האם עישון מריחואנה מגדיל את ספירת הזרע בגברים?
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, שבדקו מאות גברים, מצאו כי ספירת הזרע אצל גברים שצרכו מריחואנה הייתה גבוהה בהרבה בהשוואה לאלה שלא צרכו אותה מעולם
האם מריחואנה רפואית תהפוך לטיפול בבעיות פוריות ? לפחות לפי מחקר חדש, זה ייתכן. חוקרים אמריקנים שבדקו מאות גברים, מצאו כי אלה שצרכו מריחואנה היו בעלי ספירת זרעונים גבוהה בהרבה מאלה שלא עישנו מריחואנה. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Human Reproduction.
החוקרים בדקו 662 גברים שהשתתפו במחקר בין השנים 2000 ל-2017, מהם נאספו 1,143 דגימות זרע. מתוך הנבדקים, 365 גברים דיווחו כי עישנו מריחואנה, ואצלם נמצאה ספירת זרעונים גבוהה משמעותית – 63 מיליון זרעונים למיליליטר נוזל זרע, בהשוואה ל-45 מיליון למ"ל בקרב 297 נבדקים שמעולם לא עישנו מריחואנה.
החוקרים לא מצאו הבדל בספירת הזרעונים בין אלה שעישנו מריחואנה בעבר, לבין אלה שעדיין מעשנים. על פי ארגון הבריאות העולמי, ספירת זרע תקינה היא 15 מיליון זרעונים למ"ל נוזל זרע.
החוקרים התאימו את התוצאות לגורמים שונים שעשויים להשפיע על ספירת הזרע ובהם גיל, עישון טבק, צריכת קפה, אלכוהול או סמים אחרים. התוצאות נותרו כשהיו: ספירת זרעונים גבוהה יותר בקרב מעשני מריחואנה בהווה או בעבר, לעומת אלה שלא עישנו מעולם.
מחקר ענק: מה בדיוק מריחואנה עושה לגוף שלך
האם קנאביס רפואי יכול לעזור לחולי המיגרנה?
"בלי הטיפול ימיי ספורים": זעמם של מטופלי הקנאביס התפרץ בכנסת
החוקרים מצאו עוד כי רמת ההורמון הגברי טסטוסטרון הייתה גבוהה יותר בקרב מעשני מריחואנה: 8 ננוגרם לדציליטר יותר מאלה שמעולם לא עישנו, ממצא שעשוי להסביר את ההבדלים בספירות הזרע.
"הממצאים מסבירים עד כמה מעט אנחנו יודעים על השפעת הקנאביס על בריאות הדם ועל הפוריות", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ' יורג צ'בארו, "אך עדיין מוקדם לצאת בהצהרות על אפקט הקנאביס על הפוריות".
ירידה חדה בספירת הזרע ואיכות הזרעונים
בשנים האחרונות נצפתה ירידה משמעותית בספירת הזרע בקרב גברים בכל העולם. מחקר שפורסם אשתקד שנערך באוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה, הראה כי חלה ירידה חדה של איכות הזרעונים בקרב גברים ממדינות המערב. הנתונים שנאספו מ-7,500 פרסומים בספרות הרפואית הראו ירידה של 52.5% בריכוז הזרע וירידה של 59.3% בספירת הזרע בין השנים 1973 עד 2011.
החוקרים ציינו עוד כי ספירת זרע נמוכה עשויה לנבא עלייה בתמותה ובתחלואה בקרב גברים. החוקרים הוסיפו כי במחקרים קודמים נמצא שספירות זרע נמוכות קשורות בנתונים סביבתיים ובאורח החיים המודרני, שכולל חשיפה לחומרים כימיים טרם הלידה, חשיפה לחומרי הדברה, עישון, סטרס והשמנה.
בשנת 2013 פרסם הוושינגטון סטריט ג'ורנל כי כל גבר חמישי בצפון אירופה סובל מספירת זרע נמוכה. מחקר שנערך באוניברסיטת הארווארד ושהתפרסם החודש גילה כי סיכויי ההצלחה בהפריה פוחתים משמעותית לאחר שהגבר חצה את גיל 40.