דו"ח: עלייה במקרי הלהט"בופוביה בישראל, רק 3% דווחו למשטרה
בשנה החולפת חלה עלייה ניכרת בדיווחים על התנכלות כלפי חברי הקהילה הגאה. שליש מההתבטאיות הפוגעניות בקרב אישי ציבור היו של רבנים. בצה"ל דווח על חיילת שהוצאה בכוח מהארון ועל קריעת גלויות גאווה. האגודה למען הלהט"ב: "מי שמפיץ שנאה מתוך עמדת הכוח לא ראוי להחזיק בה"
בשנה החולפת חלה עלייה של כ-54% במספר מקרי הלהט"בופוביה המדווחים לעומת השנה שלפניה. כך עולה מדו"ח מצב הלהט"בופוביה בישראל לשנת 2018 שהוגש היום (א') לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. לפי הדו"ח, 1,557 מקרי להט"בופוביה דווחו בשנה האחרונה ורק על 3% מהם הוגשו תלונות במשטרה. זו השנה השישית שבה מרכז הדיווח על שם ניר כץ ז"ל באגודה למען הלהט"ב מפרסם דו"ח בנושא.
מנתוני הדו"ח עולה כי כרבע מהפגיעות מתרחשות במרחב הציבורי (רחוב, סביבת מגורים, תחבורה ציבורית וכו'); 22% מהפגיעות מתרחשות בתקשורת, לרבות ברשתות החברתיות; 15% מפגיעות הן בתוך המשפחה; 13% במקום העבודה; 8% מהאירועים הם התבטאויות להט"בופובית של אישי ציבור (רבנים, חברי מועצה, ח"כים וכו'); 7% מהפגיעות מתרחשות במערכת החינוך וההשכלה הגבוהה; 5% קשורות לכוחות הביטחון (צבא, משטרה ושב"ס) ו-5% למוסדות המדינה השונים (ביטוח לאומי, משרד הפנים וכו').
מבין המתלוננים - 36% הם גברים הומואים וביסקסואלים, 20% הן נשים לסביות וביסקסואליות, 14% הם גברים טרנסים ונשים טרנסיות ו-4% מהפונים שייכים למגדר אחר. מגדרם של 26% מהפונים לא ידוע. מהנתונים עולה כי שיעור הנשים הלסביות והביסקסואליות שהתלוננו הכפיל את עצמו בשנה האחרונה.
בחלוקה לפי אזור גיאוגרפי - 49% מהתלונות הגיעו ממרכז הארץ, 24% מירושלים והסביבה, 14% מחיפה והצפון ו-13% מבאר שבע והדרום. הערים המובילות בדיווחים הן תל אביב-יפו, ירושלים, חיפה, באר שבע, ראשון לציון, חולון ואשקלון. בראשון לציון ובאשקלון התקיימו השנה לראשונה מצעדי גאווה, ובחולון התבטאות של סגן ראש העירייה יואל ישורון, שבו כינה את חברי הקהילה הגאה "מפלצות", "גידולי פרא", "חיות דו רגליות", "חרמני משכב זכר" ועוד כינויים בוטים, הובילה לראשונה להפגנת גאווה מול בית העירייה.
בשנת 2018 כ-180 צעירים ובני נוער משני המינים עזבו את הבית עקב להט"בופוביה. מבין ההתבטאויות הלהט"בופוביות של אישי ציבור - 31% היו של רבנים, 15% של נבחרים ברשויות המקומיות ו-8% של חברי כנסת.
75% ממקרי הלהט"בופוביה בזירת כוחות הביטחון התרחשו בצבא. בין המקרים המדווחים - חיילת שהוצאה בכוח מהארון בפני מחלקה, חיילים שנכנסו למשרד של חייל הומו וקרעו גלויות גאווה שהיו על שולחנו, מניעת תפקידים על ידי דרג בכיר, הטרדות מיניות, חוסר תגובה לפגיעה במרחב הציבורי והשפלות.
78% מהדיווחים במערכת החינוך עסקו באירועים בבית הספר התיכון, 20% במוסדות להשכלה גבוהה ו-2% בגני הילדים. 28% מהמקרים נעשו על ידי מנהלי בתי ספר, מורים ועובדי משרד החינוך בדף הפייסבוק הפרטי שלהם. בין הדיווחים - גננות המסרבות לתווך את נושא המשפחה הלהט"בית, למרות שחלק מאימהות הגן הן חברות הקהילה ועל בסיס זה בנותיהן סובלות מהצקות; יחס עוין של מורות בחדר כלפי צוות שהוזמן לעשות הסברה בנושא הקהילה הגאה ואפליית גבר טרנס במגורים במעונות האוניברסיטה.
כל ארבע דקות בממוצע מתפרסם ברשת פוסט שנאה כלפי הקהילה הגאה. חצי מהפוסטים מכוונים כלפי הומואים, 24% כלפי טרנסים וטרנסיות, 3% כלפי לסביות ו-23% נגד הקהילה הגאה באופן כללי.
69% מהמפרסמים פוסטים פוגעניים כלפי הקהילה הם גברים, 6% הן נשים ומגדרם של היתר לא ידוע. ב-67% מהתוכן הפוגעני היה שימוש במילה "הומו" בתצורות שונות כמילת גנאי. 45% מהשיח הפוגעני נכתב בהקשרים מדיניים, פוליטיים ו/או צבאיים.
יו"ר האגודה למען הלהט"ב חן אריאלי ומנכ"ל האגודה למען הלהט"ב אוהד חיזקי אמרו כי "הדו"ח מציג תמונת מצב מטרידה שבה שיא של התבטאויות להט"בופוביות של נבחרי ציבור ומובילי דעה. אמירות והתבטאויות אלו מייצרות נזק הנטמע עמוק בתוך החברה והן נותנות לגיטימציה פושעת לאלימות, הדרה ואפליה ולעיתים אפילו לרצח.
"מי שמפיץ הסתה ושנאה מתוך עמדת הכוח שלו לא ראוי להחזיק בה. אנחנו כאן ונמשיך לחתור לשינוי המציאות ולשינוי המדיניות הגורמת לה - בכל מקום, בכל חזית ובכל זירה. לא ניתן שימחקו אותנו מן המרחב הציבורי, נגן על המרחב והביטחון האישי ונמשיך לפעול ללא לאות למען השוויון".
ניתן לדווח על אירוע להט"בופוביה באמצעות טופס בדף הבית של אתר האגודה למען הלהט"ב; קו הקשב, המידע והתמיכה של האגודה, שפועל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-6205591 או במייל: yesh@lgbt.org.il .