שתף קטע נבחר

 

"פריימריז עם הראש באדמה": קרב הישרדות בעבודה

פעילים מיואשים, מועמדים שמנסים להפיח תקווה ואיתן כבל אחד שמתכונן לקרב של "להיות או לחדול". מפלגת העבודה הולכת לפריימריז שבו מי שמתמודד על מקום בחמישייה הראשונה – כנראה מתמודד גם על מקום בחמישייה האחרונה: "זה קרב הישרדות. המפלגה על סף מחיקה"

ביום שני הקרוב יתקיימו הפריימריז לרשימת מפלגת העבודה. אחד הסקרים שפורסמו השבוע נותן למפלגה - שהייתה בעברה מפלגת שלטון ובשיאה התהדרה ב־55 מנדטים - חמישה מנדטים בלבד. הבדיחה העצובה אומרת, שמי שמתמודד על מקום בחמישייה הראשונה – מתמודד גם על מקום בחמישייה האחרונה.

 

יו"ר המפלגה אבי גבאי מוצב במקום הראשון. גם המקום השני ברשימה משוריין ליו"ר. כלומר, מי שיגיע למקום החמישי בפריימריז יידחק למקום השביעי והגבולי ברשימה.

 

כינוס מפגת העבודה גני התערוכה תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי. "כלום לא עובד"(צילום: מוטי קמחי)

"אנחנו בפריימריז עם ראש באדמה", אמר אחד המועמדים. "זה קרב הישרדות. המפלגה על סף מחיקה. הבעיה הגדולה היא עם ה'בייס' של מפלגת העבודה שהפנה לה עורף. ה'בייס' מסתכל על בני גנץ ורואה את מפלגת העבודה. הוא מסתכל על גבאי ורואה משהו אחר".

 

"מה כבר לא ניסינו, כלום לא עובד"

ביום שישי שעבר ערכה המועמדת אמילי מואטי כנס בחירות במועדון תל־אביבי נחשב, כדי להציג את תוכנית החינוך שלה. איכשהו, הכנס הסתיים עם השיר "הליכה לקיסריה" שכתבה חנה סנש בתחילת המאה הקודמת. חברי המפלגה ישבו על כיסאות פלסטיק ושרו במלנכוליות את השיר הנוגה: "אלי, אלי, שלא ייגמר לעולם...".

 

אחד הפעילים המרכזיים במפלגת העבודה אמר השבוע בעצב, כי זה מה שנשאר כנראה למפלגת העבודה לעשות: להתפלל. "מה כבר לא ניסינו. כלום לא עובד", קונן. "זאת גם התנהלות גרועה וגם מזל רע שיש לאבי גבאי". ביום שני השבוע השיק גבאי את ספרו "הכול אפשרי" במרכז עינב בתל־אביב. "היו רגעים קשים מאוד בחיי מפלגת העבודה אבל זה הקשה מכולם", אמר פעיל בשורות המפלגה כבר 25 שנה, "והכי מפחיד: אתה לא יודע איך זה יסתיים".

  

אבי גבאי בכינוס ועידת מפלגת העבודה    (צילום: ליהי קרופניק)

אבי גבאי בכינוס ועידת מפלגת העבודה    (צילום: ליהי קרופניק)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כ־63 אלף מתפקדי המפלגה יכריעו כיצד תיראה רשימת העבודה המצומקת לכנסת. כלומר, על הנייר. ההערכה היא, כי אחוז ההצבעה יהיה נמוך מאוד, מתחת ל־50 אחוז. מועמדים רבים סיפרו השבוע, כי לא רק הבוחרים מגלים חוסר סובלנות ואמפתיה כלפי מפלגת העבודה, אלא גם מתפקדיה. אלה שמשלמים כסף כדי להיות חברים במפלגה הזו. "נבוא להצביע לך בפריימריז, אבל לא אצביע לעבודה בבחירות", זו תשובה ששומעים הרבה מועמדים.

 

מי הם המתפקדים שיעצבו את רשימת המפלגה לכנסת? מחוז הקיבוצים הוא הגדול ביותר עם כ־7,000 מתפקדים. המושבים עם כ־5,100 חברים, מחוז תל־אביב עם כ־5,000 חברים, ערבים כ־3,200 חברים, דרוזים כ־2,500 חברים. אבל המגזר הגדול ביותר הוא הוותיקים (גמלאים) המונה כ־24 אלף חברים. מגזר הצעירים לעומת זאת (גיל 35 ומטה) מונה כ־12 אלף חברי מפלגה.

 

אבי גבאי מבקר את מפלגת העבודה    (צילום: טל שמעוני)

אבי גבאי מבקר את מפלגת העבודה    (צילום: טל שמעוני)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ח"כ נחמן שי מכיר את יחסי הכוחות האלה. "בקמפיין שלי לכנסת אני מתמקד בציבור היותר מבוגר, בני ה־60 ומעלה", הוא אומר. "עשינו בכל הקמפיין כ־16 אלף שיחות טלפון. הוותיקים נשארים נאמנים לעבודה ואינם עוזבים. יש משהו יציב ועקבי בקשר הפוליטי שלהם למפלגה. הם כבר ראו הכל אז הם פחות מתרגשים מהמצב שלנו היום".

