שתף קטע נבחר

זהירות, סכנת שריפה: כך תחממו את הבית בבטיחות

מפזרי החום, תנורי הספירלה וכן רדיאטורים שאינם בעלי תו תקן, אמנם עולים פחות בכסף, אך יכולים לעלות בחיי אדם. גם מכשירים תקינים שיופעלו ברשלנות, יכולים לגרום לאסון. לפני מספר ימים, תנור ספירלה גרם למוות. החורף עוד לא הסתיים וכדי שהוא יעבור בשלום, אתר "המקצוענים" וארגון "בטרם" עם מדריך מציל חיים

לפני כשבוע וחצי (31.1), נפטר קשיש בן 84, בעקבות שריפה שהתלקחה בביתו בשל שימוש בתנור ספירלה. האירוע, שאירע במועצה המקומית כפר כמא שבגליל התחתון, ואשר הסתיים הפעם באסון, הוא אינו היחיד. משירותי הכיבוי במחוז צפון ציינו שבשבועות שקדמו לכך היו מספר אירועי שריפות, אשר חלקם קטלניים, בשל שימוש בתנורי ספירלה.

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אוכלוסיית הקשישים והילדים, אשר היכולת שלהם להגיב במהירות ולהציל את עצמם מוגבלת, חשופים יותר לפגיעה. מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, עולה כי בעשור האחרון 67 ילדים מתו כתוצאה משריפה. בשנה החולפת (2018) מתו 3 ילדים משריפה ובחודשיים האחרונים (מתחילת שנת 2019) מתו 2 ילדים כתוצאה משריפה. 90 אחוז ממקרי השריפה היו בבית, המקום שנתפס כמוגן ביותר עבור הילדים. במרבית המקרים, ההרוגים היו ילדים מתחת לגיל 4.

 

ב-70 אחוז ממקרי הכוויות היה מבוגר ליד הילד או במרחק ראייה ממנו

מקרים רבים אינם מסתיימים במוות, אלא מגיעים למחלקת המיון בשל כוויות. "זוהי אחת ההיפגעויות השכיחות בעונת החורף, וקבוצת הגיל בסיכון הגבוה ביותר היא של פעוטות מגיל הלידה ועד לילדים בגיל 4, המהווים 78 אחוז מנפגעי הכוויות", אומרים ב"בטרם".

 

גם העובדה שההורים נמצאים בסמוך לילדים, או במרחק ראייה מהם אינה מונעת את הנזק. "ב-70 אחוז מהמקרים שבהם תינוקות וילדים אושפזו בגין כוויה, המבוגר היה בקרבתם או במרחק ראייה מהם", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית "בטרם". "המשמעות היא שהבעיה היא לא בהיעדר השגחה, אלא באי נקיטת אמצעי בטיחות. יש להרחיק את מקור הסכנה מהילדים כדרך הבטוחה ביותר למנוע כוויות".

 

לדבריה, "זה לא מספיק לקנות אמצעי חימום יקר, אלא יש לוודא שמערכת החשמל הביתית מותאמת לשימוש באמצעי החימום. כלומר, שהחיבורים של השקעים תקינים ולהמעיט ככל האפשר בשימוש במפצלים או חוטים מאריכים. בכל מקרה, יש להרחיק את אמצעי החימום מאזור המשחק של הילדים למניעת כוויות".

 

   (צילום: shutterstock)
למרות שמזגנים הם אחד מאמצעי החימום הבטוחים לשימוש, יש להשאיר פתח אוורור ולהימנע ממצב של חימום יתר בחדרים בהם נמצאים תינוקות(צילום: shutterstock)

חימום יתר יכול לגרום לחנק אצל תינוקות

"חשוב לזכור כי חימום יתר עלול לגרום לחנק אצל תינוקות ולכן מומלץ להקפיד על טמפרטורה של 22-24 מעלות בחדרים", מוסיפה סילבינגר. "כמו כן, אנו ממליצים על התקנת גלאי עשן שאמנם אינם מונעים שריפות, אבל מתריעים עליהן בשלב מוקדם ומאפשרים לכבות את השריפה או להימלט בזמן ובכך להציל חיים".

