1 מכל 3 מבוגרים - סוכרתי: למה זה קורה?
בשנים האחרונות ישנה עלייה חדה בשיעור הסוכרתיים - אחד מתוך שלושה מבוגרים מעל גיל 60 הוא סוכרתי. "סוכרת מסוג זה מצריכה טיפול מותאם לגיל", אומר מומחה לסוכרת ומסביר למה יש יותר חולים בני הגיל המבוגר, מה הם הסימנים הדורשים בירור ומה הוא הטיפול המתאים
מספר הסוכרתיים נמצא בעלייה מתמדת הן בארצות המפותחות והן בארצות המתפתחות. ההערכה היא שבישראל חיים יותר מחצי מיליון בני אדם אשר סובלים מסוכרת ועוד כחצי מיליון סובלים מטרום סוכרת, כאשר 80% מתוכם כלל אינם מודעים למצבם.
למרות העובדה שעם השנים סוכרת הפכה למחלה של כולם, עדיין עיקר הסוכרתיים מבוגרים יותר. הסיבה העיקרית לכך היא מגמת ההשמנה של האוכלוסייה וכן, הזדקנות האוכלוסייה ושיפור תוחלת החיים של חולי סוכרת.
עוד במדור 60 פלוס:
האם בקרוב נפסיק להזדקן?
אבוקדו: 6 יתרונות בריאותיים - במיוחד למבוגרים
כך שחייה משפרת את מצבם של חולי סוכרת
סוכרת: עודף סוכר בדם
מחלת הסוכרת, על כל סוגיה, מתבטאת בעודף סוכר בדם. סוכרת מוגדרת ב- 120 מ"ג % בזמן צום וטרום סוכרת מוגדרת ב- 100 מ"ג % בזמן צום.
סוכרת מסוג 2 היא השכיחה יותר ונפוצה בקרב אנשים בגילאי 60. בסוכרת מסוג זה לאנשים יש להם תנגודת להשפעת האינסולין על הרקמות השונות (דהיינו שריר, שומן, כבד), בדרך כלל, כתוצאה מעודף משקל, העדר פעילות גופנית, רקע גנטי, שחלות פוליציסטיות, פגות, ומוצא אתני.
תחילה, הלבלב מצליח לפצות על התנגודת לפעילות האינסולין, על ידי יצור יתר של אינסולין אך בהמשך תפקוד תאי הביתא בלבלב יורד ואז מתפתחת הסוכרת.
בכ- 10% מסוכרתיים מסוג זה יהיה צורך להזריק אינסולין יותר מ-3 פעמים ביום (MDI) בחולים אלו תאי הביתא נפגעים ועל כן, חייבים טיפול אגרסיבי יותר באינסולין. במקביל, חולים אלו חייבים גם ניטור עצמי במשך היממה, לפני ולאחר כל זריקה, בצום בבוקר ולפני השינה.
הגוף זוכר: הסיבה שסוכרת נפוצה בגיל מבוגר
סוכרת מסוג 2 נפוצה יותר בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל, שכיחותה עולה בצורה ניכרת בנוכחות עודף משקל, ויש לה מרכיב תורשתי משמעותי. הסיבה לכך שסוכרת מסוג 2 שכיחה יותר בקרב הגיל הזה היא מפני שלגוף יש זיכרון של דברים שצרך בשנים הקודמות.
רק לשם הדוגמא, נניח בגיל צעיר האדם אכל יותר פחמימות וצרך יותר סוכר- הלבלב היה צריך לעבוד קשה יותר ובגיל המבוגר הלבלב זוכר את זה והדבר פוגע בלבלב שלא יכול להתמודד עם זה, מה שמוביל לסוכרת.
למעשה, הגוף זוכר את השנים הצעירות יותר ובמידה ואדם חי באורח חיים בריא ושומר על משקל תקין ופעילות גופנית- הסיכוי לסוכרת בגיל המבוגר קטן.
מכאן, התפוצה של הסוכרת עולה עם גיל מכיוון שבעיקר בגיל הזה רבים עולים במשקל, לא פעם יש ירידה בפעילות הגופנית וישנה בעיית ההתיישנות- הלבלב כמו תאי המוח נחלשים וכן, הגוף "זוכר" את השנים הצעירות יותר.
10 תסמינים לסוכרת מסוג 2
לסוכרת יכולים להתלוות סימנים שונים שכדאי לשים לב אליהם, ועם הופעתם מומלץ להיוועץ עם רופא ובמידת הצורך לבצע בדיקות מתאימות. לפניכם עשרה תסמינים שכיחים:1: עלייה במתן שתן, הקשורה לכך שהדם הרווי בסוכר סופח יותר נוזלים ומגדיל את כמות הפרשות הנוזלים מהגוף בשתן.