 

ומה עם הצעירים?

"הם מדווחים על עזיבה או כוונות לעזוב את המפלגה. הם מהירים בקבלת החלטות ואינם חוששים לעבור ממפלגה למפלגה".

 

החמישייה הפותחת

על פי הערכות במפלגת העבודה, זו החמישייה המסתמנת בפריימריז הקרובים (ללא דירוג ביניהם): איציק שמולי, שלי יחימוביץ', סתיו שפיר, עמיר פרץ ועמר בר־לב. אחריהם: מרב מיכאלי, רויטל סויד ואיתן כבל.

 

יש גם שחקנים חיצוניים הנחשבים חזקים בתוך המפלגה: יאיר (יא־יא) פינק, לשעבר ראש המטה של יחימוביץ', אמילי מואטי, הרב גלעד קריב וגיל ביילין. רק 14 ח"כים מכהנים מתמודדים בפריימריז האלה מתוך סיעה של 24 חברי כנסת (חלק פרשו; אחרים היו חברים מטעם התנועה של לבני). בסך הכל מתמודדים בפריימריז 44 מועמדים, לעומת – לשם השוואה – 142 הפריימריסטים שהיו בליכוד.

 

כנס אחדות מפלגת העבודה (צילום: מוטי קמחי)
גבאי ופרץ בכנס אחדות מפלגת העבודה(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ איציק שמולי טוען כי מדובר במערכת בחירות לא שגרתית. "עין אחת מפוקסת על הפריימריז אבל תשומת הלב האמיתית היא על הטלטלה שעוברת מפלגת העבודה", אומר שמולי. "ביום שלישי הגעתי לחמישה כנסים; בגבעתיים, ראשון־לציון, יקנעם, אשדוד וים המלח. אני רוצה לדבר על הרזומה וההישגים שלי ואז אני מבין שהכל מלאכותי. מה שמעניין באמת את האנשים זה מה קורה במפלגה. 95 אחוז מהשיח מוקדש למה שצריך לעשות מחר בבוקר".

 

מה צריך לעשות מחר בבוקר?

"הפריימריז הם נקודת מפנה כי אנחנו צריכים לבחור נבחרת של פייטרים שנלחמת בלי פחד, וגם לייצר חיבור פוליטי של שתי מפלגות, ואם זה לא יצליח – אז להגיע לתיאום מי יהיה מועמד המחנה לראשות הממשלה מול נתניהו".


ויש גם פעילים שמנצלים את הלחץ הנורא שבו נתונים המתמודדים. ח"כ סתיו שפיר טוענת, כי גם במערכת הבחירות הזו ניסו עסקנים לגבות "החזר הוצאות" תמורת תמיכתם. "בזמן שרוב מוחלט מפקודי המפלגה הם אנשים אידיאולוגיים שטובת המדינה מול עיניהם, בשוליים ישנן גם שאריות משיטות ישנות ואפילו אנשים שמוכנים לקנות ולמכור תמיכה בח"כ תמורת כסף", היא אומרת.

 

סתיו שפיר. גם המקום שלה לא בטוח (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
סתיו שפיר. גם המקום שלה לא בטוח(צילום: אלכס קולומויסקי)

"זו רעה חולה שאני ורוב המועמדים מתרחקים ממנה כמו מאש, אך לצערי לא כולם. מי שיכולים לדאוג לעתיד טוב יותר למפלגה - ולכך שתובל על ידי ח"כים ישרים ואמיצים שלא נותנים יד לשחיתות - זה רק המתפקדים האידיאולוגיים שמוכנים להילחם על המשך הדרך".

 

המצביעים שלך ייצאו להצביע?

"לדרך שלי יש תמיכה רחבה בציבור, אך אם תומכיי במפלגה שמדוכדכים מהמצב בסקרים לא ייצאו מהבית להצביע ביום הפריימריז - המקום שלי בכנסת לא בטוח".

 

הדרך האחרונה להציל את הבית

יו"ר המפלגה לשעבר ויו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' ממקדת את המאבק על מקום בשלישייה הפותחת. שאלתי את יחימוביץ' איך זה להתמודד בפריימריז שבהם יש אי־ודאות לגבי עתידה של מפלגת העבודה. "לא פשוט בכלל", אומרת יחימוביץ'. "הפעם זה שונה לגמרי מכל פריימריז שהתמודדתי בהם בעבר. בהרבה מפגשים, במקום לעשות פריימריז לעצמי, אני מפיחה אנרגיות, מחזקת, פורשת נרטיב של תקווה, לפעמים ממש מרימה מהקרשים".

 

מה התגובות שאת מקבלת מחברי המפלגה?

