גיאורגיה: ישראלי נעצר בכניסה למדינה בגלל תרופה נגד שיעול
בשלושת החודשים האחרונים נעצרו שמונה ישראלים בגלל תרופות אסורות. האחרון עוכב לחקירה שנמשכה כמה שעות. גובה הקנס מגיע לכ-4,000 שקלים
אזרח ישראלי נעצר שלשום (יום ב') בשדה התעופה בטביליסי בירת גיאורגיה בשל החזקת תרופות אסורות לפי רשויות גיאורגיה. כל חטאו היה שהביא איתו במזוודה תרופה מסוג רוקסט פלוס להקלה בשיעול המכילה מרכיב נרקוטי.
האזרח עוכב לחקירה שנמשכה כמה שעות ובסופה שוחרר למלון לא לפני שהתרופה הוחרמה ונאסר עליו לצאת מהמדינה עד שהתרופה תעבור בדיקה פתולוגית לבדיקת אחוזי החומר האסור. בדיקה כזאת אורכת בדרך כלל כ-24 שעות. בסופי שבוע הבדיקה יכולה להימשך גם כמה ימים. בתום הכנת התיק, לרבות תוצאות הבדיקה הפתלוגית, התיק מועבר לפרקליטות. בתום 24 שעות מחליט שופט על גובה הקנס שנע בדרך כלל בין 2,000 ל-3,000 לארי (עד 4,000 שקלים). האזרח מקבל שובר תשלום לבנק. החוקר מאשר למשטרת הגבולות מעבר חלק חזרה לארץ.
תהליך כזה עלול להימשך בין שלושה לארבעה ימי עבודה. במשרד החוץ מדגישים כי לשגרירות הישראלית בטביליסי אין כל אפשרות להתערב או להאיץ את ההליך של המכס ומשטרת הגבולות שפועלים בהתאם לחוק הגיאורגי. שינוי בתהליך דורש חקיקה ולשגרירות ישראל אין כל השפעה בנושא.
בשבוע שעבר פנה לשגרירות ישראל אזרח ישראלי שהגיע לבילוי חופשה בבטומי. לטענתו, אשתו נזקקת היום לתרופות פסיכיאטריות בשל מחלת סרטן בעבר. הזוג עוכב בשדה, התרופה הוחרמה והם שוחררו. בשל המצב, הבעל שכר שירות עורך דין ופעל להקדים את הטיסה חזרה לארץ. על אף כל ההסברים של הזוג, של הקונסולית הישראלית בטביליסי ושל עורך הדין כי מדובר באישה חולה ויש להעביר לה לפחות כדור אחד עד לשובם לארץ, התקבלה תשובה שלילית. הקונסולית שלחה את הבעל לקבל תרופה מסיוע חירום דחוף משום שהבעל חשש כי ללא התרופה לא תוכל לעבור את הטיסה בשלום.
במשרד החוץ מציינים כי מאז חודש נובמבר נעצרו לא פחות משמונה ישראלים בגיאורגיה בגלל תרופות אסורות. בשנה החולפת ביקרו יותר מ-200 אלף ישראלים בגיאורגיה והמספרים עולים עם הזמן. יותר ויותר ישראלים מתאהבים בגיאורגיה ורואים בה יעד מועדף.
קונסולית ישראל בטביליסי סמדר צמח רצאבי מסרה: "אזרחים ישראלים תמימים שלא מודעים לחוק הכנסת תרופות לגיאורגיה מעוכבים חדשות לבקרים במעברי הגבול בגיאורגיה וחווים תהליך של עוגמת נפש והפסד כספי גדול. לכאורה, אותם אזרחים תמימים מקבלים מרשמים לתרופות מאושרות על-פי חוק בישראל. לעומת זאת, בגיאורגיה הן מחוץ לחוק. בגיאורגיה מקפידים בנושא הסמים באופן מאוד נוקשה. כך, תרופות רבות שאחד הרכיבים שלהם נרקוטי אסורות בגיאורגיה. לקבוצה זו נכנסות גם תרופות קלות להצטננות כגון קודאין, דקסמול וגם תרופות כמו ריטלין ותרופות עם חומרים פסיכו-אקטיביים".
לרשימת התרופות האסורות בגיאורגיה - לחצו כאן