 

אלו הכללים לחימום בטוח של הבית

אז אמנם בשבוע שעבר היו כמה ימי שמש, אך החורף עוד כאן וימים קרים רבים עוד לפנינו, בייחוד בחלק באזורי הארץ בהם הקור מורגש היטב. כדי למנוע את האסון הבא, חשוב מאוד להימנע משימוש במוצרים שאינם בטיחותיים. ואולם, גם לגבי אמצעי חימום בטוחים יותר, הרי שיש לנקוט באמצעי זהירות ולוודא את תקינותם.

 

מהם אמצעי החימום הבטוחים יותר לשימוש?

סילבינגר: "אמצעי החימום הבטוחים יותר הם אלו שאין בהם מקור להט גלוי: מזגן, רדיאטור וחימום רצפתי. הם היחידים שניתן להשאירם דולקים גם במהלך הלילה".

 

ואולם, גם באמצעי חימום אלו יש להקפיד על כללי בטיחות. "יש לבדוק את תקינות כבל החשמל של המזגן ואת תקינות התקע", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם השקע או התקע חרוכים ואם הם מדיפים ריח מעט שרוף, אין להמשיך להשתמש במכשיר ויש להזמין חשמלאי".

 

ומה לגבי רדיאטור? סילבינגר: "מומלץ להשתמש ברדיאטור שאינו בעל צלעות, אלא בעל מבנה חלק, על מנת למנוע הכנסת יד של פעוט בין הצלעות של הרדיאטור. יש להימנע מהנחת בגדים לייבוש עליו, ולוודא שהכבל תקין לכל אורכו וכך גם התקע של המכשיר והשקע אליו מחברים אותו".

 

   (צילום: shutterstock)
אמצעי חימום בעלי מקור להט גלוי הכי מסוכנים הן מבחינת היכולת להצית שריפה והן מבחינת הסיכון לכוויות מהם(צילום: shutterstock)

 

מהם אמצעי הבטיחות המסוכנים ואשר פחות מומלצים לשימוש?

"אמצעי חימום שיש בהם מקור להט גלוי, משום שהסיכון להיפגעות מכוויה מהם, הוא גבוה. התנורים הנמצאים בקבוצה זו הם: תנורי ספירלה, תנורי נפט או גז מטלטלים, מפזרי חום וסדינים חשמליים".

 

מהן הסיבות העיקריות לפריצת שריפה בעקבות חימום רשלני?

"שריפה עלולה להיגרם משימוש באמצעי חימום לא בטיחותי - ללא תו תקן, מאמצעי חימום שאינו תקין (שבור, חוטים חשופים וכו') או מתקלה בחשמל הנובעת מעומס יתר על השקע או משקע לא תקין".

 

כיצד ניתן להפחית את הסיכון לשריפה או לכוויות?  

לרכוש רק מוצרים בעלי תו תקן: יש להקפיד לרכוש רק אמצעי חימום עם תו תקן, כשעל כל מוצר חייב להיות רשום שם היצרן וארץ הייצור.יש לוודא שלמכשיר יש כיבוי אוטומטי במידה שהוא נופל.

 

להתקין גלאי עשן בבית: מומלץ להתקין גלאים באזור המטבח וליד חדרי הילדים. גלאי עשן לא ימנע שריפה, אבל יתריע מספיק מוקדם ויאפשר כיבוי האש או פינוי מהיר של דיירי הבית.

 

מיקום אמצעי החימום: יש להרחיק אמצעי חימום מאזור המשחקים של הילדים ומקרבת חומרים דליקים כגון: ספה, שמיכה, שטיחים, וילונות, בגדים וצעצועים דליקים.

 

למקם את הכבל של המכשיר במיקום בטוח: יש להימנע ככל הניתן מחיבור מכשיר החימום באופן שבו הכבל יסכן את העוברים בקרבתו - היתקלות שתגרום לנפילה על מכשיר החימום. כמו כן, יש לוודא שבמקרה של תזוזת הכבל, המכשיר לא ייפול בצורה מסוכנת שתגרום להתלקחות, או תחסום את פתחי האוורור שלו.