"הרבה פעמים אומרים לי, 'זה מביך אותי שאת מבקשת בכלל, בלעדייך אין מפלגה'. אני עונה שזה ממש לא מביך, שככה נראית דמוקרטיה פנימית, ששום דבר הוא לא מובן מאליו. אני כן אומרת את המשפט הקשה, אבל לצערי אמיתי: שבמצב הנוכחי יש סכנה שאני וחברים נוספים שהם ח"כים מדהימים לא נהיה בכנסת. לכן אני מדגישה כמה חשוב וקריטי להגיע לקלפיות ביום שני, וכמה חשוב - דווקא עכשיו, וכדי שנצא מהמשבר - שתיבחר הרשימה הכי חזקה וטובה שאפשר".

 

איך המפלגה יכולה להשתקם?

"אסור לנו להגיע למסקנה שאם גנץ מטושטש גם אנחנו צריכים להיות כאלה. בדיוק להפך: לחדד ולחזק את הערכים הייחודיים שלנו ואת התוכניות הקונקרטיות, להתגאות בחברי הכנסת המצוינים שלנו, לפרגן זה לזה, לעשות קמפיין חזק וערכי ולהימנע לחלוטין מעימותים פנימיים. וגם לבחון חבירות חדשות בנפש חפצה".

 

שלי יחימוביץ' בפריימריז הקודמים. "שונה מבעבר" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שלי יחימוביץ' בפריימריז הקודמים. "שונה מבעבר"(צילום: ירון ברנר)

מילת הקסם בעבודה היא "חיבורים" או "איחודים". זו הדרך האחרונה להציל את הבית. אבל מפלגה שהמניות שלה צוללות היא כבר לא שידוך קורץ. יחימוביץ' הודתה בקולה השבוע כי היא וגבאי הציעו חיבור כזה לגנץ, אך הוא דחה אותם. ח"כ יוסי יונה טוען, כי חייבים להתאחד עם כל מי שרק אפשר. "אנחנו נמצאים במשבר עמוק", אמר יונה. "המטרה שלנו היא להבטיח שלפחות מפלגת העבודה תהיה הכוח השני בגוש".

 

איך עושים את זה?

"אנחנו חייבים לעשות איחוד עם השמאל הציוני, כמו מרצ, ציפי לבני ואלדד יניב. כל הכוחות שהם שמאל ציוני מוזמנים לחבירה".

 

איך אתה מתמודד בפריימריז שבהם מפלגת העבודה מקבלת חמישה־שבעה מנדטים בסקרים?

"אני מתמודד כאילו אנחנו הולכים לקבל 15 מנדטים. כדי לעשות עבודה רצינית בשטח ולקושש קולות אתה חייב ללכת עם מנטליות ומצב רגשי ותודעתי כאילו יש לנו 15 מנדטים בקופה. אנחנו ברכבת הרים, אז לך תדע מה יקרה מחר".

 

איתן כבל מסולק מבית מפלגת העבודה השבוע    (צילום: אורי דוידוביץ')

איתן כבל מסולק מבית מפלגת העבודה השבוע    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הגדעון סער של מפלגת העבודה?

ועוד דרמה צפויה בפריימריז: ח"כ איתן כבל. כבל הצליח להסתכסך בשנים האחרונות עם ראשי מפלגות שונים בעבודה. ביום שני התפייס עם גבאי באירוע להשקת ספרו, אבל ספק אם הצליח למזער נזקים. האם כבל הוא הגדעון סער של מפלגת העבודה? מבחינתו, הפריימריז האלה הם מאבק של חיים או מוות. "אני אומר לך את האמת, זה להיות או לחדול", הוא אומר. "אני בבעיה כפולה: אני המועמד היחיד שיש מלחמה על הראש שלי. וגם הסקרים לא איתנו".

 

אתה מבין שאתה יכול לסיים את הפריימריז מחוץ לרשימה?

"כן. אני מבין שהח"כ המצטיין של הסיעה, הלוחם מספר אחת של המפלגה, יכול למצוא את עצמו בחוץ. אבל כשאני רואה לא רק את עצמי, אלא מפלגה שמקבלת חמישה מנדטים או שלא עוברת את אחוז החסימה, זה כמו לקבל אגרוף חזק בבטן. המצב מטורף. אני היחיד שנשאר במפלגת העבודה ולא עזב אותה אפילו ליום אחד. זה לא צחוק. זה לא רק הקרב על החיים שלי. זה קרב על החיים שלנו".

 

אתה לא מצטער על ההתקפה הבוטה שלך על גבאי?

"אנשים במפלגה עסוקים רק בעצמם. ידעתי שאפגע, שאשלם מחיר, דיברתי על זה עם הצוות שלי, אבל חשבתי שזה יהיה נכון לגלות אקט של מנהיגות. והיום אני מרגיש שאין נביא בעירו. במפלגה הזו מנסים להרוג את השליח ואת נושא הבשורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אבי גבאי. העבודה תחתיו תגיע לשיא שלילי?
צילום: מוטי קמחי
מומלצים