תדהמה בתאילנד: הנסיכה רצה לראשות הממשלה
רעידת אדמה פוליטית: הנסיכה אובולרטנה, שכיכבה באופרות סבון ושכלה בן בצונאמי של 2004, תתמודד מול ראש החונטה הצבאית, 5 שנים אחרי ההפיכה. זו כניסה חסרת תקדים של משפחת המלוכה לפוליטיקה
אחותו של מלך תאילנד הדהימה הבוקר (יום ו') כשהודיעה כי תתמודד על ראשות הממשלה – צלילה חסרת תקדים של בן או בת משפחת המלוכה לביצה הפוליטית. הנסיכה, אוּבוֹלרטנה רג'קניה סיריידהנה ברנבדי, בת 67, תתמודד מטעם מפלגה פופוליסטית, וכניסתה לפוליטיקה עשויה לשנות מקצה לקצה את הבחירות – שיהיו הראשונות מאז ההפיכה הצבאית ב-2014.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הנסיכה, אחותו הגדולה של המלך מאהה וג'ירלונגקורן, תהיה מועמדת מפלגתו של ראש הממשלה לשעבר תקסין צ'ינוואט, שהודח מתפקידו. ראש הממשלה לשעבר הוא דמות שנויה במחלוקת בתאילנד, ועמד במשך שנים במרכזו של עימות פוליטי ממושך שהוציא לרחובות המונים מתומכיו – והמונים ממתנגדיו.
אחד היריבים הבולטים של הנסיכה בבחירות שייערכו ב-24 במרץ הוא ראש הממשלה המכהן, פרייות צ'אן-אוצ'ה, מנהיג החונטה הצבאית השולטת בתאילנד. הוא הכריז על התמודדותו היום.
תאילנד מוגדרת מאז 1932 כמונרכיה חוקתית, אבל למשפחת המלוכה יש לאורך כל השנים השפעה גדולה בה ומיליונים נאמנים לה. הבוקר לא היה ברור עדיין אם מועמדותה של אובולרטנה, שכיכבה בעבר באופרות סבון תאילנדיות וגרה במשך שנים בקליפורניה, קיבלה את אישור המלך. בערב הוא כבר הבהיר את עמדתו בהודעה רשמית, כשמסר כי התמודדותה "בלתי הולמת".
מועמדותה של הנסיכה מטעם המפלגה התומכת בתקסין עשויה לחולל שינוי עמוק במערכת הבחירות. הבחירות הקרובות נתפשות כקרב ישיר בין הפופוליסטים תומכי תקסין ובעלי בריתם מצד אחד לבין הממסד המלוכני-צבאי מהצד השני. "זו התפתחות משמעותית שתעצב את אופי הפוליטיקה בתאילנד ואת הדינמיקה שלה לפני הבחירות ואחריהן", אומר תיטינן פונגסודהירק, פרשן פוליטי מאוניברסיטת צ'וללונגקורן.
אובולרטנה ויתרה על התארים והסמכויות המלכותיים שלה ב-1972 כשנישאה לגבר אמריקני שהכירה באוניברסיטת MIT במסצ'וסטס, שם למדה מתמטיקה וביוכימיה. היא גרה בארה"ב במשך יותר מ-26 שנה, וב-1998 הם התגרשו. ב-2001 היא שבה לתאילנד ואז החלה למלא שוב תפקידים מלכותיים, אבל המעמד המלא של בת מלוכה מעולם לא הושב לה. בנה של אובולרטנה נהרג ב-2004 בצונאמי האדיר שהיכה בדרום אסיה ובמזרח אפריקה.
העימות הפוליטי-ביטחוני בין האליטה המלוכנית שמרכזה בבנגקוק לבין תקסין ותומכיו בפריפריה הוביל ב-15 השנים האחרונות לגלי מחאה שהוציאו מיליונים לרחובות, לאלימות וגם להפיכות צבאיות. לפני שהמלך פרסם הודעת גינוי למועמדות של אחותו תהו מומחים אם ההכרזה של הנסיכה על מועמדותה היא ניסיון לגשר על המחלוקות ולשים קץ לפילוג. המומחים העלו את האפשרות שהמועמדות הוצגה באישור המלך, שעלה לשלטון אחרי מות אביו ב-2016. תקסין ומפלגתו הואשמו בעבר מעת לעת על-ידי יריביהם בהתנגדות למשפחת המלוכה, אבל הוא ואנשיו דחו תמיד את הטענה.
מפלגה קטנה הנמנית עם תומכי הצבא, "מפלגת הרפורמה של העם", ביקשה הבוקר מוועדת הבחירות לבדוק אם הצגת המועמדות של הנסיכה מפרה את חוקי הבחירות, האוסרים על המפלגות להשתמש במשפחת המלוכה בקמפיינים שלהן. ועדת הבחירות אמורה להודיע עד ליום שישי הבא מיהם המועמדים שיותר להם להתמודד בבחירות ומי ייפסלו.