 

להשאיר פתח אוורור בחדר: בעת שימוש במכשיר חימום יש להשאיר פתח אוורור באותו החדר.

 

לדאוג להשגחה צמודה: יש להשגיח השגחה צמודה ורציפה על הילדים בסביבת אמצעי החימום.

 

   (צילום: shutterstock)
זה לא מייבש כביסה, הימנעו מייבוש בגדים על גבי אמצעי חימום(צילום: shutterstock)

תנור הוא לא מייבש כביסה: אין לייבש בגדים על תנור חימום או למקמם בקרבתו.

 

להימנע מחסימת פתחי האוורור של גוף החימום: אם משתמשים למשל במפזר חום, אין לחסום פתחי האוורור שלו.

 

לא לחבר מספר מכשירים לאותו שקע: בייחוד כשמדובר בחיבור של מכשיר הכולל גוף חימום, יש להימנע מלחבר מכשירים נוספים אל אותו השקע, באמצעות מפצל. מכשירי חימום צורכים הרבה חשמל, והעומס עלול לגרום לשריפה. כמו כן, יש לוודא שחיבור שקע המכשיר לתקע הוא בטיחותי, כלומר שהתקע מוצמד היטב לשקע ושהחיבור אינו רופף.

 

לא להכניס תנורי חימום לחדר האמבטיה, אם אינם מיועדים לכך: תנורי מקלחת אמורים להיות מותאמים לשימוש בחלל רטוב, ומותקנים על פי התקן ועל פי הוראות היצרן. יש להימנע מלהכניס לאמבטיה תנורים שאינם מיועדים לכך. את התנור הייעודי יש לתלות במיקום גבוה, בצורה בטיחותית והרחק מהישג ידם של ילדים.

 

משתמשים בסדין חשמלי? לא במהלך השינה: חשוב מאוד להימנע מהפעלת סדין חשמלי דולק ללא השגחה, שכן הוא מאוד מסוכן. אם בכל זאת מעוניינים להשתמש בו, הרי שיש להשתמש בו רק לצורך חימום המיטה ולא להירדם איתו כשהוא דולק. יש לנתק אותו עם היציאה מהחדר. חשוב מאוד לא לקפל אותו, כדי לפגום בחוטי החשמל, דבר שיכול לגרום לקצר. כמו כן, יש להימנע מהרטבת הסדין.

 

   (צילום: shutterstock)
מפזרי חום: זהירות מוגברת ברכישה שלהם, במיקום הכבל, בהרחקתם מטקסטיל, בעומס שיש על שקע החשמל ומחסימת פתחי האוורור שלהם(צילום: shutterstock)

 

עוד כתבות בנושא:

מאריכים ומפצלי חשמל

עובש במקלחת? התקינו ונטה 

שקע ותקע: התנהלות בטוחה עם שקעים ותקעים

 

חימום הבית עם תנור גז מחייב אמצעי זהירות מוגברים

"תנורי גז אינם מומלצים לחימום הבית מכיוון שיש בהם להבה גלויה, העלולה לגרום לכוויה בקרב ילדים", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם בכל זאת יש ברשותכם תנור גז יש לדאוג לכך שחיבור התנור לקו ההספקה והפעלתו הראשונית ייעשו על-ידי מתקין גז מוסמך. על הצינור הגמיש המחבר את התנור להיות מתאים לשימוש בגז ואורכו צריך להיות לא יותר מ-3 מטרים. יש לבדוק את שלמות ותקינות צינור הגז המחובר לתנור. כמו כן, בבתים בהן משתמשים במערכות חימום גז יש להתקין גלאי CO2".

 

על מה יש להקפיד בעת שהתנור דולק?

סילבינגר: "ראשית, יש למקם אותו בצורה בטוחה, ולא בקרבת מקום שבו נושבת רוח, שכן הוא עלול להיכבות והגז אשר ידלוף ממנו יהווה סכנה. שנית, יש להקפיד להשאיר פתחי אוורור בזמן הפעלת התנור. שלישית, יש להימנע מהעברתו ממקום למקום בתוך הבית, בעת שהוא דולק".

 

צריכים חשמלאי? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"


פורסם לראשונה 10/02/2019 13:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים