שתף קטע נבחר

 

קרע אירופי: צרפת מחזירה את השגריר מאיטליה

צעד דרמטי של פריז בצל ההתקפות של בכירי הממשלה האיטלקית סלביני ודי מאיו על הנשיא מקרון: "הצהרות שלא היו כמותן מאז מלחמת העולם השנייה". ברקע: סלביני מאשים את צרפת בצביעות בסוגיית המהגרים, די מאיו התרברב שנפגש עם "האפודים הצהובים"

צרפת הודיעה בצהריים (יום ה') כי החליטה להחזיר את השגריר שלה באיטליה בעקבות ההתקפות החוזרות ונשנות של בכירי הממשלה האיטלקית נגדה בחודשים האחרונים. "זה כמה חודשים שצרפת היא מושא להתקפות חסרות בסיס ולהצהרות מקוממות", נמסר בהודעת משרד החוץ הצרפתי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מתיאו סלביני ועמנואל מקרון (צילום: EPA, רויטרס)
סלביני ומקרון. "לא ראוי", "יהיר"(צילום: EPA, רויטרס)

איטליה ממשלה חדשה לואיג'י די מאיו ג'וזפה קונטה (צילום: EPA)
די מאיו. "צרפת יצרה עוני באפריקה"(צילום: EPA)

לדברי פריז, מדובר בהתקפות שלא היו כדוגמתן מאז מלחמת העולם השנייה: "קיומן של מחלוקות הוא דבר אחד, אבל ניצול מערכת היחסים בין המדינות למטרות פוליטיות – זה כבר משהו אחר. כל המעשים האלה יוצרים מצב חמור, המעלה שאלות בנוגע לכוונותיה של ממשלת איטליה כלפי צרפת".

 

שני סגניו של ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה – לואיג'י די מאיו המנהיג את מפלגת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית ומתיאו סלביני המנהיג את מפלגת "הליגה" שיש הרואים בה מפלגת ימין קיצוני – מרבים להתעמת עם נשיא צרפת עמנואל מקרון מאז הקמת ממשלתה החדשה של איטליה בשנה שעברה. קונטה הוא ראש ממשלה טכנוקרט, שאינו משתייך לאחת משתי המפלגות, ודי מאיו וסלביני הם שמינו אותו אשתקד משום שלא רצו להניח זה לזה לתפוס את התפקיד וכך להיראות חלשים בעיניהם בוחריהם. רבים רואים בהם, ובעיקר בסלביני, את האנשים שבפועל על פיהם יישק דבר.

 

בשנה האחרונה האשימו השניים שוב ושוב את פריז בצביעות בכל הנוגע ליחסה לפליטים. סלביני, המכהן גם כשר הפנים, אמר שלצרפת אין זכות לבקר את הממשלה ברומא על מדיניות המהגרים הקשוחה שהיא מנהיגה בחודשים האחרונים משום שצרפת עצמה אינה קולטת די מהגרים מבין אלה המגיעים לאדמת אירופה. די מאיו מצדו אמר ביוני שעבר כי צרפת יהירה וכי היא עלולה להפוך לאויבת מספר אחת של איטליה בכל הקשור לענייני הגירה. לאחרונה אף האשים את צרפת ביצירת העוני באפריקה.

מחאוה בפריז ליד שער הניצחון (צילום: רויטרס)
האפודים הצהובים מפגינים בפריז(צילום: רויטרס)

נזקים בפריז לאחר הפגנות (צילום: רויטרס)
הרס בבירת צרפת אחרי אחת ההפגנות של תנועת המחאה(צילום: רויטרס)

מחאוה בפריז ליד שער הניצחון (צילום: AFP)
שוטרים מול פעילים בשאנז אליזה(צילום: AFP)

השבוע הצליח די מאיו לעורר שוב את זעמה של צרפת: שלשום הודיע כי בביקורו במדינה נפגש עם מנהיגי תנועת המחאה הצרפתית "האפודים הצהובים". הוא עשה זאת למרות – ואולי בגלל – העובדה שידע שמפגש כזה צפוי להכעיס מאוד את מקרון ואנשיו ולהעמיק את המתח בין המדינות. אחרי פגישתו עם מנהיגי המחאה כתב די מאיו בטוויטר: "רוחות השינוי חצו את האלפּים". בעבר כבר הביע תמיכה בתנועה הצרפתית.

 

מתיאו סלביני, אימת המהגרים לאירופה / פרופיל

 

אנשי "האפודים הצהובים", נזכיר, הצליחו בשלהי השנה שעברה להוציא לרחובות צרפת מיליוני מפגינים, ובמקרים רבים התדרדרו ההפגנות לאלימות שזרעה הרס רב, כולל בבירה פריז. ההפגנות החלו במחאה על מס דלק שהתכוון הנשיא מקרון להטיל, ובהדרגה הפכו למחאה על יוקר המחיה בכללו. אחרי שמקרון החליט לבטל חלק מהצעדים שעליהם מחו המפגינים הצטמצמו מאוד ההפגנות, אבל פעולות מחאה עדיין מתקיימות מדי סוף שבוע, ולא פעם הן כוללות אלימות. ממשלת צרפת טוענת כי לשורות התנועה הסתננו חוליגנים וחורשי רעה שמניעיהם אינם מניעים חברתיים טהורים.

 

בשבוע שעבר התייחס מקרון להתקפותיהם של סלביני ודי מאיו עליו ואמר: "העם האיטלקי ראוי למנהיגים שהולמים את ההיסטוריה שלו". הוא הדגיש כי במגעים עם איטליה הוא עצמו עובד רק מול ראש הממשלה קונטה. "לא אענה", אמר מקרון. "הם היו רוצים שאענה, אז שיהיה להם בהצלחה ושייהנו. מבחינתי, אני מדבר רק עם קונטה. העם האיטלקי מצוין, האיטלקים חברים שלנו, והם ראויים למנהיגים שהולמים את ההיסטוריה שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, רויטרס
סלביני ומקרון. ראש בראש
צילום: EPA, רויטרס
מומלצים