המחסן של דביר: לכל תרומה יש בית
יוזמה קטנה בערד שהחלה באיסוף חפצים מבתי אנשים והעברתם לנזקקים, הפכה לפרויקט רחב היקף שמרהט בתים לעשרות אנשים בעיר ומציל מאות חפצים מזריקה לאשפה. 'המחסן של דביר', על שם דביר פיינה ז"ל, משמר את רוח הנתינה שהייתה כל כך מזוהה איתו ובעיקר מעורר השראה
בעולם מושלם כל דבר היה מגיע למקום הנכון. אנשים עם זמן פנוי היו ממלאים אותו בעשייה למען האחר. מי שהתברך בשפע משאבים חומריים היה חולק איתם עם מי שזקוק לכך, ואוכל שנזרק לפח היה מגיע לשולחנות של אלו שידם אינה משגת. העולם שלנו אמנם רחוק מלהיות מושלם, אבל בזכות יוזמות מחממות לב, הוא הופך למקום טיפה יותר טוב.
קחו לדוגמה את פרויקט המחסן של דביר שמתקיים בערד ומחבר בין מי שרוצה לתרום למי שמעוניין לקבל ציוד. הפרויקט נולד בעמותת "ערד בשתי ידיים" שהקימה קטי גור לפני כחמש שנים, שהתנדבה שנים באופן עצמאי ובשלב מסוים אספה כמה אנשים לאיסוף רהיטים והעברה לנזקקים.
"הרעיון היה לאסוף ריהוט וציוד חשמלי מאנשים שרצו לזרוק, לשפץ מה שאפשר ולהעביר לנזקקים", מספר דובי חלקיה, רכז כפר הסטודנטים של תנועת בני עקיבא. "היתרון בפרויקט הוא שלא בודקים איזה שהם קריטריונים אצל מי שמבקש תרומות. כל מי שהביע עניין נתנו לו".
לפני שלוש שנים הפרויקט נתקל בכמה קשיים, העמותה נסגרה והניהול שלו הועבר לכפר הסטודנטים של בני עקיבא, שהחליטו לפתוח אותו מחדש תחת השם 'המחסן של דביר' על שם דביר פיינה ז"ל, תושב ערד, שאחרי השחרור נהרג בתאונת סנפלינג. דביר, יליד ערד, היה מחובר לעשייה ותרומה וכהמשך לחסד והנתינה שאפיינו אותו, המחסן מפיץ את האחווה והאכפתיות שהוא הביא איתו לכל מקום שהיה נמצא בו.
כיום הפרויקט מתקיים בעיקר בזכות קבוצות הוואטסאפ והפייסבוק בעיר, והמתנדבים אוספים ריהוט ומעבירים אותו לבית של מי שנזקק לו. לטענתם, כמות הציוד שעובר בין המוסרים לנזקקים היא עצומה ורק בשנה החולפת דאגו המתנדבים בפרויקט, שמופעל במסגרת יחידת ההתנדבות של ערד בתוך מחלקת הרווחה של העיר, לאסוף ולהעביר 5 ארונות, 8 מכונות כביסה, 28 ספות, 30 כסאות ו-10 מקררים.
"יש לנו רכב מהעירייה והמתנדבים זורמים ועוזרים לאנשים בצורה אקטיבית. החיזוק של הערבות ההדדית בקהילה הוא מדהים. מתנדבי הפרויקט מקלים על אנשים לתרום, ובאים אליהם עד הבית לקחת את הרהיטים הישנים שהם רוצים לפנות, וגם מקלים על אנשים נזקקים, שלא צריכים לפרסם ולבקש עזרה בגלוי, וזוכים לקבל בשקט רהיטים במצב מצוין", מסביר חלקיה.
בתחילת הדרך התרומות עצמן נוהלו בחנות קטנה בשוק, אך היא לא שרדה את החורף הראשון. לאחר מכן התמקמו המתנדבים והציוד במקלט באזור התעשייה, שהיה מוגבל מבחינת נגישות ולבסוף קיבלנו מהעירייה מקלט גדול ברחוב לילית בשכונת מעוף. "היום זה מחסן מאד גדול ורציני", מספר חלקיה.
תוכל לספר על מקרה מרגש שקרה לכם?
"כל הזמן יש סיפורים מרגשים. היה ילד אוטיסט, שהיה לו טאבלט, שהיה כל עולמו, והוא נהרס. כעבור זמן מה קיבלנו תרומה של טאבלט ואני אישית העברתי אותו לילד. העיניים שלי לא נשארו יבשות ופתאום הבנתי כמה זה עושה טוב לאנשים, בלי שזה דורש מאמץ גדול."
עוד סיפור מעניין הוא דווקא על אדם שהיה אגרן בצורה אובססיבית ולא בריאה והבית שלו היה מלוכלך ומזוהם בצורה קיצונית בגלל האגירה. מתנדבי הנוער של המשטרה פינו את הבית מכל הלכלוך והרהיטים האכולים והקרועים, ניקו וצבעו אותו, ואחר-כך נכנסו למקום מתנדבי המחסן של דביר וריהטו מחדש את הבית.
ה'מחסן של דביר' הוא דוגמה מרגשת לעשיית טוב קהילתית, וחיבור בין התושבים. הפרוייקט מעורר השראה בכל ערד וגורם לתושביה תחושת שייכות וערבות הדדית.
"מדברים טוב, עושים טוב". ב-2 באפריל יתקיים "יום המעשים הטובים" - יום שיא לעשיית טוב כל השנה. מיליוני בני אדם צפויים להשתתף ביום גלובלי זה, שיתקיים בלמעלה מ-100 מדינות. רוצים להצטרף? היכנסו עכשיו לאתר "יום מעשים טובים" ובחרו את הדרך שלכם לעשות טוב! יום מעשים טובים מנוהל על ידי עמותת רוח טובה , המציעה מגוון דרכים לעשות טוב ולהתנדב כל השנה.
יש לכם סיפור טוב? אל תהססו, לחצו כאן כתבו לנו אותו, ואולי הוא יתפרסם אצלנו וידביק רבים בעשייה החיובית.