרשה בערוצי התקשורת השונים, בשלב החקירה ובנושא החקירה. בשום שלב לא מדובר בשיחות שאופיין שיחות עיתונאי-מקור. בהתאם לפסיקת בית המשפט בנושא, למשטרה ישנם כללים שמסדירים את אופי הביצוע של האזנות סתר כשמדובר בשיחות עם עיתונאים. כללים אלו נועדו להבטיח שלא ייחשף מקור עיתונאי. בתיק זה, האזנות הסתר בוצעו על פי הכללים ולא הייתה בשום שלב חשיפה של מקור עיתונאי".
ממשטרת ישראל נמסר כי "האזנות סתר מתבצעות באופן מפוקח ומבוקר, הן בבקרה פנימית בתוך הארגון והן על-ידי הגורמים המקצועיים הרלוונטיים לרבות בית משפט. למען הסר ספק, במקרה המדובר, האזנת הסתר שקיבלה היתר מבית המשפט, לא התבצעה כלפי העיתונאים אלא כלפי החשוד בלבד. ראוי להדגיש כי פניות עיתונאים מבחירתם לחשוד מרכזי בעבירות חמורות בנושאים שבהם עוסקת החקירה, מהווה חלק בלתי נפרד ממנה, ואינה מספקת לעיתונאי מעטה הגנה אוטומטי לנהל שיח ממודר מול החשוד כשהוא נתון תחת האזנת סתר. השימוש בתוצרי חקירה אלו מתבצע בכל מקרה בהתאם לנהלים מוקפדים ובזהירות הנדרשת, שאושרו על ידי משרד המשפטים ואף הוצגו בוועדת החוקה, ורק בכפוף לאישורים המתאימים ולצורך קידום החקירה והגשמת תכליתה: הגעה לחקר האמת".
מארגון העיתונאים נמסר: "הארגון רואה בחומרה את הפגיעה של המשטרה בחיסיון העיתונאי, בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון בשורה של מקרים. הפרת החיסיון העיתונאי על ידי המשטרה מהווה חבלה חמורה ביכולתה של התקשורת לחשוף מידע בעל עניין ציבורי. כשם שהפרקליטות והמשטרה לא היו מאזינות ומתמללות שיחה בין חשוד לסנגורו שנקלטה במקרה, משום שיש חיסיון על שיחות בין עורך דין ולקוחו, כך אסור להאזין ולתמלל שיחה בין מקור לעיתונאי".