2: צמא ויובש בפה שמקורם בהשתנה מרובה ובספיחת הנוזלים הגורמת לה.
3: ירידה במשקל העשויה להיגרם מניצול של שכבות השומן על ידי הגוף לצורכי אנרגיה, מאחר והסוכר המשמש את רוב האנשים ליצירת אנרגיה מווסת למחזור הדם.
4: חולשה.
5: עייפות ותשישות.
6: רעב.
7: טשטוש ראייה חדש.
8: ריפוי פצעים איטי.
9: גרד בעור.
10: נימולים ברגליים.
הגורמים שמעלים את הסיכון למחלה
משקל: עודף משקל מעלה את התנגודת לאינסולין ברקמות השונות ולכן מעלה את רמות הסוכר בדם כך שככל שהמשקל עולה, עולה גם הסיכון ללקות בסוכרת.
בנוסף, רקמת השומן הינה רקמה פעילה מאוד מבחינה הורמונאלית וכן מפרישה ציטוקינים שונים (חלבונים שיכולים להפעיל את מערכת החיסון ולגרום לדלקת).
נטייה משפחתית: קרובי משפחה מדרגה ראשונה הסובלים מסוכרת, מעלים מאוד את הסיכוי של האדם לחלות בסוכרת.
סוכרת הריון: נשים שהייתה להם סוכרת בזמן ההיריון בסיכון גבוה מאוד פתח סוכרת במהלך חייהן.
PCOS: נשים עם תסמונת השחלה הפוליציסטית.
שיוך לקבוצות אתניות בסיכון: לקבוצות אתניות שונות ישנה נטייה מוגברת לפתח סוכרת.
גורמים נוספים: כמו כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ושומנים בדם מהווים אף הם גורם סיכון לסוכרת.
תזונה נכונה: הטיפול המאזן
בסוכרתיים מסוג 2 ניתן לטפל באמצעות תזונה נכונה השומרת על ערכי סוכר מאוזנים בדם. לרוב, תזונה זו כוללת צריכת ירקות, פירות- במידה מתונה, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, וכן הימנעות מאכילת שמנים, מוצרי חלב ובשרים שומניים.
מחקר רחב היקף שנעשה לאחרונה מצא כי גם אכילה של ארוחת בוקר גדולה, מזינה ובריאה, יכולה לתרום לאיזון רמות הסוכר. בנוסף, מומלץ להתחבר למד סוכר רציף ללא דקירות אשר יצביע על הדברים אשר מעלים את רמות הסוכר ועשויים לסייע בבחירת המאכלים המתאימים.
כמו כן, לעיתים ישנו טיפול רפואי המתווסף לתזונה אשר מאזן את רמות הסוכר ומשפר את חיי הסוכרתי באופן משמעותי.
מניעת היפוגליקמיה: בטיפול חולי סוכרת מבוגרים
ההתייחסות הטיפולית שונה לא פעם בעבור בני הגיל המבוגר היות שמטרת הטיפול בגילאיים הללו הינו מניעת מקרי היפוגליקמיה, בהם הסוכר נמוך. כמו כן, יש לטפל בשאר גורמי הסיכון בהתאם למצב הכללי ולאזן את רמות לחץ הדם.
ישנם סוכרתיים מסוג 2 אשר לוקחים אינסולין שגורם להשמנה ולמקרי היפוגליקמיה ולכן, עדיף להימנע מזה. יחד עם זאת, ישנם אנשים שאין ברירה וחייבים לקבל אינסולין ולכן, צריכים לנטר כל הזמן את רמות הסוכר בגוף על מנת לוודא שלא מגיעים למצבים של סוכר נמוך או גבוה.
עוד חשוב לציין כי בגיל מבוגר מקרי ההיפוגליקמיה יכולים לפגוע בכלי הדם ולגרום לנזק בהם. בנוסף, ישנם הרבה מבוגרים שיש להם הפרעה במערכת העצבים ויש להם היפוגליקמיה בלתי מוחשת- כלומר, הם לא חשים בה ולכן חשוב לנטר את הסוכר באמצעות מד סוכר רציף ולעקוב אחר המדדים על מנת שלא להגיע למצב הזה.
בגיל המבוגר חשוב לתאם עם הצוות הרפואי את אורח החיים בהתאם לגיל, ליכולת של האדם לבצע פעילות גופנית וכן, בהתאם למחלות אחרות, אם ישנן.
הכותב הינו אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת, רופא בכיר ממרכז DMC לטיפול בסוכרת
ידעתם ש43% מצריכת הסוכר שלנו מגיע ממשקאות ממותקים. צפו בסכנות שיש בצריכת סוכר ואיך אפשר להמנע:
בשיתוף מגדלי הים התיכון